|
Witam , swego czasu informowałem, że pracuję nad pokrowcem do rosyjskiej manierki. Udało mi sie zdobyc trzy schematyczne rysunki na których przedstawiono różne rodzaje pokrowców:
1. do szklanych flaszek/ podobno nawet te pokrowce wypełniano słomą aby się butle nie potłukły/ zamykany za przeplatany przez otwory rzemień;
2. Do aluminiowych -małych , też na rzemień ale ze skórzanym obszyciem brzegu pokrowca;
3. do dużych aluminiowych, z pokrowcem zapinanym na haftkę i dociskanych paskiem. Dodatkowo do tylniej strony pokrowca doszyty byłpasek za pomoca którego pod manierka mocowano aluminiową ,,czarkę,, do picia napojów. Alternatywnie można było manierke wkładać do nerkowatej menażki i całość jednolicie , po stroczeniu nosić.
Do rekonstrukcji wybrałem właśnie ten trzeci typ menażki.
Na załączonych zdjęciach przedstawię wszystkie etapy rekonstrukcji.
Na początek potrzebna aluminiowa manierka, najlepiej strychowiec, w miarę nie pogięta- cena orientacyjnie 20-40 zł.
Mnie się udało kupić mmanierkę z wytwórni warszawskiej / uwazam to za sukces!!!/- jest ona nieco większa od innych , bardziej pękata. nie ma z jednaj strony bocznego wkleśnięcia.
Materiał na pokrowiec otrzymałem od kolegi ,,Priwislańskiego,, /Wielkie dzięki!!!/ -jest to rękaw od współczesnego ,polskiego płaszcza wojskowego.Ma on kolor zielono-brązowy.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|