Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 01:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 18:59 
Generał Broni
Generał Broni

SiD, szczerze mówiąc po naszej polemice czy tam dyspucie, jak zwał tak zwał (mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe ;) ) zaczynam się zastanawiać nad kupnem MYO XP. Wygląda na to, że z tej średniej półeczki Petzli jest to najrozsądniejsza propozycja z latarek czysto LED-owych, gabarytowo mniejsza, mniej też o jedną baterię AA niż w mojej poprzedniczce, są to było nie było jakieś zalety. W zestawieniu osiągów, czasu świecenia itp. parametrów jest najlepsza ze swego pułapu cenowego. Tylko, kurczę, cały problem tkwi w tym, że ja chciałbym poznać te parametry "organoleptycznie", czyli zobaczyć jak ona świeci w terenie. :D A w takim sklepie Alpinusa to mi tego raczej nie umożliwią, bo na zapleczu nie będą mieć tunelu stumetrowego imitującego mieszany las nocą. Ciężka sprawa.

Z wodoszczelnością faktycznie jest kicha, raczej te najdroższe modele mają standard IP X8, ale nawet nie każda, bo widziałem jakąś o parametrze IP 66 (to i tak już sporo, ale można by było oczekiwać więcej).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 19:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

niezła przegadywanka :) Mam kilka czołówek w domu (około 30szt :)) z petzla mam tikke plus, Zoom'a, Duo led 14, pierwszą latarkę czołową jaką wypuścił Petzl i Myo RXP. Kilka innym modeli też miałem ale mimo wszystko rozeszły sie po znajomych :). Jeśłi chodzi o pancerność to polecam duo w jakiejkolwiek wersji, oczywiście najkorzystniejszym rozwiązaniem byłoby led 14 z 1W luxeonem zamiast żaróweczki halogenowej. do tego akumulatorki GP 2700 i wszystko hula, nie zawiodła mnie ta czołówka nawet całkowicie zanurzona w wodzie czy w błocie, kilka razy oberwała w skałę i działa dalej. Tikke plus mam pod ziemią na szyii i jest jako zapas albo oświetlenie na biwaku jak sie zdejmie kask, a na co dzień jest przy plecaku na pasku i zawsze pod ręką. na nocne jazdy rowerem wybieram myo RXP która jest bardzo lekka i daje dużo światła....więc jeśli potrzebujesz uniwersalne światło na wykopki i czasem podziemia to proponuje jednak RXP stosunek cena jakość są OK i na pewno będziesz zadowolony. Myo XP z tego co sie orientuje obecnie nawet staniało bo ma już następce w postaci RXP.
Tak na marginesie co do temperatury światła to najlepszym oświetleniem jak dla mnie była lampa karbidowa super jasne ciepłe światło :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 20:33 
Specjalista
Specjalista

Voucur napisał(a):
SiD, szczerze mówiąc po naszej polemice czy tam dyspucie, jak zwał tak zwał (mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe ;) ) zaczynam się zastanawiać nad kupnem MYO XP.

Oczywiście, ze nie mam za złe, dyskusja jest zawsze dobra, szkoda tylko, że z początku była dość agresywna.

Ja ze swoje MYO XP jestem zadowolony, chociaż światło rzeczywiście ma zimne. Dziś pewnie kupił bym RXP, tak jak pisze Max, bo daje jeszcze więcej światła i ma więcej możliwości zaprogramowania.
Natomiast mając już czołówkę, ja szykuje się do zakupu latarki która będzie cała metalowa, posiadała standard wodoszczelności IPX8 oraz pomimo zasilania zaledwie 2 paluszkami, będzie mocniejsza od mojej czołówki. Zastosowanie będzie inne i przy innych okazjach będę po nią sięgał, ale na pewno się przyda, bo moja czołówka jest w wersji Belt i baterie ma na długim kablu. Jest fenomenalnym rozwiązaniem na zimę, ale latem oraz w sytuacjach gdzie po prostu trzeba sobie poświecić potrafi cholernie wkurzać. Ciągle się plącze i zaczepia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 21:03 
Generał Broni
Generał Broni

Właśnie przejrzałem listę różnic między XP a RXP i te 50 zł w różnicy cenowej to nie jest jakaś oszałamiająca wartość, a zalet o wiele więcej w następczyni. Jedyne co w moim mniemaniu żabojady musiały spaprać, to kolor obudowy, trzeba ją było w ogóle pomarańczową zrobić. :( No ale co zrobić, nie każdy bunkruje się po krzakach przed "żetonami". ;)

Zastanawiam się jeszcze nad tą Duo Led 14, ale to nie dość że ma wściekle kanarkowy kolor, to już cena należy do sporych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2010, 08:13 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

led 14 jest naprawde pancerna, jeśli nie pasuje ci kolor to możesz ewentualnie zakupić DUO Atex :) tyle że jest różnica cenowa i atex ma led 5 więc musiałbyś jeszcze dokupić sam moduł led 14 :) co cenowo sie raczej nie opłaca :). Może zamiast tej metalowej małej kup sobie tikke XP z jedną diodą te nowe które petzl niedawno wprowadził świecą przyzwoicie, są małe i poręczne,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2010, 12:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Posiadam Petzla i sam dałem się naciąć na "dobry" marketing. Fakt zła nie jest ale w cenie zwykłej Tikki miałbym wypasionego Mactronika, z którym już można chodzić po jaskiniach czy bunkrach. Macałem ich produkty i są naprawdę wysokiej jakości. Firma Polska, świetna jakość i normalna cena. Teraz pluje sobie w brodę, że wcześniej nie znalazłem tej firmy. Test dla niedowiarków
http://www.mactronic.com.pl/download/material_20324.pdf

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]