Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 18:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rekonstrukcja pacyfikacji Michniowa
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 08:58 
Generał Broni
Generał Broni

A co wy o tym sądzicie???
Czy powinny być jakieś granice rekonstrukcji wydarzeń historycznych, czy też już niedługo doczekamy się np. rekonstrukcji zagazowania transportu do obozu Auschwitz???

Gazeta Wyborcza napisał(a):
Dyskusja wokół pomysłu inscenizacji pacyfikacji w Michniowie

Zdania są podzielone. Jedni chcieliby zobaczyć na własne oczy, jak mogła wyglądać pacyfikacja Michniowa, inni twierdzą, że granica dobrego smaku została przekroczona

Inscenizacja historyczna ma być częścią obchodów 65. rocznicy pacyfikacji Michniowa. To pomysł dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej Janusza Karpińskiego. Są jednak wątpliwości, bo wydarzenia sprzed 65 lat były niezwykle makabryczne. Napisaliśmy o tym we wczorajszej "Gazecie". Artykuł wywołał dyskusję, otrzymaliśmy wiele telefonów zarówno z głosami za tym pomysłem, jaki przeciw. Czekamy na kolejne głosy.

- Jestem osobą, która pamięta czasy II wojny światowej i nie wyobrażam sobie, że ktoś wpadł na taki "genialny" pomysł jak inscenizacja masakry w Michniowie. Ten ktoś chyba nic o tamtych czasach nie wie albo kompletnie nie rozumie. Pamiętam jak ok. półtora miesiąca potem byłam w tamtych okolicach i widziałam hordy hitlerowców, którzy ciągle czegoś tam szukali. Widok tych spalonych domów był przerażający. Jestem też przekonana, że młodzież nic z tego nie zrozumie. Dla nich to będzie kolejne przedstawienie. Przy okazji nie wiem, dlaczego marszałek Jarubas nie chce dać pieniędzy na budowę boisk dla dzieci. A nie lepiej byłoby zabrać pieniądze z tej inscenizacji i dać je właśnie na ten cel?!

- Gratuluję komentarza w sprawie inscenizacji pacyfikacji Michniowa. Najlepsze zdanie, to "żeby wiedzieć, nie trzeba widzieć". Czy ci ludzie zgłupieli do reszty? Jak można robić inscenizację takiej masakry? Obłęd kompletny. A skończy się tak, że zagonią ludzi do stodoły, podpalą, tylko zapomną tych drzwi z tyłu otworzyć. Jestem przeciw! Kategorycznie nie, nie, nie. Mszę odprawić, wieńce złożyć, to tak. A jak chcą hałasu, to niech żołnierze oddadzą salwę honorową.

redakcja@kielce.agora.pl

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 09:29 
Moderator
Moderator

Polecam watek na Odkrywcy dotyczący artykułu o rekonstrukcji historycznej w Wyborczej, zresztą dość szeroko tam komentowany, jak dla mnie, to jest tociąg dalszy nagonki tej gazety, tyle ze na szczeblu lokalnym, artykuł jest pisany wyraźnie po czyjejś ( nie trudno sie domyślić czyjej ) linii politycznej, zresztą bardzo podobne komentarze były po zeszłorocznej rekonstrukcji Powstania Warszawskiego, również nie uciekającej od drastycznych obrazów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 09:35 
Główny Administrator
Główny Administrator

Uwazam, że sa jednak granice dobrego smaku i rozrózniłbym walki powstancze czy frontowe od masakry.
Cos się jednak we mnie burzy i z pewnym obrzydzeniem przeczytałem ten artykuł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 19:33 
Strzelec galicyjski

A czy np film "Lista Schindlera" czasem też nie przekracza takiej bariery - bo mi się wydaje że niepotrzebne chy6ba były sceny w stylu - strzelania do żydów ustawionych jeden za drugim . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2008, 00:21 
Generał Broni
Generał Broni

Gazeta Wyborcza napisał(a):
Inscenizacja pacyfikacji Michniowa odwołana
Piotr Burda

Nie będzie inscenizacji pacyfikacji Michniowa. - Podjąłem taką decyzję, wsłuchując się w dyskusję na temat tego pomysłu - tłumaczy Janusz Karpiński, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
O pomyśle dyrektora Karpińskiego napisaliśmy trzy tygodnie temu. Zaproponował on, aby podczas obchodów 65. rocznicy pacyfikacji Michniowa odtworzyć tragiczne wydarzenia z 1943 roku, kiedy to Niemcy zamordowali 203 osoby.

Miała to być historyczna inscenizacja, z wpędzeniem ludzi do stodoły i podpaleniem jej. Sprawa wywołała bardzo burzliwą dyskusję, dostaliśmy dziesiątki opinii od naszych Czytelników. Publikowaliśmy różne komentarze dziennikarzy, bo w redakcji pomysł też miał swoich zwolenników i zdecydowanych przeciwników.
- Ten scenariusz został po to przedstawiony wcześniej, abyśmy mogli poznać opinię na jego temat. Dotarło do mnie wiele głosów "za", były też głosy przeciwne. Nie ukrywam, że na moją decyzję miała wpływ dyskusja, jaka toczyła się na łamach "Gazety Wyborczej" - mówi Janusz Karpiński.

Dyrektor zdecydował ostatecznie, że pokaz historyczny się nie odbędzie. - Do końca byli tacy, którzy mnie do tego namawiali, ale muszę uszanować zdanie tych Czytelników, którzy byli innego zdania - mówił wczoraj Karpiński.

Jako tych, którzy przekonywali go do zrobienia inscenizacji, wymienia m.in. sędziego Andrzeja Jankowskiego, byłego dyrektora Instytutu Pamięci Narodowej w Kielcach. Dyrektor Karpiński nadal myśli o rekonstrukcji pacyfikacji. Tym razem filmowej. - Będę namawiał, aby powstał profesjonalny film, pokazujący to, co się stało w Michniowie. Wtedy za rok zamiast widowiska obejrzelibyśmy film o pacyfikacji - zapowiada.

Swojego rozczarowania decyzją dyrektora nie kryje Stanisław Krogulec, kierownik mauzoleum Walki i Męczeństwa Wsi Polskiej w Michniowie. - Nie chodziło nam o epatowanie rzeczami tragicznymi. Jedyną taką sceną miało być wpędzenie ludzi do stodoły. Pozostałe sceny są o wiele łagodniejsze od tych, z którymi spotykamy się w telewizji - twierdzi Krogulec.

Liczył, że zostanie nakręcony film z lipcowej inscenizacji. - Taki film jest nam potrzebny. Kiedy tłumaczę licealiście, co tu się stało, on niewiele rozumie. Liczyłem, że taki obraz bardziej go przekona - mówi rozżalony.

Uroczystości w Michniowie rozpoczną się w sobotę 12 lipca o godz. 14. W programie jest m.in. msza święta, którą odprawi biskup Kazimierz Gurda, i apel poległych. Będzie też prezentacja multimedialna Mirosława Nizio, znanego projektanta, współautora koncepcji Muzeum Powstania Warszawskiego i autora projektu kompozycji hitlerowskiego obozu koncentracyjnego Gross Rosen (obecnie Rogoźnica) na Dolnym Śląsku. Za dwa tygodnie ma on przedstawić swoją koncepcję dla Michniowa.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]