Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 00:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Denar napisał(a):
Można się domyślić komu i o co chodzi w tym poście. Manierka aluminiowa jest spokojnie wykrywana w powietrzu na ok. 55 cm. Aluminiowy kapsel od wódki na ok. 33 centymetrach i byłoby może bardzo fajnie gdyby wykrywacze ich wcale nie widziały. W rzeczywistym świecie wykrywacze te znajdują duże przedmioty aluminiowe i srebrne głęboko w ziemi (oby tylko, te drugie w ziemi były) - wiem o czym mówię bo je znajduję. Radzę przeprowadzić testy na sprawnym, najlepiej fabrycznie nowym sprzęcie. Odstrojenie o 0,2 kHz nie ma praktycznie żadnego wpływu na zasięg i służy przede wszystkim temu aby wykrywacze pracujące na tej samej częstotliwości wzajemnie się nie zakłócały.

To źle się domyślasz!!
Ja jestem użytkownikiem min. Ciboli i nigdy złego słowa na wykrywacze tesoro nie powiem, ponieważ są to jedne z najlepszych sprzętów jakie moje ręce mogły użytkować.
A co do rzeczywistego świata to wszystko niestety zależy od "rzeczywistego" gruntu.
Problem polega na tym, że w zależności od ustawienia gruntu aluminium czy srebro możne być zupełnie niewidoczne.

Co do odstrojenia, to proszę sprawdź na nowej Ciboli na freq 1,2,3 zasięg na manierkę czy jest taki sam (jestem ciekawy,możesz odpisać na priv)
Oczywiscie że freq służy tylko do odstrojenia się od pracujących w pobliżu wykrywek,ale efekt jest zbyt wielki na mojej Ciboli

Nie jest moim celem pokazywanie jakie są to "złe" (osobiście tak nie myślę) wykrywki, ale pokazać jak wielu użytkowników mało wie o swoich wykrywaczach

A i to nie są żadne testy, tylko moje prywatne spostrzeżenia i zależy mi na spostrzeżeniach innych użytkowników
Pozdrawiam Artut T. Saper

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 10:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ponad 4 i pół roku chodzę z Tejonami i dostarczyłem już do skupu kilka worków wykopanego aluminium (i nie były to puszki po piwie i kapsle). Duże srebra raczej rzadko leżą na polach, ale i te się znajduje (dużą monetę srebrną łatwiej znaleźć w lesie). Czyżbyś twierdził, że ok. 450 użytkowników Ciboli w Polsce, ok. 100 użytkowników Vaquero o ok. 150 Tejonów nie znajduje dużego aluminium i srebra? Zdarza się, że ktoś nie umie lub nie przywiązuj wagi do dostrajania do gruntu, lub ma rozkalibrowane ustawienie gruntu w Ciboli, ale są to tylko odosobnione przypadki.
Tejon, Vaquero i Cibola to są 3 różne wykrywacze i należałoby je analizować oddzielnie. W przypadku Ciboli posiadającej grunt ustawiony fabrycznie, zasięg na manierkę w trzeciej częstotliwości rzeczywiście drastycznie spada, natomiast nie ma spadku na dużej srebrnej monecie. W przypadku Vaquero wszystko zmienia się w zależności od ustawienia gruntu, częstotliwości, czułości, progu i poziomu dyskryminacji. Największy zasięg uzyskujemy w przypadku negatywnego ustawienia gruntu, po przekręceniu ok. półtora obrotu dopiero zaczyna się spadek. Sumując; dzięki możliwości regulacj gruntu możemy uniknąć problemu i wykrywacze z tą opcją właśnie dlatego są lepsze.
Tejon nie posiada możliwości zmiany częstotliwości ( a tego mi w nim bardzo brakuje) i zasięg spada dopiero przy bardzo pozytywnym ustawieniu gruntu, co w praktyce praktycznie się nie zdarza.
Każdy wykrywacz różnych firm ma swoje specyficzne właściwości i tylko umiejętność obserwacji i doświadczenie pozwala na ich efektywne użycie; trzeba wykorzystywać ich silne strony i zdawać sobie sprawę z ograniczeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 12:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

ta... tylko dodaj do całej tej reklamy ,że nie sa to obserwacje bezstronnego użytkownika. pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 14:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie ja ten wątek zaczynałem, jestem tylko przypadkowo kompetentną osobą w tym sporze. Ludzie mają rozum i oczy, i nie muszę na szczęście niczego reklamować na tym forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 14:52 
Główny Administrator
Główny Administrator

Panowie
Proszę o rzeczową dyskusję, a nie przepychanki.
Denar, zbytnie zaangażowanie emocjonalne z Twojej strony powoduje, iż rzeczowe wypowiedzi tracą na wiarygodności.
Temat ciekawy, a takie "dziury" w zasięgach dotyczą wielu wykrywaczy pracujących w specyficznych warunkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 17:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Denar, myślę, że powinieneś wypożyczyć do testów Saperowi nowy wykrywacz po sprawdzeniu go przez Ciebie na w/w niedoskonałość.
Saper, myślę, że zauważyłeś pewną niedoskonałość wykrywaczy [brak widoczności pewnych metali wobec odstrojenia częstotliwości i wobec odstrojenia gruntu] i nie odnosi się ona tylko do wykrywaczy podanej przez Ciebie firmy. Po prostu, zauważyłeś tę właściwość akurat na tym wykrywaczu. Myślę, że podany wykrywacz może też mieć dużo większy zakres regulacji gruntu, od regulacji gruntu wykrywaczy innych marek i dlatego ta niedoskonałość jest tak widoczna.
Ja np wykrywacze do tartaku tak uczulam, że są czulsze na małe żelazo, ale jednocześnie tracą całkowicie czułość na duże aluminium, co akurat w tym zastosowaniu wykrywacza nie ma znaczenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 17:51 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Ponownie przeprowadziłem testy na spokojnie , dostroiłem gnojka porządnie ,
miałem masakrycznie wysoko ustawioną dyskryminację czego wczoraj nie zauważyłem.

