Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 00:50 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem na myśli galerię zdjęć. ;) To tak dla ścisłości.

A co do ostatniego Twojego zdania, ctx, masz rację. Mnie to zaczyna odrobinę irytować, takie podniecanie się tym, co jest wyciągane za granicą. Jeszcze zrozumiałbym ochy i achy jeśli idzie o eksponaty wielkogabarytowe, choć i u nas paręnaście niezłych pojazdów pancernych wyjęto, a i samolotów kilka. Ale spazmy na widok hełmu w farbie czy parabelki w oksydzie, to już chyba trochę przesada, tak samo te pytania "co to za gleba"? Taka sama gleba jak i w Polsce.

PS. Najbardziej żałosne jest to, że niektórzy polscy "poszukiwacze" eufemistycznie mówiąc "pożyczają" sobie zdjęcia tych rosyjskich znalezisk i przedstawiają jako własne. Kilka razy się z takim zjawiskiem spotkałem. To już chyba świadczy o jakichś kompleksach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 01:26 
Strzelec galicyjski

i w polsce są ładne znaleziska - niestety nasze przepisy wymuszają na znalazcach odpowiednie zachowanie czyli siedzieć cicho i się za bardzo nie chwalic co się znalazło albo jak chcesz pokozaczyć i chwalisz się tu i tam - to prędziej czy póżniej .... w dyby i do lochu .Pozdr.

Ostatnio edytowano środa, 17 marca 2010, 13:26 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 11:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Czytając ostatnie wypowiedzi Kolegów pozwole sobie na ich komentarz.Powyższy wątek został założony min. z kilku powodów : 1) poznawczych, b)badawczych, c)edukacyjnych,d)poglądowym, etc. W głównej mierze zamieszczone są w nim zdjęcia/filmy z eksploracji na terenie Rosji, Czech oraz Azji- czyli miejsc gdzie bardziej lub mniej ta ekspolarcja jest legalna i dopuszczalna. Zakładając wątek nie kierowałem się tym , aby wzbudzać "ohy" i "ahy" z zachwytu nad fantami, a jedynie w celu przedstawienia rzetalnych i wiarygodnych materiałów poglądowych.
Zgodze się z wypowiedzią jednego z Kolegów, że w naszym kraju są fanty , nie gorsze niż w zamieszczonych materiałach, i byłoby się czym pochwalić. Z pewnością ! :1 Ale nigdzie nie byłem w stanie znależć żadnych materiałów - powód chyba wszystkim znany. ;) Jeśli Ktoś posiada takie materiału - bardzo proszę o ich zamieszczenia - z pewnością wszyscy z wielkim zainteresowaniem je zobaczymy ;)
Panowie osobiście uważam, iż nie ma co się irytować i prowadzić dysputy w kwestii " cudze chwalicie- swego nie znacie" :) -mamy takie czasy a nie inne,( czyt. prawo :( ) i nic na to jak na razie nie poradzimy.

pozdr

Darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 13:06 
Generał Broni
Generał Broni

Darglo, nie sugerujemy wcale, że założyłeś ten temat, by chwalić cudze, ganić własne. Tylko niektórym się tu chyba w głowach pomieszało i myślą, że spacerując po puszczach Rosji co krok potykamy się o lufę do Mausera w kolbie, co trzy o emgietę,a co dziesięć o Tygrysa w farbie. Tam wcale tak kolorowo nie jest, też trzeba się zdrowo zjeździć i sporo naszukać, żeby był sukces. Na fotkach i filmikach widać tylko efekt końcowy, nikt nie zamieszcza tam nieudanych wyjazdów, poprzedzających ten trafiony. Poza tym niektóre materiały są nieco podkolorowane, jak ten o połowach neodymkiem w Rosji, ci co oglądali chyba wiedzą czemu.

Darglo44 napisał(a):
Zgodze się z wypowiedzią jednego z Kolegów, że w naszym kraju są fanty , nie gorsze niż w zamieszczonych materiałach, i byłoby się czym pochwalić. Z pewnością ! :1 Ale nigdzie nie byłem w stanie znależć żadnych materiałów - powód chyba wszystkim znany. ;)

Co do małych detali to zgoda, choć widziałem dawniej całe fotorelacje np. z Mierzei Wiślanej, gdzie stany i ilości były podobne do tych z Rosji, ktoś faktycznie to pousuwał z różnych powodów. Ale co do wyciągania sprzętu pancernego, żadnych relacji nie ma? A StuG IV z Grzegorzewa, a Hetzer z Helu? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 13:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Voucur napisał(a):
Darglo, nie sugerujemy wcale, że założyłeś ten temat, by chwalić cudze, ganić własne. Tylko niektórym się tu chyba w głowach pomieszało i myślą, że spacerując po puszczach Rosji co krok potykamy się o lufę do Mausera w kolbie, co trzy o emgietę,a co dziesięć o Tygrysa w farbie. Tam wcale tak kolorowo nie jest, też trzeba się zdrowo zjeździć i sporo naszukać, żeby był sukces. Na fotkach i filmikach widać tylko efekt końcowy, nikt nie zamieszcza tam nieudanych wyjazdów, poprzedzających ten trafiony. Poza tym niektóre materiały są nieco podkolorowane, jak ten o połowach neodymkiem w Rosji, ci co oglądali chyba wiedzą czemu.

Darglo44 napisał(a):
Zgodze się z wypowiedzią jednego z Kolegów, że w naszym kraju są fanty , nie gorsze niż w zamieszczonych materiałach, i byłoby się czym pochwalić. Z pewnością ! :1 Ale nigdzie nie byłem w stanie znależć żadnych materiałów - powód chyba wszystkim znany. ;)

Co do małych detali to zgoda, choć widziałem dawniej całe fotorelacje np. z Mierzei Wiślanej, gdzie stany i ilości były podobne do tych z Rosji, ktoś faktycznie to pousuwał z różnych powodów. Ale co do wyciągania sprzętu pancernego, żadnych relacji nie ma? A StuG IV z Grzegorzewa, a Hetzer z Helu? ;)

Vocur odnośnie akcji w Grzegorzewie i na Helu masz racje :1 , ale wychodze z założenia że, wszyscy zainteresowani tematyką wiedzą o tych sztandarowych odkryciach na polskiej ziemi ( tak domniemam), chodziło mi raczej o mniejsze znaleziska. Zgodze się także z Tobą ,że zamieszczone relacje są nazwijmy to "produktem finalnym".Praktycy wiedzą że sukces wymaga setek przejechanych kilometrów, beczek wypalonej benzyny i ogromu poświęconego czasu i kasy :(
Konkludując, mysle, że nie jest niczym złym popatrzeć na sukcesy innych :)
pozdr
Darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 18:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

pamietam jak ktoś wstawial zdjecia fantów z Polski,podpisał jakos ,ze dostal fity z Czech,wrzucil na fotosika,gdzie obok w innym folderze mial swoje,a pokazywał mausera strychowego,
mial takie zblizenie,ze nawet linie papilarne bylo widać...
a opakowanie po napoju ''zbyszko'' go zdradziło hehe
ale dobrze kombinował

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]