Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 17:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Do posiadaczy WHITES'a - prosba
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2004, 14:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Korzystam z wykrywacza WHITES 6000 pro XL i mam nastepujacy klopot:

czy ktos moglby mi doradzic jak go ustawic tak aby dobrze zbieral "zelastwo"
ciagnie bowiem pieknie monetki, luseczki i inne kolorowe ale za to nigdy nie udalo mi sie namierzyc "przedmiotow stalowych".

Ostatnio edytowano środa, 21 lutego 2007, 14:51 przez cavaleros, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2004, 15:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Instrukcję po polsku może dostarczyć Ci odpłatnie PROSCAN.
A do szukania wszystkiego z żelazem włącznie to spróbuj innego trybu pracy - statyczny bez dyskryminacji lub ten drugi tryb dynamiczny (chyba) - mój znajomy ma tego samego Whitesa 6000 pro XL, ale instrukcję też angielską i prawdę powiedziawszy chodziliśmy tylko na trybie dynamicznym z dyskryminacją.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 00:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

6000 ma zasadniczo 4 tryby pracy i na każdym z nich można z sukcesem szukać żelastwa. Najlepszym jednak do tego celu tryb GEB NORM. Wystarczy dostroić wykrywacz do gruntu (nie włączać AUTOTRAC !) i kopać.

Nie bardzo rozumiem na czym polega problem. Zwykle problemem jest kopanie żelaza, gdy się go akurat nie chce.

Instrukcja skrócona jest na obudowie - te pare zdań to nawet ze słownikiem w ręku można przetłumaczyć (poczujesz ile pracy kosztuje przetłumaczenie całej instrukcji :) )

pozdrawiam,

:pa

proscan

PS
Chętnie za darmo udzielam porad i odpowiadam na konkretne pytania, ale prośba typu "nauczcie mnie obsługiwać wykrywacz (za kilkaset dolarów) bo brzydzę się płaceniem za instrukcje obsługi" jakoś nie spotyka się z moim zrozumieniem. :hmmm Może ktoś inny zrobi dla Ciebie taką skróconą instrukcję?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 00:13 
Zybinek laleczny

Jeżeli chcesz szukać wszystkich przedmiotów metalowych to tylko w trybie statycznym GEBNORM lub GEBMAX. Tylko czy nie szkoda czasu na zbieranie złomu? 6000 to chyba najlepszy wykrywacz do zastosowań pod kątem monet mający fantastyczną dyskryminację żelastwa. Wielu poszukiwaczy marzy o wyeliminowaniu sygnału żelastwa podczas poszukiwań, niestety z uwagi na konstrukcję tanich firmowych i rzemieślniczych wykrywaczy nigdy nie uda im się tego osiągnąć! Spotkałem poszukiwaczy którzy nauczyli się za pomocą słuchu i sporego doświadczenia dyskryminować żelastwo organoleptycznie ( chrapliwy dźwięk, podwójny chrapliwy dźwięk, sygnał tylko przy przejściu w jedną stronę podczas przemiatania, wyciszanie sygnału nad żelaznym fantem itp. ) 6000 Pro w trybie Dyskryminacji załatwia te sprawy bezbłędnie - dowód Twoje narzekanie!

Jeżeli jednak chcesz za wszelką cenę namierzać żelastwo podczas szukania kolorowych fantów to spróbuj szukać na TRDISC a DYSKRYMINACJĘ ustaw pomiędzy NAILS a FOIL ( na moim było to pozycja oznaczona 5). Powinien wtedy reagować również na żelastwo o wielkości większej niż pudełko od zapałek.

Doskonałą instrukcję po polsku ma PROSCAN - sugeruję Ci wydać jednak te pieniądze, gdyż to się naprawdę opłaci!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 09:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dziękuję Zybinkowi za ostatnie zdanie :zdr Ciekawe kiedy Admin to wytnie ;) ;) ;)

Sprostuję tylko, że model Cavalerosa nie ma trybu GEB MAX, tylko w tym miejscu jest tryb GEB SAT. Tryb ten jest pseudostatyczny, tzn. że w zasadzie nie trzeba przemiatać, ale jeśli sie dłużej zastrzyma sondę nad znaleziskiem, to sygnał zaniknie (SAT - oznacza Self Adjusting Threshold).

GEB MAX występował w starszych modelach serii 6000 i to było to samo co GEB NORM, tyle że 20-30% czulsze.

Na allegro jakiś facet sprzedaje obecnie model 6000 D Series II. Twierdzi, że ma instrukcję po polsku. Chyba jednak nie do tego modelu, gdyż uważa, że ma dwa tryby ruchowe. Dwa tryby "ruchowe" mają tylko nowsze modele począwszy od 6000 Di Pro.

powodzenia

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: podziekowania
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 13:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Koledzy: Bardzo dziękuję- w szczególności Proscanowi i Zybinkowi. Cenne uwagi zamierzam sprawdzić w praktyce. Po prostu nie mogłem uwierzyć , ze w ciekawych miejscach nie mogę wyciągnąć nic "większego". Oczywiście tłumaczę sobie to tym, że po prostu ktoś mnie uprzedził kopiąc wcześniej. Dopuszczałem także moją niewiedzę wynikającą z braku instrukcji w jęz. polskim. Ponieważ sprzęt jest pożyczony nie chcę więc inwestować w instrukcję mając w perspektywie zwrot. Stąd moje sknerusostwo bo kaski nie za wiele. Pozdrawiam Was serdecznie i po bratersku... //:-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 16:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Najlepiej to zadzwoń, powołaj sie na forum i w parę minut mogę Ci najważniejsze sprawy Ci opowiedzieć.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 lipca 2004, 20:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

słuchajcie jeszcze jedno pytanko-JAK USTAWIC GO NA MILITARIA- problem polega na tym ze w opcji Preset (ustawienia dla poczatkujacych na trojkaciki z wpisanym "P") nie zbiera zelaza jedynie lyseczk wychodza..... dzieki z gory za odp.pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2004, 15:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

to jak ???????/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2004, 15:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mi się nie chce pisać :roll: To co miałem do napisania, już napisałem powyżej. :sciana

Może teraz ktoś inny.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2004, 23:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

ok dzieki zaczynam kumac POZDROWIONKA

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]