Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 09:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 czerwca 2010, 17:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tylko Fiskars! Mam ten http://www.gardenshop.pl/fiskars-szpade ... -1612.html
W grudniu minie nam 6 lat owocnej i bezawaryjnej wspolpracy. Moj kosztowal przed swietami 54,90 (Castorama). Slyszalem ze szpadle z pomaranczowymi zatyczkami przy uchwytach sa wykonane z gorszej jakosciowo stali. Ot , taki ''chłyt materkindody" firmy F - wiadomo, ze wieksza czesc ludzi uwaza ze ''im drozszy tym leszpy''.

Jesli juz saperka to typowa saperka - skladana na 3 czesci w/w firmy. Nie oplaca sie kupowac mini-mini szpadla. Polecalbym austriackiego Glocka (tak , ten od klamek :strz ) Kopałem obydwoma i Glock wydaje mi sie bardziej ergonomiczny.

Odradzam natomiast polskiego Fiskarska. Sklada je Fispo w Slupsku. Powod jest prosty - drewniane trzonki. Stal ok , wykonanie tez ale nie nadaje sie na ciezsze grunty / kamienie.

Konserwacja - mycie po każdym wypadzie , ostrzenie reczne PILNIKIEM a nie szlifierka katowa :!:

A przed wypadem polej go jakimis promilami. Byle nie za duzo ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 czerwca 2010, 00:33 
Główny Administrator
Główny Administrator

Cytuj:
Slyszalem ze szpadle z pomaranczowymi zatyczkami przy uchwytach sa wykonane z gorszej jakosciowo stali.

Ciekaw jestem skad wziąłes te rewelacje ? :)
Zaślepki są zazwyczaj w modelach droższych, w których chwyt jest lepszej jakości /profilowany/ a sztyl wykonany z kształtownika o przekroju spłaszczonego jednostronnie owalu /jajka/ dla zwiększenia jego wytrzymałości a nie jak w tańszych modelach ze zwykłej rury stalowej. Ponadto ten model nie jest lakierowany zwykłą czarną farbą tylko farbą młotkową o zwiększonej wytrzymałości. Sztyl powleczony jest także / w miejscach wrażliwych/ otuliną z pvc.
Mam taki model od kilkunastu już lat kiedy zakupilem go w pierwszym chyba Praktikerze w kraju, po przyjeździe z Bieszczad gdzie na pierwszym dołku połamalem saperkę podchodząc na ta górkę dobra godzinę a jadąc tam chyba z 8 godzin :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 czerwca 2010, 08:56 
Porucznik
Porucznik

2 tygodnie temu pracownik przy kopaniu połamał mi prawie nowego fiskarsa. Uderzył w kamień i sztych pękł wzdłuż. Z innego połamali mi plastikową rączkę i nigdzie nie mogę dokupić...
Ponieważ jest krucho z kasą więc kupiłem tańszy szpadel "pawłowskiego" za 55zł. Jak na razie jestem z niego zadowolony. Tylko muszę go trochę stępić, bo mi wszystkie kable w ziemi potną.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]