tadeklobo napisał(a):
Dziś postanowiłem pojechać w te okolice. Ruszyłem z zoną rowerem - było ciężko ale jakoś po zmarzlinie i błotach wróciliśmy. Jednak nie szukałem postanowiłem popytać miejscowych o terenie, poszukiwaczach i jak się okazało po rozmowie z starszym jegomościem tereny są ciągle przeszukiwane. Sam trakt również jest sprawdzany.
Mam do ciebie takie pytanie - z twojej odpowiedzi wynika, że odcinek od dwóch krzyży do szosy Łochowskiej jest pod ochroną WKZ. Nic mi o tym nie wiadomo a przynajmniej powinienem o tym wiedzieć. W którym poście była mowa o ochronie tego traktu - możesz mi przypomnieć i jeszcze jedno pytanie dlaczego stoją obok siebie dwa krzyże - co to może oznaczać jakby wjazd na nowe ziemie?? Sam nie wiem.
P.S. Jak ustałem na tym skrzyżowaniu obok dwóch krzyży widok traktu zapiera dech w piersi aż czuje się obecność przeszłości, przemierzających pielgrzymów, wojsk. To naprawdę piękne miejsce.
czekam na twoją odpowiedź na moje pytanka. :)
Jest tak jak piszesz :1 za wyjątkiem tego, że nie ma prawnej ochrony traktu. To, jak sobie dobrze przypominam, był pomysł Armanda na ochronę miejsc tego typu. Przy trakcie i w okolicy jest kilka stanowisk archeologicznych - trzeba zwrócić na to uwagę.
Dlaczego dwa krzyże - nie wiem, ale sprawdzę, poszukam wiadomości. Obok była kiedyś smolarnia, gdzie po carskim rozkazie przerabiano dorodne dęby na węgiel, smołę itp. Taki smutny los spotkał Puszczę Białą, Lasy Łochowski i inne za to, że dawały schronienie powstańcom. Nieliczne dęby jeszcze stoją, niektóre mają nazwy nawiązujące do tych wydarzeń.
Wycieczka rowerowa - dobry pomysł, bo cisza pozwala lepiej poczuć magię takich miejsc :) Dało radę przejechać drogą przez bagna , czy trzeba było przyjechać na około?
pzdr 111