Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 05:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: F75
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 17:31 
Klucznik z Klucz

Witam
Wczoraj jeszcze sprawdzilem,cewka 30 cm nad ziemią (nie moze tam byc metalu),znizam do 15 cm,do przodu cyngiel i kilka razy 5-15 cm.Musi pojawic sie cyfra.Jest to na jurze od 75-85.Puszczam i szukam.Wysokosc tej cyfry tez jest zalezna (nie wiem dlaczego) od nastawy czulosci.
U mnie jest teren nasycony rudami srebra i olowiu i nie mam problemow,nawet gdy nie dostroje do gruntu.To wszystko na trybie diskrimination.
Na statyku to juz jest gorzej,widzi grunt i nie widzi,to sie tez moze zmieniac nawet na obszarze 1 m kw.Na wszystko ,to wole chodzic z PI bo i glębszy i stabilny do bólu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 23:58 
Główny Administrator
Główny Administrator

Cytuj:
porady jakie podajecie wzbudzily watpliwosci u mojego kontrahenta

Nie rozumiem tzn, że chciałes sprzedać f75 i klient się zastanawia ?
Czy generalnie handlujesz wykrywaczami, a koledzy popsuli Ci rynek ?

Z tego co pisze Dziad wynika, że strasznie katuje swój sprzęt.
jakieś pęknięcia, zimne luty, kabelki toż to brzmi jak remont syrenki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lipca 2008, 01:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

norbi napisał(a):
porady jakie podajecie wzbudzily watpliwosci u mojego kontrahenta. nie piszcie czegos jezeli nie jestescie pewni... to do kolegi Dziad.

wątpliwosci to ja żadnych nie mam :) Zamiast nich problem z dostrajaniem do gruntu. Może opiszę wykonywane czynności i wskażecie mi co robię źle? Mianowicie:
- odpalam wykrywkę
- odciągam spust od siebie
- na wyświetlaczu pojawia się info pomping coil
- pompuje więc sondą od kolo 10 cm na glebą do około 30- 40 cm nad glebą z sugerowaną w instrukcji szybkością 1 ruch na 1, 2 sekundy
- wymachujac tak wykrywką doczekuje się jedynie komunikatu Can't G.B. Numeracja jaka pojawia się w między czasie jest najróżniejsza. Wykrywkę próbowałem zerować na każdym z trzech wypadów w najróżniejszych miejscach- za każdym razem z takim samym rezultatem. Podstawiałem celowo metal pod sonde i przy nim próbowałem ,,zerować" pojawiło się info o obecności żelastwa w otoczeniu sondy i nigdy więcej czegoś takiego nie widziałem podczas prób zerowania. Co jest więc nie tak?

Ps: tyle jedynie udało mi się wyczytać z instrukcji angielskiej, jeżeli coś przeoczyłem to proszę mnie poprawić.

Z wykrywki jestem jak najbardziej zadowolony :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lipca 2008, 07:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

...

Ostatnio edytowano niedziela, 8 lutego 2009, 22:51 przez Norbert, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: f75
PostNapisane: środa, 2 lipca 2008, 12:31 
Klucznik z Klucz

NIc,tylko kochany Norbi chcialem sie podzielic informacjami które mogą sie kazdemu uzytkownikowi sprzętu przydac.Tobie tez padnie wykrywka w najtrudniejszym momencie(prawo Murphyego dziala).Dosyc ostro uzytkuję,to się zgadza.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 14:22 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Uzyskam więc odpowiedz na temat poprawności mojego ,,zerowania" ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 14:49 
Major
Major

nie nie dostaniesz bo nie kupiłes oryginalnej instrukcji po POlsku :) a Ci co ją mają Ci tego nie napisza bo im sie nie chce , ale jak ktos bedzie potrzebowal pomocy to chetnie by ja od Ciebie uzyskal... POLSKA :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 23:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

do timon86
mój ma te same objawy totalna kicha :n
Mrze mamy wykrywacze z tej samej partii . :(
ciekawe czy Proscan podejmie się naprawy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2008, 23:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jutro jeszcze raz spróbuję przejśc się w teren dla sprawdzenia. Odpale z zerowymi ustawieniami. Czułość dam na 60 i wtedy zobacze. Jak i tym razem nie uda się to będe coś dumał z serwisem. U mnie zamiast kilka razy pompuje do kilkunastu az wyskakuje CANT GB. Sprawdzałem połączenia, kabel, nigdzie nic nie wzbudza się przy poruszaniu. Przedmioty rozpoznaje więc z sondą raczej wporzo. Pozdrawiam i dziekuje za rady ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2008, 00:55 
Główny Administrator
Główny Administrator

