Teraz jest piątek, 12 września 2025, 11:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: plaza w maju-czy warto ???
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2004, 23:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam! Moze ktos moze mi doradzic:czy warto teraz w maju pochodzic po plazy ??? ( 20 maja jade na 3 dni do Dziwnowa).Czy poza wspolczesnymi monetami mozna cos błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" interesujacego ? Czy ktos z was znalazl juz starsze monety ( wyrzucone przez morze) na plazy,pozdro,Kret :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2004, 07:11 
Felix Hobus Drugi

Witam.
Zawsze mozesz pobiegać po plaży (o ile nie pogonią cie kolesie z Urzędu Morskiego lub innych służb).Monety raczej nie sa wyrzucane przez nasze morze(przyanjmniej nie spotkałem się nigdy z takim przypadkiem).W sumie,kto może gubic w wodzie pieniądze....? :? Z Twoim sprzętem- :1 wszystko jednak jest możliwe-możesz trafić na starsze monetki głębiej (sam ostatnio trafiłem 1/48talara na glebach piaszczystych na głębokości 40 cm z XLT :afr ).
Powodzenia.Jak coś trafisz,skrobnij na priva.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2004, 10:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Plusy chodzenia w maju po plazy są takie:
- mniej urlopowiczów, jesli już to natkniesz się na matki z małymi dziećmi i emerytów. To pozwala na wczesne bieganie po plaży i na godziny wieczorne przed zmrokiem
-ludzie różne rzeczy gubią. Z własnego doświadczenia wim, że mozna się natknąć na pierscinki, kolczyki itp
itp.
-a jesli przejrzysz posty poniżej, to przypomnisz sobie o pewnym bardzo pieknym i starym znalezisku jednej monetki właśnie nad morzem.

Pozdrawiam Inka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2004, 10:21 
Porucznik
Porucznik

tak ale monety z poprzedniego roku nadająsię tylko do automatów - są strasznie ciemne . Ja w sierpniu znalazłem dość dużo monet na plaży sądząc ze stanu z poprzedniego roku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2004, 10:31 
Major
Major

Gdy natychmiast po wyjęciu przetrzesz takie monety w palcach przy użyciu mokrego piasku, wyglądają jako tako. Jeśli tego nie zrobisz, to gdy wyschną pozostaje tylko papier ścierny lub pilnik :) Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2004, 11:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja polecam szczotkę drucianą na wiertarce i imadło. Po sekundzie z każdej strony i gotowe. Metoda może mało subtelna i raczej nie polecana w stosunku do starszych, ciekawych monet ale w tym przypadku się sprawdza.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2004, 22:32 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dzieki wszystkim za posty ( i dobre rady),pozdrawiam,Kret35(odmiana plazowa :D )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2004, 22:34 
Kapral
Kapral

Panowie,
Jesli na plazy w Polsce dziennie mozna błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" 50,00 do 150,00 zl dziennie, to pomyslcie ile mozna błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" w krajach, gdzie ludziska gubia
euro. Moze wystarczy wykrywka do sponsorowania urlopu. Czy macie jakies doswiadczenia w tej sprawie? Niemcy, Holandia, Hiszpanie itd
Gdzie wolno szukac, gdzie nie, ile idzie błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć", czy konkurencja jest duza itd.
Podzielcie sie wiedza. Moze zorganizujemy jakis zlot np na Lazurowym Wybrzezu? :P
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 11:44 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Doświadczeń nie mam, ale np. takie eurocenty to mają w środku żelazo, a na wierzchu tylko kolor. Po leżakowaniu w glebie tego typu monety (doświadczyłem na fenigach RFN) nadają się już tylko do śmieci - korozja żre monetę aż miło...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]