Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 05:54 
Specjalista
Specjalista

Zdororwo sołdaty!
Raczej tego nie robię, ale nie mogłem powstrzymać się od pisemnego wyrażenia zachwytu nad stanem brezentowej ładownicy. Cudo!
69, czy to jest oryginał? :o
Rad starat'sia!
Feeder

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:08 
Moderator
Moderator

Toper napisał(a):

Swego czasu, jak się pojawiłeś 69 na forum, miałem napisać post do Argo, że śpimy a tu Armia Carska nam pod bokiem rośnie :)

Jako wywołany do apelu stawiam sie i z ubolewaniem stwierdzam co nastepuje :
Racja Toper śpimy, a dokładniej siedzimy w gospodzie, jasne z pianka pijemy , na scianie portret jasnie Franciszka Józefa muchy osbrywaja, za kordonem carscy sie skrzykuja a my nic :) , a powaznie, Toper reenacting - fajna sprawa, ale ja juz chyba za stary zeby z pelnymi portkamii do gecheftu leciec , :( ale co innego gadżety z epoki w zaciszu domowym poogladac, choc kto wie .............. kto wie ............... róznie sie to w zyciu ludziom odmienia :lol:
Argo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 18:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam miłośników i kibiców naszej rekonstrukcji!!!!
Na początek ...serwus Adamklym.
Oczywiscie , że przyjmujemy Ciebie w poczet naszej grupy. Nie ważne gdzie ktoś mieszka, bo i tak romawiamy na forum albo poprzez emiile! :comp
Każdy coś tam dłubie w domowym zaciszu , wymieniamy się informacjami i zdjęciami , a czasem uda sie dotrzeć do rozkazów mundurowych lub do oryginalnych gratów a wtedy szyjemy, prujemy , szyjemy i na koniec cieszymy sie z wyników pracy. Mieszkamy w daleko oddalonych od siebie miastach Warszawie, Dęblinie , Lublinie i Biłgoraju, więc i ,,Bromberg,, nam nie straszny :) Ostateczniee gdy nie zechcą nas widziec jako ,,carskich sołdatów,, :gil przemianujemy sie na Legion Puławski ...a ty będziesz ochotnikiem który przedostał się z Prus do Królestwa. Każdy wariant może być dobry.

A tiepier pozdrowienia dla Federra!!
Dzięki za słowa uznania :ups: .
Cco do ładownicy to niestety.... ale jest to wykonana osobiście moimi rękami .....kopia :x .
Wymiary nieco nie takie i materiał nie taki ..ale po przystawieniu pieczęci ...robi wrazonko!!! A co do pieczęci ..to sam je rysuję na materiale pisakiem ..orzeł wyszedł nieco krzywo .......ale może z czasem usiadę i w linoleum wytnę odpowiednią ,,sztampę,,
A wtedy dopiero bedzie efekt. :mg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 20:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Toper napisał:
>>>>>>Jako wywołany do apelu stawiam sie i z ubolewaniem stwierdzam co nastepuje :
Racja Toper śpimy, a dokładniej siedzimy w gospodzie, jasne z pianka pijemy , na scianie portret jasnie Franciszka Józefa muchy osbrywaja, za kordonem carscy sie skrzykuja <<<<<<<<<<<.

Nio!!! nie spodziewałem sie , że nasze ,,hałasy,, są w stanie oderwać kogoś od kufelka zimego cesarsko-królewskiego pieniastego piwa .....ale skoro tak się stało i sam moderator Toper i Argo zechcieli zstąpić na naszą skromną stronkę ...to poczytujemy sobie jako wielki zaszczyt!!!!!! i chętnie poczęstowalibyśmy szlachetne moderatorskie grono jakąś królewiacka gorzałczyną . :=

Ale cóż u nas już mobilizacja ... a w czasie jej trwania /jak już wcześniej pisałem / ,,wsie jewrejskie piwne ławki /stragany/ zakryte,, szczęściem pozostały nam żołnierskie manierczyny ,a w nich łyk tegiej gorzałczyny, której smaku Bracia Galicjanie pewnie nie pogardzicie :lol:

Ale jak to już z historii wszyscy wiemy najpierw Galicoki przyszli pod Lublin na naszą ,,siwuchę,, a potem ,,królewcoki,, popili nieco CiK piwka........ w sumie remis.