Panowie
proponuje uważnie przeczytać jednak instrukcję
To o czym piszecie jest w niej zawarte.
Jeżeli nie macie tłumaczenia na polski to fachowo robi to kolega z forum Proscan, który prowadzi tez serwis.
Wystarczy zadzwonic i zapytać.
Przypominam tez o prawach autorskich do niektórych opracowań.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2008, 02:19 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja zauważyłem że jak ruszam kablem przy wtyczce to jeszcze bardziej szaleje i pierdzi
Zmiana czułości na mniejszą praktycznie nie pomaga.
ciekawe czy to prawda że f75 to chinszczyzna?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2008, 08:59 
Major
Major

Topór napisał(a):
Ja zauważyłem że jak ruszam kablem przy wtyczce to jeszcze bardziej szaleje i pierdzi
Zmiana czułości na mniejszą praktycznie nie pomaga.
ciekawe czy to prawda że f75 to chinszczyzna?

a gdyby nawet ? :) przeciez tam sie produkuje wszystko :) jestem pewien ze 80% rzeczy które mam na sobie ja Ty i inni uzytkownicy forum pochodiz własnie z Chin :) zeby to byla podrobka owszem mozna by bylo narzekac, ale firma taka jak F :) nie pozwolilaby sobie na jakies odchyły w jakości :)

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2008, 09:58 
Podporucznik
Podporucznik

Chyba najwyraźniej już nie ten sam Fischer co dawniej .... A czy przypadkiem nie wykupił ktoś tej firmy ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2008, 10:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

FDJ -instrukcję polską mam otrzymać od poprzedniego właściciela któremu się gdzieś zawieruszyła. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to zamówię od Proscana.

Topór być może masz uszkodzony kabel albo któreś złącze i stąd zakłócenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2008, 11:37 
Specjalista
Specjalista

Jak bym był zainteresowany zakupem nowego wykrywacza, interesowało by mnie porównanie między X70 i F75 i trafił bym na ten temat, to cholera by mnie wzięła :mad:
Ledwie pół pierwszej strony tematu jest zgodne z jego tytułem, a reszta spokojnie mogła by trafić do tematu "F75 - problemy ze strojeniem do gruntu". Może warto podzielić ten temat i zrobić z niego dwa?! Bo potem pojawi się drugi temat w którym ktoś będzie chciał porównania, wtedy część osób napisze "to już było" a tamta osoba, że było, ale ona nie znalazła nic interesującego itd. zrobi się jeszcze większy bałagan. :mad:

A tak możemy sobie podyskutować o wszystkim, co albo już było opisane, albo nie nadaje się na forum PS w ogóle:
- o społeczno psychologicznym uwarunkowaniu Polaków do niedawania i wymagania pomocy @ hasann
- o zapytaniu czy Proscan podejmie się naprawy chociaż zasady przyjmowania przez Proscana wykrywaczy do naprawy są jasne i każdy sam może odpowiedzieć sobie na to pytanie @ Topór
- o dywagacjach czy F75 to chińszczyzna @ Topór, tak jak by i tego nie było wiadomo
- o tym, że to co nosimy na sobie to w 80% jest z Chin, nie dość, że to nie dyskusja na to forum, to ja wiem, że nawet 5% moich ubrań nie pochodzi z Chin, więc po co te uogólnienia? @ hasann
- oraz dywagacja na temat czy obecny Fisher to może ten co dawniej, czy może jednak jakiś inny? I czy przypadkiem ktoś nie wykupił..? Oczywiście, że wykupił, było o tym na forum i nie tylko! @Tankistaa

I na koniec dodam, że rozumiem jeśli ktoś nie jest w stanie przebrnąć przez całą instrukcję po angielsku, ale przez pół strony o strojeniu do gruntu można przebrnąć ze słownikiem w ręku. Tym bardziej, że instrukcje oryginalną bardzo łatwo jest znaleźć. I napisana jest dość jasno.
A jeśli angielski rzeczywiście stanowi problem nie do pokonania, to warto było o tym pomyśleć przed zakupem czy sprowadzeniem sprzętu. Ja nie wyobrażam sobie zakupu skomplikowanej aparatury elektronicznej bez instrukcji jak jej używać. Tym bardziej późniejszego oczekiwania, że inni wszystko wytłumaczą mi, bo ja olałem sprawę i teraz oczekuje pomocy, bo tak i już.

Co do niemożliwości dostrojenia do gruntu przyczyny mogą być następujące:
- metal w ziemi w miejscu gdzie stoimy wykrywacz
- brak istotnej mineralizacji, jednym słowem wykrywacz nie zauważa gruntu
- za wysoka czułość
- no i oczywiście niepoprawne wykonanie procedury strojenia do gruntu, niezgodnie z instrukcją i zaleceniami dotyczącymi konkretnego sprzętu, co jest najczęstszą, prócz metalu w ziemi, przyczyną problemów ze strojeniem w każdym wykrywaczu na rynku. To chyba właśnie z nieczytania instrukcji.
Wiele by się wyjaśniło gdyby osoby z rzekomo uszkodzonym sprzętem, tak jak Topór, przeprowadziły ręczne strojenie.
SiD

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]