Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 19:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 09:28 
Podporucznik
Podporucznik

Witam Wszystkich zainteresowanych , wczoraj wieczorem otrzymałem egzemplarz 1 numeru Oblicz Historii. Zapowiadało się nieźle, tylko moja panna przeczuwała, że tego wieczora pójdzie w chwilową odstawkę ... ale dzielna moja Gretchen rozumiała, że to przecież moja pasja.
Więc tak też się i stało, do godz 2.15 w nocy siedziałem w kuchni i pochłaniałem kolejne zapisane kartki nowego wydania, na które czekałem z utęsknieniem.
Oto moje spostrzeżenia i uwagi.
- płyta - fajny wynalazek ... super filmik (nie zdradzę, bo nie byłoby niespodzianki!), mapa z zaznaczonymi walkami na Wale Pomorskim i coś jeszcze - płyta chodzi trochę wolno i odpala się sama po 2 minutach, ale super, że jest i wygląda na to, że do każdego numeru będzie dochodzić kolejna (na płycie wytłoczona jest numeracja CD 01/ 2004)

- artykuły - świetne, rzeczowe i długie, czego mi zawsze brakowało. Możemy między innymi poczytać o Niemieckich Skoczkach Spadochr., o bitwach na Wale Pomorskim, itd. ciekawy jest także artykuł pana Bojka "Stalowe Wrota", oraz długi artykuł o Powstaniu Warszawskim wraz z mapami!!!!! ... jest tam tego o wiele, wiele więcej ...

- mapy -i tu powaliło mnie na przysłowiowe "CYCE"; bardzo dokładne mapy, z naniesionymi działaniami wojsk itp., interpretacje map, porównania map starszych, chyba XVII wiecznaych z późniejszymi itd. (oczywiście porównanie w celu ustalenia pewnych lokalizacji tajemniczych...)

Reasumując: gazeta nie dość, że spełniła moje wygórowane oczekiwania, to jest jeszcze lepsza niż myślełem. Od samego początku zwróciłem uwagę, że czytelnik traktowany jest na poważnie. Objawia się to tym, iż teksty nie są pisane językiem potocznym i na tzw. chybcika, tylko widać, że ktoś poświęcił temu dużo czasu i uwagi. Nie znajdziecie tu tekstów analogicznych do tych, kreowanych przez pana Wojtka Stojaka (którego bardzo cenię za wiedzę, lecz niestety nie trawię jego frywolnego stylu nazwijmy to "dziennikarskiego") typu: " Wstałem rano lewą nogą, podrapałem się po dupie, podłubałem w nosie ... i zacząłem myśleć jaki to artykuł spłodzić, bo przecież zbliża się niebawem termin wydania..." i tym podobnych.

W dwóch słowach o całym tym przedsięwzięciu: JESTEM ZACHWYCONY!!!!!!!
Odkrywco, jesteś dłużej na rynku, ale dopiero teraz będziesz mógł się od kogoś uczyć, jak robić ciekawą gazetę! Mam nadzieję, że to podniesie Wasz poziom, bo na to czekamy od lat. Dwie gazety na rynku, to rewelacja, a tak jak już pisałem wcześniej ... konkurencja, to bardzo pozytywny objaw, ponieważ podnosi jakość i z uwagą obserwuje gusta konsumentów.

Monsun

Ostatnio edytowano czwartek, 12 lutego 2009, 13:45 przez Monsun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 09:44 
Generał Broni
Generał Broni

Witaj Marcin - jeszcze dziś biegnę do Empiku po gazetkę - zapowiada się interesująco :)
Dzięki za tak rzeczową i zachęcającą prezentację
Pozdro !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 10:32 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

No niezle, Monsun, mam nadzieje, ze magazynowi uda sie utrzymac dlugodystansowo taki poziom, o ktorym piszesz, a o ktorym sami sie przekonamy w nastepnych dniach. Zastanawiam sie tylko, dlaczego w lipcu wychodzi numer czerwcowy, i czy to sugeruje, ze lipcowy ukaze sie w sierpniu, ale byc moze jestem czepialski.

Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 10:32 
Plutonowy
Plutonowy

Kochani
Od piatku w KMPiKach w Warszawie, od poniedziąłku w całej Polsce w KMPiKach i Salonikach Prasowych Kolportera.

pzodrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 11:12 
Plutonowy
Plutonowy

Poprawka od soboty w salonikach KOLPORTERA
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2004, 12:58 
Podporucznik
Podporucznik

http://www.poszukiwania.pl/portal/index.php

Tu jest dokładna informacja, co i jak. Tylko wytrzymajcie jeszcze trochę ... :) :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2004, 10:25 
Plutonowy
Plutonowy

Panowie i jakie wrażenia po lekturze ??????????????????

