|
Co do poszukiwania przedmiotów metalowych nie zgadzam się do końca z Nic. Podczas przeczesywania terenu w trybie All Metal faktycznie troszkę przedmiotów można pominąć. Jednak duży przedmiot metalowy na pewno nie ucieknie naszej uwadze, nawet wtedy kiedy będziemy mieli duży sygnał w pobliżu wykrywacz najnormalniej zasygnalizuje to lekko przerywanym sygnałem. Tryb All Metal jest dobry na pomijanie mniejszych przedmiotów takich jak małe gwózdki, łebki od gwoździ, małe kawałki drutu itp. Chodząc w terenie wykrywacz w tym trybie nie sygnalizuje tych przedmiotów w glebie (czasem może lekko zaszarpać) tak więc w zaśmieconym terenie jest to bardzo przydatny tryb. Ponieważ szukałem niedużych przedmiotów, ale często na większych głębokościach do przeczesywania terenu używałem ZAWSZE trybu Pinpoint. Na tym trybie, trudno jest cokolwiek pominąć, ale trzeba się przyzwyczaić że kopiesz wszystkie drobiny metalowe jakie zalegają w ziemi ( nie zapomnę ile się namordowałem żeby znaleźć w wykopanym dołku ułamaną końcówkę sznurówki ). Tak więc moim zdaniem z na żelastwo nie jest taki zły. Trzeba wziąć pod uwagę że jest to wykrywacz stworzony do szukania kolorowych przedmiotów, ale osoby z zapędami do drobnych przedmiotów metalowych (groty, klucze, klamry, ostrogi itp.) nie będą zawiedzieni. I nie ma co porównywać do HS-3 bo to detektor stworzony specjalnie na militaria. I jeszcze jedna ważna sprawa. W instrukcji jest napisane iż nie należy poszukiwać przedmiotów w trybie Pinpoint a używać go tylko podczas namierzania miejsca zalegania fantu w ziemi. Ja osobiście używałem do szukania TYLKO trybu Pinpoint przez równy rok i nic złego z detektorem się nie stało. Dodam że poszukiwania prowadzone w tym trybie były bardzo owocne.
Czołem.
|