Teraz jest środa, 22 kwietnia 2026, 06:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 23:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

detonujące zapalniczki - może jednak warto by znać terminy które się używa... bo detonacja od wybuchu to tak jak jablko do gruszki ... a może nawet i do śliwki ..

Zresztą prowadzenie jakiejkolwiek syntezy w lesie ,bez jakiegokolwiek zaplecza (bo co też można mieć w lesie) bez sprzętu ... szczęścia .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 00:42 
Moderator
Moderator

[BS] Wolf napisał(a):
Grzybuś - Ok są pasjonaci - ale tak naprawdę w PL jest takich ludzi zaledwie kilkunastu ... zresztą sam widzisz albo i nie na piroforum ile tam jest stałych użytkowników ... a ten cóż dodatkowa szkodliwość filmików napalił się na szpan nie doczytał no i masz pan.

Nie no nie jest kilkunastu ale sporo więcej ;) niemniej masz rację dużo jest dzieci, które zobaczą filmik na YT i chcą zrobić duże bum, tych akurat nie bronie ale w sumie troszkę popieram bo na kółkach zainteresowań w szkole nie pozwalają nawet wspomnieć o takich rzeczach, a powinni. Moim zdaniem powinno się to zmienić i jeżeli ktoś się interesuję MW to to powinien tą pasję rozwijać, ale to już nie od nas zależy, nie czas i nie miejsce na taką dyskusję,

Mamy chore prawo pod względem poszukiwań i pirotechniki, choćby głupi nadmanganian potasu (KMnO4) jest zakazany bo jest często używany do mieszanin rozświetlających jak też jest czynnikiem do otrzymywania dragów, a kupisz go w każdej aptece do odkażania ran. Powinno się zmienić prawo, żeby pasjonaci mieli możliwość do rozwoju i pod względem poszukiwań jak tez pirotechniki.

W sumie mogą mnie wsadzić nawet teraz bo mam monetki i od groma odczynników, ale czy jestem "zły" przez to? Czy to, że mam takie a nie inne zainteresowania szkodzi komuś? Nie narażam ludzi bo wiem czym niektóre substancje szkodzą, co potrafią zrobić. Studiuję BHP i umiem go przestrzegać, nigdy nie zrobię niebezpiecznego doświadczenia w domu. Ale ustawodawcy na to nie patrzą, tak jak nie patrzą na to, że kolekcjonerzy choćby monet "odkrywają" nowe odmiany monet, że dzięki nim dowiadujemy się więcej o życiu codziennym w zamierzchłych czasach etc. Czy całe życie mam się kryć ze swoimi pasjami?

Woli wyjaśnienia nie bronie ludzi, którzy dla szpanu robią niebezpieczne doświadczenia w domu mają w dupie BHP, ale powinno się pozwolić młodziezy rozwijać swe zainteresowania choćby w odpowiednich warunkach na zajęciach poza szkolnych- czego niestety nie ma...

(Mam nadzieję, że napisałem w miarę zrozumiale, jestem zmęczony ;) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 13:29 
Podporucznik
Podporucznik

[BS] Wolf napisał(a):
detonujące zapalniczki - może jednak warto by znać terminy które się używa... bo detonacja od wybuchu to tak jak jablko do gruszki ... a może nawet i do śliwki ..

Zresztą prowadzenie jakiejkolwiek syntezy w lesie ,bez jakiegokolwiek zaplecza (bo co też można mieć w lesie) bez sprzętu ... szczęścia .

W zależności od prędkości rozchodzenia się tej fali oraz mechanizmu wybuchu rozróżnia się deflagrację (zwaną inaczej wybuchem właściwym), eksplozję i detonację.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wybuch

Detonacja jest uznawana za najdoskonalszy rodzaj wybuchu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Detonacja

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 13:54 
Moderator
Moderator

Niech już przyjdzie ta wiosna,zejdzie ten pieprzony śnieg,bo się za chwilę pozagryzamy :(

Pzdr.Jura

P.s.W ramach odreagowania jadę właśnie na strzelnicę,aby się odstresować ;)Może też spróbujecie,huk co prawda mniejszy niż przy wybuchu,detonacji itp.ale na pewno bezpieczniej :) Polecam :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 14:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Skolim to Twoim zdaniem zapalniczka detonuje :) to może i petardy :) tak samo jak dobrze pobudzony trotyl ? piatka z plusem :) A Wikipedia to takie średniawe źródło ... Polecam "Wstęp do technologi MW " Prof.dr.T.Urbański , MON ,Warszawa 1954 str 17-22 ... tak na przyszłość ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 15:01 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Wezcie odpuscie juz ten temat, nie od dzis wiadomo ze fora piro sa bardziej monitorwane od tego, tu ludzie nie maja jeszcze najazdow za samo pisanie postow, a na forum piro tak wlasnie jest. Postarajcie sie ze zeby tak dalej zostalo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 15:12 
Podporucznik
Podporucznik

[BS] Wolf napisał(a):
Skolim to Twoim zdaniem zapalniczka detonuje :) to może i petardy :) tak samo jak dobrze pobudzony trotyl ? piatka z plusem :) A Wikipedia to takie średniawe źródło ... Polecam "Wstęp do technologi MW " Prof.dr.T.Urbański , MON ,Warszawa 1954 str 17-22 ... tak na przyszłość ...

