Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tryb statyczny czy dynamiczny (?)
PostNapisane: niedziela, 18 lipca 2004, 13:23 
Generał Broni
Generał Broni

Witam szanowne grono !
Mam pytanie jako zupełny laik w tej dziedzinie - jestem początkujący i zaczynam dopiero wypady z piszczałką.
Jak lepiej ustawić Dukata 1 - na tryb statyczny - gdzie trzeba często regulować próg czułści - czy dynamiczny - gdzie taka
regulacja jest już zbędna.
Poza tym czy ktoś orientuje się co jest grane , że detktorek reaguje na cegły i niektóre kamienie - nawet 30 cm. pod ziemią.
Pozdrawiam i liczęna pomoc.
...................................................
dariuszflex@wp.pl
GG : 2615299

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2004, 01:17 
Kapitan
Kapitan

Witaj,
Ja również jestem bardzo poczatkujący - dziś po raz pierwszy testowałem swojego Rutusika First Plus w terenie (mam strasznie mało czasu na zabawy nim...). Oto czego ja doświadczyłem:

Tryb:
W czesaniu terenu zdecydowanie dynamiczny! Statyczny ma natomiast zastosowanie jak najbardziej w pin-pointingu. Generalnie statyk wymaga co chwila zerowania, bo teren nie jest idealnie płaski, a każdy ruch cewki w pionie powoduje fałszywe sygnały.

Kamienie:
Wykopałem kilka, a jakże ;)
Bardzo ciekawie natomiast reagował na nie układ dyskryminacji. Pracuję na swoim RF+ w trybie dynamicznym 2-tonowym, gdzie przedmioty odrzucane przez dyskryminacje sygnalizowane są innym dźwiękiem. Testowałem wykrywanie takiego kamienia (wielkości pięści) i stwierdziłem takie fakty:
Dyskryminacja = 0/10 - piszczy na TAK (akceptuje)
Dyskryminacja >= 2/10 (czyli odrzucanie drobnych przedmiotów stalowych) - piszczy na NIE (odrzuca)
Zatem duży kamień był traktowany jak np. gwóźdź - wycinała go nisko ustawiona dyskryminacja.

A w ogóle to na jakąś 1h poszukiwań (pierwszych w życiu) to znalazłem 50 gr bite w 1949, 1 zł z 1966 i denko łuski od myśłiwskiego naboju śrutowego "16". Przedmioty te dawały bardzo ładne sygnały :)

pozdr,M

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]