A najwazniejsze , żeby sie wesoło bawić a przy okazji zdobyć trochę wiedzy o minionych dziejach.

A co do sformuowania >>za stary zeby z pelnymi portkamii do gecheftu leciec<< to znajdą się chyba w naszym gronie nieco starsi :lol: ....ale mimo iż wąs u nich sumiasty :( jak u ,,russkogo jefrajtora,, i siwizna gdzieniegdzie :cry: to animusz i werwa w nich jeszcze zaiste młodzieńcza. :666 ...nie ma co sie wstydzić swoich sympatii do Apostolskiego Cisiarza Austrii i Wegier czy /jak w naszym przypadku/ ,, Batiuszki Nikłuszki ,,.
A więc przyjaciele apeluje niczym stachanowieć: wszyscy do igły i do nici ...a w przyszłym roku na 6 czerwca wyrusza na Morawy mieszana rosyjsko -austrriacka grupa renaactingu /no niby rekonstrukcji/ :lol: .
Może nie będzie to najliczniejsza i najpiękniejsza grupa ..ale na pewwno pierwsza ... i do szabli i do szklanki :dnc

A proposss.. gdzieś w Polszczy działaja podobno rekonsstruktorzy Legunów. Nie natrafiliście gdzieś na nich w swoich ,,wędrówkach,,?
A może drugiee ,,stachanowskie ,, hasełko rekonstruktorzy wszystkich zaborów łączcie się!
Może na ten zew i ,,Prusaczkowie,, się odezwą?

pozdrawiam -69-

Ostatnio edytowano wtorek, 31 sierpnia 2004, 20:55 przez 69, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 13:19 
Moderator
Moderator

69 napisał(a):
A proposss.. gdzieś w Polszczy działaja podobno rekonsstruktorzy Legunów. Nie natrafiliście gdzieś na nich w swoich ,,wędrówkach,,?
A może drugiee ,,stachanowskie ,, hasełko rekonstruktorzy wszystkich zaborów łączcie się!
Może na ten zew i ,,Prusaczkowie,, się odezwą?

pozdrawiam -69-

No własnie , skoro kolega 69 rzucił taki temat na forum publiczne , ciekaw jestem jak to wyglada w Polsce ???? czy dzialaja jakies grupy odtwarzajace armie zaborcze ???? osobiscie wiem ze w Krakowie działa grupa odwtarzajaca bodaj c.k. pułk artylerii fortecznej ( jak ma kto lepsze info to prosze o sprostowanie) , a ponoc w Łodzi działaja legionisci w liczbie 3 ( słownie trzech ) - pozdrowienia dla Jacka z Łodzi od ktorego mam to info ...... zdaje sobie sprawe ze temat ciezki bo i rekwizytow jakby mniej a i jakby tez mniej popularny ....w koncu II wojna jest bardziej nośna że tak powiem medialnie niz pierwsza, ale moze warto chociazby zorientowac sie co w trawie piszczy ?????
Argo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 14:48 
Weteran
Weteran

Witam.
Owszem w krakowie działa (i to dość prężnie) 2 C.K. Regiment Artyleryji Fortecznej Hrabiego von Beschi. A z tego co mi wiadomo w Toruniu na forcie VII stacjonuje jakiś oddzial pruskiej piechoty.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 21:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam .
Mamy następny znaczący sukces: udało mi sie zakupić czarkę do manierki!! :)
Natychmiast ,,zainstalowaałem,, ja w miejscu gdzie ona sie powinna znajdować. Układ pasków był troche nieodpowiedni więc musiałem je przyszyć na nowo. Wiadomo pokrowiec /czahoł/ robiłem według schematycznego rysunku.
Po zmontowaniu całości pozwoliłem sobie na ,,złożenie ,, nastepnej rekonstrukcji :
-na rubaszcze ,,obrazca 1913,, leży pas z gierbową priażką ,
na prawej piersi dwa odznaczenia weterana wojny w mandźurii:
- krzyz Św. Jerzego za wojnę ,,japońską;
- medal na pamiatkę wojny rosyjsko-japońskiej ,jasnobrązowy -dla żołnierzy biorących udział w walkach/nie ma takiego słowa w języku polskim !!! ale szarfatrochę nie taka :) / .

