marcelxbox napisał(a):
a co z zasięgami tych pinpointerów
A to jest kolejny problem do rozwiazania przez Ciebie.
O co chodzi w pinpointerze ?
1. O precyzyjne okreslenie przedmiotu w kupce piachu, gliny itp.
2. O okreslenie kierunku kopania w dolku.
Zazwyczaj najwazniejszy jest punkt 1 czyli odnalezienie np. drobniutkiej monetki w kupce gleby.
W takim przypadku zasieg powinien byc malutki bo ja dzieki wykrywce wiem w ktorej kupce lezy przedmiot ale nie wiem precyzyjnie w ktorym dokladnie miejscu, wtedy potrzebuje najwyzej kilkucentymetrowego ( tzn. centymetr do trzech ) zeby grzebiac sztyca w kupce gleby precyzyjnie trafic na przedmiot poszukiwan. Znakomite w blocie, mokrej glinie, bardzo sypkim piasku itp. Rak nie brudzisz nadmiernie, oczu nie wytezasz a szybko i bez pudla znajdujesz drobiazdzek.
Jesli wazniejszy jest punkt drugi to liczy sie wiekszy zasieg, ale on oznacza mniejsza precyzje juz po wykopaniu z dolka.
Garret ma troche wiekszy zasieg, ale w terenie wymagajacym dyskrecji bedzie wyl glosno :(. Podstawowa zaleta jest terkotliwy dzwiek garretta ktorego czestotliwosc terkotu narasta przy zblizeniu do znaleziska, w bullseye dzwiek po prostu narasta lub zwieksza sie wibracja jesli pracujesz w trybie cichym, oraz samostrojenie, bullseye dostrajasz recznie, trwa to sekunde i nie przeszkadza ale jest i niektorzy mowia ze lepiej a inni ze nie :)
Jak bym mogl to kupilbym dwa :) bo kazdy, jak i wykrywki, ma swoje wady i zalety.
Niewatpliwa zaleta garretta jest poreczny uchwyt na pasek, ale ja do bullseye umocowalem z tylu kawalek miekkiego samoprzylepnego rzepa i do tego mocuje zaczep do spodni opatrzony z koleii twardym rzepem. Taki "wynalazek" w niczym nie przeszkadza a znakomicie zwieksza funkcjonalnosc porecznego przenoszenia pinpointera.
Tak uzdatniony bullseye dorownuje ergonomia, poza moze recznym strojeniem do gruntu, jest dwupozycyjny (dzwiek, wibracja) i jest tanszy o blisko 200zl od garretta co tez nie jest bez znaczenia, garrett ma za to fajna informacje o zblizaniu sie do przedmiotu i automatyczne strojenie do gruntu, ale aby wylaczac glosniczek trzeba stracic gwarancje :(.