Na srebro (to samo co wcześniej) - 60-65 cm stabilny normalny sygnał , potem jeszcze z 15 cm mocno ściszonego ale stabilnego.

Na dość podobny miedziany talerz z kutej blachy zasięg jest niemal identyczny.

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 22:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Panowie będę się powtarzał bo widzę że mój cichy głos zaginął w szumie przepychanek.

WIELE WYKRYWACZY WSZELAKICH FIRM MA PROBLEMY Z OBIEKTAMI O EKSTREMALNIE WYSOKIEJ "PRZEWODNOŚCI".

Całe zjawisko nie jest powszechnie znane bo mało kto zwraca na nie uwagę. W całej masie przedmiotów zalegających w ziemi , tych o ekstremalnej "przewodności" jest niewiele. Poza tym mówimy o przedmiotach nietypowych tzn. dużych ,masywnych z aluminium ,srebra itp.

Dlaczego tak się dzieje ?

Narysujcie sobie układ współrzędnych XY. W tym układzie kamienie magnetyczne to wektor -90 stopni. średnie grunty to -86 stopni. Żelazo mamy do 0 stopni. Powyżej zera mamy kolory. A carska manierka jaką posiadam ma dokładnie +88,2 stopnia !!! ( dla częstotliwości 6,6kHz )

Strojenie do gruntu polega na tym że dokładnie prostopadle do wektora gruntu ustawiamy kanał gruntowy.

Sygnał od każdego przedmiotu jest wektorem, a wykrywacz reaguje nie na jego moduł ( czyli wartość sygnału ) tylko na składową tego wektora w kanale gruntowym.

Dla przykładu : grunt mamy -86 stopni. , kanał gruntowy mamy w takim wypadku ustawiony na -86 + 90 = 4 stopnie.
Kąt pomiędzy kanałem gruntowym a sygnałem od manierki wynosi 88,2 - 4 = 84,2 stopnia.
składowa sygnału od manierki w kanale gruntowym wynosi cosinus 84,2 stopnia = 0,101 całego sygnału !!!
Wykrywacz widzi tylko niewielką część rzeczywistego sygnału.
A teraz pomyślcie sami co się dzieje gdy grunt jest ustawiony bardziej na minus. Albo gdy chcemy wyciąć kamienie magnetyczne.

Druga sprawa - Wykrywacz w wypadku celów z metali kolorowych nie mierzy "przewodności". Całe to gadanie o "przewodności" to jedna wielka banialuka i skrót myślowy. Posiadacze wykrywaczy o dobrej identyfikacji numerycznej mającej co najmniej kilkadziesiąt "numerków" mogą zrobić eksperyment :
- zwijamy na palcu drut nawojowy grubosci powiedzmy 0,6 mm tak żeby mieć cewkę o 10 zwojach.
- końce cewki lutujemy tak żeby uzyskać cewkę zwartą.
-cewkę rozciągamy ( mała indukcyjność ) i przemiatamy nad sondą wykrywacza. i mamy na przykład identyfikację + 44 .....
- cewkę ściskamy ( duża indukcyjność ) i przemiatamy ....i mamy identyfikację + 70.......
Zmiana wymiarów cewki nie spowodowała zmiany przewodności tego miedzianego drutu. Spowodowała tylko zmianę jej indukcyjności.
Wniosek może być tylko jeden : wykrywacz identyfikuje stosunek reaktancji indukcyjnej do rezystancji przedmiotu.
A to oznacza, że identyfikacja ( faza sygnału ) zmienia się w raz z częstotliwością !!!
A to z kolei oznacza ,że wykrywacze wysokoczęstotliwościowe mogą potencjalnie mieć większe problemy z detekcją obiektów o wysokiej "przewodności". Ten sam przedmiot - carska manierka dla częstotliwości 6,6 kHz ma fazę +88,2 a dla 13 kHz +88,6 .

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 23:05 
Główny Administrator
Główny Administrator

Amen :)
I o takie tłumaczenie róznych procesów chodzi :1
Panowie producenci i dystrybutorzy uczcie się i wstydźcie za razem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 00:13 
Weteran
Weteran

Na szczęście już jutro zabieram Saperowi mojego Tejona i skończą się TESTY !!!

111
ps. oczywiście sprawdzę :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2009, 13:47 
Kapitan
Kapitan

Ja tylko zapamiętałem sobie jedno zdanie z instrukcji napisanej przez p. Arka do starego Rutusa First Plus - mówiące o tym, że nadmierna korekcja wpływu gruntu powoduje istotny spadek wykrywania dużych przedmiotów z metali kolorowych (gdzie indziej powtórzone, ale że dotyczy aluminium).
Uwaga do posiadaczy Ciboli - można pokombinować z wewn. potencjometrem gruntu, bo fabrycznie jest on podobno ustawiony na spory zapas, jak na większość polskich "terenów łowieckich".

M.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]