Dario czytałeś ,

W Toruniu kręcą jakiś dokument o fortyfikacjach podobno, kolega z Wyborczej opowiadał że mają w czwartek konferencje jakąś , widziano nawet rosyjskich żołnierzy w okolicach fortów.

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 19:55 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Czy ktos dostal dzisiaj ta enigmatyczna w Empiku i Kolporterze? Ja sie tluklem zarowno do jednego, jak i drugiego, bezskutecznie. Reszte komentarza sobie na razie oszczedze.

Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 20:17 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
No właśnie,albo tak szybko zeszła,albo nie wiem co jest
Szukałem w empikach i kolportezre i niestety nic nie
znalazłem,a co lepsze,gdy pytałem,to ludzi z wyzej
wymienionych firm nic nie słyszeli nawet.panie w
w empiku sprawdzały w komputerze i stwierdziły,
że "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! u nich nawet na stanie nie były.Tak
samo jak szukałem "Do broni" też niemożność
dostania tego tyułu.Czy ktoś wie jak można
dotrzeć do ww. tytułów??
Pozdrawiam
:mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 21:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bacchus napisał(a):
...Czy ktos dostal dzisiaj ta enigmatyczna w Empiku i Kolporterze? ...Bacchus

Ja dostałem wczoraj (tak w niedzielę) w Empiku. Pierwsze wrażenie raczej pozytywne. Artykuły pisane przez ludzi znających temat. Jeżeli kogoś nie stać na kupowanie dwóch gazet miesięcznie to chyba wybierze "OH" a nie "O" (zwłaszcza że "O" kosztuje 9.50). Przy cenie 10zł pisać "CD Gratis" to nadużycie. Reklamy o charakterze lokalnym w pierwszym numerze da się zrozumieć - w końcu za coś to trzeba było wydać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 21:27 
Kapitan
Kapitan

Troche dziwne są te Wasze problemy z zakupem nowego pisma "Oblicza Historii" :)
Pismo było już w sobotę, kupiłem w małym sklepiku Kolportera i zostało jeszcze około 10 egz.
W niedziele widziałem też w Rzeszowie, pismo było na wystawie okiennej w malym saloniku Kolportera.
O zawartosci na razie nie bede sie wypowiadał, musze całe przeczytać ale już teraz moge powiedzieć, ze nie żałuje zakupu :za
Na płycie jest filmik "Falchirmjaeger" 9,53 min., rosyjska instrukcja Panzerfausta 9 str. i mapa Wał Pomorski.

Następny numer podobno ma być jeszcze lepszy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 21:59 
Porucznik
Porucznik

a ja raczej nie jestem zadowolony z nowej gazetki. Troche chyba poszło formę nie w treść. Moim zdaniem to gazetka dla szerszego czytelnika nie dla poszukiwaczy. Dla mnie osobiście , no może poza artykułem Landminera wszytko takie dość ogólne powtarzające znane informacje. Połowa tematów była poruszana w Odkrywcy w ostatnim kresie (np Wałbrzych) . Dla mnie za płytko, :( :(
A tekst kolekcjonera -- :bat albo gość nie chce straszyć albo nie czytał nowej ustawy , zalegalizowanie karabinu :szu :szu życze szczęścia. Większość materiałów fotograficznych i mapek można znaleźć w sieci , dla mnie szkoda 10.
Niestety Odkrywca też idzie w formę nie w treść.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 22:00 
Specjalista
Specjalista

Pisemko zaczelo ciekawie.Z mapami rzeczywiscie trafiony pomysl ale plytka zostawia duzo do zyczenia, raptem jedna mapka walu pom. i jeden film propagandowy z fatalna narreacja.Zdziwil mnie tez artykul o Powstaniu gdzie jego przywodcow nazywaja zbrodniarzami wojennymi !!!! No tak sie nie robi!! ..Poza tym pisemko ok.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2004, 22:43 
Plutonowy
Plutonowy

Mnie sie tam podoba , no troszke uczepił bym się wału pomorskiego ze względu na zawartośc merytoryczną, no a Powstanie to raczej jako odrobina kontrowersji by wzbudzić zainteresowanie (choc liczby są przerazające i rewizjonizm dotyczący września i powstania jest ostatnio modny) , Generalnie nie żałuję 10 PLN , zobaczymy co dalej - z drugiej strony zbyt szczegółowe traktowanie tematu zawęża grupe docelową a jednak muszą upchnąć
10 000 sztuk , zyczę powodzenia,
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2004, 00:40 
Kapitan
Kapitan

Wstawiam recenzje nowej gazety "Oblicza Historii" autorstwa Indii.

