Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 15:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: pi
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 23:13 
Klucznik z Klucz

wydaje mi sie ,a chodze kilka lat zN. ze kolor bierze dobrze,szczegolnie alu.Problem jest z niektorymi miedziami,siatką,sitem,itp.No puszeczke piwa z 1m to nie jest zle
Klucznik z klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2009, 01:32 
Moderator
Moderator

Witam, zgadza się co pisze Dziad. Puszka po piwie marki Żubr jest sygnalizowana na cewce 35 cm z 1 metra. Natomiast już opisuje jak to jest u mnie z diodami. Przedmioty wielkości monety, odznaczenia czy łuski Nowak widzi jako mały przedmiot kolorowy. W tym wypadku zaświeca się dioda sygnalizująca wykrycie małego kolorowego metalu. Jeśli przedmiot wielkości monety, odznaczenia czy łuski jest wykonany z metalu dioda nie świeci się a jeśli przed chwilą gdzieś obok był mały kolor dioda sygnalizująca kolor po najechaniu na małe żelazo gwałtownie gaśnie. Osobiście nie kopię żadnego! sygnału kolorowego, nie interesuje mnie po prostu. Mam świadomość że mogę przejść np. guziczek ale w 99% teren po którym chodzę zawalony jest wystrzelonymi łuskami i daje sobie po prostu spokój. Po drugie kiedy wychodzę na łowy z nowakiem idę na grubsze fanty a nie drobnicę. Ale ..... Nowakiem znalazłem kilkanaście klamer, dlatego że przedmiot ten nie jest sygnalizowany przez wykrywacz jako kolor tylko żelazo. Być może dlatego jest tak czuły na klamry i ściąga je ze sporych głębokości. Kilkanaście klamer znalazłem też moim Minelabem którego od roku używam bardzo sporadycznie. Dlaczego? Dlatego że moim Sovereignem nie idzie znaleźć fajnego żelaza. To wykrywacz typowo na drobnice z małym zasięgiem i kiepskim sygnalizowaniem żelaznych fantów. Nowak za to pozwala mi sięgać dna okopów i przy okazji trzepnąć klamrę z przedpola okopu zasypanego łuskami.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2009, 20:05 
Porucznik
Porucznik

Mam jeszcze parę pytanek. Czy akumulator można ładować po wyjęciu z obudowy elektroniki? Czy jest możliwość dokupienia drugiego akumulatora jako zapasowego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2009, 22:49 
Klucznik z Klucz

Do N. to mozna aku producenta i nie trzeba zapasu bo chodzi się na nim tydzien.A mozna sobie zazyczyć aku paluszki,baterie (pojemnik).To wszystko jest ladowane bez wyjmowania z pudla.
Klucznik z klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2009, 23:54 
Porucznik
Porucznik

Hmmm... A w opisie na Alle... jest napisane, że na akumulatorze wytrzymuje dzień... :que :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2009, 00:33 
Moderator
Moderator

Nie ma co przesadzać z tym tygodniem, sprawdzałem milion razy bo przecież używam na codzień... Od godzin rannych do wieczornych w letnim czasie i zawszę ładuje w nocy by następnego dnia nie mieć niepotrzebnej przykrej niespodzianki. Ja proponuje jedno ładowanie na jeden dzień chodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2009, 10:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Anro, latam z Nowakiem w każdy weekend od roku i piszę wyłącznie swoje spostrzeżenia. Nie wiem być może w Nowaku bardziej te diody są dopracowane bo działa to tak jak napisałem. Żeby była jasność pisałem o mosiężnych klamrach pierwszowojennych i pojęcia nie mam jak to będzie w przypadku cynkówek czy alusów. Na tym forum nie ma producenta bo z internetem ma on niewiele wspólnego więc ciężko by było cokolwiek przepisywać, a i jeszcze jedno mój minelab od roku leży w szafie. Nie prowadzę tu jakiejś propagandy i nie jestem fanatycznym wyznawcą Nowaka. Staram się sensownie odpowiedzieć na pytania gdyż używam właśnie takiego sprzętu. Mogę Ci wymienić jego wady i zalety i nie bardzo mnie to interesuje czy Nowakowi wzrośnie sprzedaż czy spadnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: aku
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2009, 20:34 
Klucznik z Klucz

Witam
jak producent zalozy aku china za 14 zl to tak będzie,a jak troche lepszy to spoko tydzien.Ale dla komfortu i zasięgu tez podladowuje co wieczor
Klucznik z klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 18:13 
Major
Major

Z tymi akumulatorami to bardzo łatwo policzyć ! Nowak mi powiedział że sprzęt pobiera ok 100mA /godz pracy .
Piszę że ok. ponieważ raz więcej jest sygnałów a raz mniej , a to wszystko ma przełożenie na pobór prądu .
Więc na markowych akumulatorach o pojemności np 2600 powinien pracować około 26 godz , ale nie zapominajcie
że ważna jest również choćby temperatura pracy ! Więc .... bez urazy i z całym szacunkiem ale DZIAD nie opowiadaj mi że
Ci akumulator "trzyma" tydzień !!!

Wyzej wymienione spostrzeżenia pochodzą z informacji pochodzących od producenta oraz z moich własnych doświadczeń !
Sprzęt Nowaka miałem przez 3 sezony i uwazam go za bardzo dobry wykrywacz na militarkę (pod wzgledem elektoniki)
natomiast była duża DU....PA pod względem konstrukcyjnym ! Teraz widzę na zdjęciach zupełnie inne wykrywacze
więc mam nadzieję że sam producent nabrał doświadczeń i wszystko jest in PLUS :1

:pa

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 23:40 
Klucznik z Klucz

Romulusku, a jak pojdziesz przez 6 dni po 4 godziny to co masz ?100 mA to bierze na pelnej glosnosci.Ale to zaczyna byc dyskusja o akumulatorach i chyba niewielu kolegów to interesuje.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2009, 23:25 
Plutonowy
Plutonowy

Poproszę o jak najwięcej informacji o wykrywce Pana Nowaka, potrzebuje sprzętu na głeboką stal.
Cena ok, tylko czy sprawdza się w terenie.
Wyciąga fanty po HS3.
Nie lubie kopac gwozdzi.
Pozdrawiam Piotr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 15:28 
Porucznik
Porucznik

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania. Pozwoliły mi one przybliżyć się zdecydowanie do ostatecznej decyzji.
Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam
Maniutek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]