Coś ty taki nerwowy i łapiesz za słówka? jak dla mnie to obojętne czy to wybuchło , detonowało , implodowało , czy gaz tak się rozprężył w zapalniczce że plastikowe ścianki nie wytrzymały naporu i rozpadły się.Ale raczej każdy wiedział o co loto :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 14:08 
Generał Broni
Generał Broni

Następny "yntieligient :n :

Cytuj:
Kraków: student w hotelu budował bombę
Policja zatrzymała 22-letniego studenta z Podkarpacia, który w jednym z krakowskich hoteli usiłował zrobić bombę. Mężczyzna przy sobie miał przenośne laboratorium - dowiedziało się RMF FM.
W hotelu student zameldował się dwa dni temu. Znaleziono przy nim proch strzelniczy oraz profesjonalną aparaturę pozwalające wyprodukować silny materiał wybuchowy. 22-latek jest przesłuchiwany. Nie wiadomo, w jakim celu przyjechał do Krakowa i skąd wziął profesjonalne laboratorium - informuje RMF FM.

Istniało zagrożenie ewakuacji gości hotelowych, na szczęście mężczyzna nie zdążył wyprodukować bomby.

http://wiadomosci.onet.pl/2681,2127138, ... kalne.html

Jeśli uważacie, że to normalne, to życzę powodzenia :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 14:24 
Generał Broni
Generał Broni

A jak tak trochę OT
Panowie - zamieszczając tu na forum co i rusz infa n/t piromanów sami sprowadzacie spojrzenia w naszym kierunku - dlaczego w ogóle identyfikujecie takich pajaców z naszym środowiskiem - ?!
A jeśli nie identyfikujecie - to po prostu nie zamieszczajcie tu takich wiadomości - pamiętam ile razy Ponuremu się dostało , za zamieszczanie postów " nie związanych tematycznie " z naszym form :/
A więc o co chodzi ?!
Czy muszę co chwila czytać o jakimś pajacu który nieomal wysadził blok w powietrze.
Nie to forum, nie te klimaty
AMEN

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 17:18 
Główny Moderator
Główny Moderator

Dario, wlasnie o tym pisalem od kilku dni, ale do nikogo to nie dociera. TO nie jest forum piro a jak ktos chce to niech pisze o tym na forum piro, wedlug mnie poruszanie tematow piro na tym forum w jest krzywdzace dla 99% uczestnikow tego forum. Nie dajcie szansy naszym wrogom przykleic nam kolejnej latki z napisem "poszukiwacz-zlodziej-piroman-terorysta".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 18:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Przyciągnij pustą skorpue po szrapnelu i domontuj budzik z innego - i tak ewakuują cały blok , łatka i tak jest przyklejona - pokaż się na wsi z wykrywką to zaraz będzie że min szukasz....a to że se poględzimy o pierdołach no to co ? od tego chyba są fora internetowe czy nie....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 18:41 
Główny Moderator
Główny Moderator

WOLF tak, od tego sa fora, ale ja lubie pospac do 9 rano. Jak tak czytacie wypowiedzi o piro, to pewnie wiecie ze ludzi z forow piro wyciagaja z wyrwa o 6 rano za samo pisanie postow na ich forach. Ja bym wolal zeby nie wprwadzac tej nowej tradycji na to forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 18:44 
Generał Broni
Generał Broni

Ale właśnie z jakiegoś powodu identyfikują człowieka z piszczałką z niewypałami i bombami :/
Osobiście uważam nadal , że to nie powinno być forum do debatowania nad wybrykami piromanów - poza tym czytając większość postów - można odnieść wrażenie , że większość pochwala i usprawiedliwia podobne DEBILNE zachowania :/
Potem się dziwicie , że tak nas widzą - skoro dla postronnej osoby odwiedzającej to forum przekaz jest jasny - To jest właśnie środowisko , które potrafi usprawiedliwiać tak durne rzeczy.
Materiałami wybuchowymi nie powinni interesować się i zajmować postronni ludkowie - bo komu i po co to ma służyć.
Najlepiej śladem innych for - usuwać wszelkie tematy n/t identyfikacji niewypałów oraz podobnych bzdur !
Pozdro !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 19:00 
Główny Moderator
Główny Moderator

To jest jedyne forum z ktorym czuje sie jakos zwiazany i naprawde zalezy mi na dobrej opini tego forum, na tym zeby nikt nie kojarzyl mnie z piromanami, neofaszystami, czy innymi dewiantami.
ps.
Chcecie byc piromanami to sobie badzcie, ale nie piszcie o tym publicznie a tym bardziej nie mieszajcie w to normalnych ludzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 19:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dlaczego właśnie ten temat tak Cię rozgniewał ??? :D :D :D

żartowałem :->

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]