Witam.

Jako,że kwitnie dyskusja na temat zawartosci pisma..a i odezwaly sie głosy o braku polemiki...Czas zaczac...

1. Artykuł J.Wilczura...- Hmm...Jak dla mnie- niepotrzebny monumentalny wstep. Wszyscy znaja gory sowie- wiec po co po raz setny przytaczac...ogolniki? Gdy juz mialam przestac czytac- trafilam na ciekawe info- ba, bardzo ciekawe...jednakze bez archiwaliow potwierdzajacych fakt- łatwe do obalenia:):):)

Mam nadzieje,że informacja , ktorej celowo nie wymieniam- zostanie pociagnieta w ktoryms z nastepnych numerow.

2. Bialy Jar...Wrescie ktos obalił , a raczej zwrocil uwage na glupoty i niscislosci z zeznan Klosego. Temat wprawdzie sztandarowy zarowno w pismach wszelkiego rodzaju, jak i wsrod poszukiwaczy...Jednak- analiza faktow, oraz porownanie zeznan- stawia go w zupelnie innym swietle.

3. Byłem kierowca Roomla...- zdecydowanie za krotki, w momencie gdy sie rozkreca- koniec artykułu. Szkoda..bo ciekawie sie zapowiadalo.

4.Powstanie Warszawskie- mnie ta tematyka w podobnym wydaniu, rewizjonistycznym znana od lat- chocby z wielu wspomnien uczestnikow. Dodalabym ,że np. w bazie lotniczej w Brindisi - byl posdstawiony samolot dla Andersa i że planowal on przylot do Polski celem objecia dowodztwa Powstania... Szkoda , że tego faktu - malo znanego zabraklo... Rozbudowalabym rowniez watek- zołnierzy Berlinga... Historia..do dzis lubi przemilczac- te wydarzenia.

5. Stalowe Wrota...- jak dla mnie ok. z jedna uwaga...autor powoluje sie na archiwalia z Koblenz i dziennik plukacza... Zabraklo- skanu chocby uwiarygodniajacego istnienie tego czy drugiego. Lub konkretnego odnosnika , do sygnatury archiwalnej. Ten brak- rekompensuja- fajne fotografie.

6.Heraldyka...- nie moj temat- ale z przyjemnoscia przeczytalam.

Lenistwo nie pozwala mi na dalsze rozwijanie tematu...Artykulow jest duzo wiecej. I w zasadzie - tylko do jednego z nich mialabym...nie uwagi a olbrzymie zarzuty dotyczace merytoryki. W tekscie znalazlam kilkanascie błedow...Niestety powaznych. Z racji tego ,że pismo dopiero startuje- nie wymienie ich. Bo to nie o to chodzi...Zaskoczylo mnie rowniez w tym samym tekscie- jednostronne potraktowanie tematu...Korzystanie ze zrodel- zupelnie nieodpowiednich...lub tez nie uzupelnienie artykulu o inne niz wybrane przez autora. mam wrazenie jakby czlowiek , ktory to napisal- nie mial pojecia jak wiele zrobiono w temacie opracowania fortyfikacji...Szkoda...bo temat rzadko poruszany- i nalezaloby opracowac go- w odpowiedni sposob z zachowaniem merytoryki na odpowiednim poziomie.

Ogolnie...Pismo jak na pierwszy numer- bardzo udane mimo, ze podobnie jak Odkrywca komercyjne. Cieszy mnie ze przede wszystkim plany archiwalne- nie sa podpisywane jako dzielo i własnosć autora - jak to ma czesto
miejsce w Odkrywcy. Rowniez plusem jest- przedstawienie nowego spojrzenia na zanane tematy.Obietosc- jak na cene- bardzo zadowalajaca.

Minusem slaba jakosc fotek i w niektorych przypadkach brak zrodla pochodzenia. No i ten nieszczesny artykuł- ktorego tytul pominelam:):):)

Gdyby pominac w pismie- cały dzial "dociekania"idolozyc nieco kolekcji militariow - gazeta byłaby najblizsza na rynku Acheologii Wojskowej.Jednak- zadowala , ze pojawila sie przeciwwaga - dla Odkrywcy.

Pozdrawiam.India

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]