Niżej manierka z czarką ,,obrazca,,1911 wprowadzona rozkazem nr.291
Manierka wykonana w wytwórni warszawskiej natomiast czarka w petersburskiej.

Tak naprawdę to rubaszka jest sowiecka z lat 50-tych więc wprawne oko dostrzeże różnice.
Myślę , że za to drobne kłamstewko nie zostanę postawiony pod mur :mg: .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 września 2004, 20:21 przez 69, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 22:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zdjecia zdjałem bo były trochę nie takie jak trzeba.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 września 2004, 20:22 przez 69, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 08:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeszcze jedna informacja. Na czarce są widoczne czarne plamy, to nie osad z sadzy ale oryginalna farba!!
Mimo iż jest to wykopek malowanie zachowało się w w 60%.
Znalazca próbował ,,tę sadzę ,, wyszorować :szu
ale na szczęśscie się mu to nie udało!

Pozostały jednak ślady papieru sciernego :mg:

Widać , że czarka posiadała jeszcze z boku składaną rączkę tak aby nie parzyć ręki podczaas picia gorącej herbaty!

Tu tej rączki nie ma, odpadła podczas wyciagania z ziemi, widać wydawała się komuś nieistotna :wq

Niewielki apel : :anty zabierajciez pól bitwenych nawet te nieistotne elementy.

Ale co ja tu psioczę na znalazcę zamiast mu podziekować :pa za dostarczenie wspaniałego ,,towaru,, , podziekowac za słowność ...obiecał że dostarczy /i mimo innych -może i intratniejszych ofert / i dostarczył , a odsprzedał ją za zupełnie rozsadne pieniądze.
Wielkie dzięki :zdr

Ta czarka miała w rosyjskim języku swoja nazwę ...gdzieś ją miałem zapisaną -gdy odnajdę po wam przekażę.

Jest to naprawdę unikalny element oporządzenia podobnie jak i kubki do austro-węgierskich emaliowanych manierek.
A swoją drogą cesarsko-królewski kubeczek też posiadam. Gdy go kiedyś zakupiłem postanowiłem zrekonstruować austriacką manierkę.... w internecie znalazłęm opisy i juz miałem ciąć kurtkę na pokrowiec gdy przyszła mi myśl , że moze tak zrobić coś ,,w temacie,, który mnie zdecydowanie bardziej interesuje. Coś z CARSKIEJ ROSJI . Nio i to ,,coś,, ROBIEMY!!! :1

Pozdrawka -69-

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 września 2004, 20:14 przez 69, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 08:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czy ktoś posiada carską łopatkę -saperkę w oryginalnym malowaniu?
Interesuje mnie czy miała kolor zielony czy czarny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 11:40 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

witam

bardzo fajna jest twoja próba rekonstrukcji i tu mam pytanko czy
jesteś zainteresowany carską szklaną manierkę...z grubego zielonego szkła..????

ja rezygnuję z militariów i wolę żeby taki fant trafił do osoby która naprawde wie co z nim zrobić:)))))

myślę że jak będziesz zainteresowany to bez problemu się dogadamy:)))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 15:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za informację!! Dam odpowiedź na priv! :pa

Ostatnio edytowano wtorek, 31 sierpnia 2004, 20:05 przez 69, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 17:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wszystkie moje carskie saperki są koloru....rdzy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2004, 20:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Niestety w kolorze rdzy są i moje eksponaty. :) ale może ma ktoś jakiegoś strychowca. :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 września 2004, 19:34 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Czesc 69 ja tez z lublina a my sie nie znamy???????
ja z riazanskiego kopnalem klamerke, tak sadze :)) poza tym rozne inne heheee duperele
mowisz rekonstruujecie???? daj znac podrzuce to i owo z piwnicy a w sumie pochodze z galicji moze by tak cos CK zrekonstruowac???
pozdrowka
PREM

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]