Teraz jest sobota, 6 września 2025, 22:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2010, 14:00 
Podporucznik
Podporucznik

Bardzo małą wskazówkę. Miedzy 24 i 35 cm jest - uwaga - DZIESIĘCIOKROTNA różnica w sile sygnału od obiektu. Wykrywacz który z trudem wykryje monetę na 24cm i taki który z podobnym trudem wykryje monetę na 35cm dzieli KOSMOS.

Druga rzecz - jest to kolejny bezmyślny test. W tym teście wykrywacz reaguje nie na monetę tylko na "monetę na której stoi wiadro". Wzdłuż doła nie ma sygnału a w poprzek jest, choć moneta leży zupełnie płasko :) Właśnie dlatego, że wykrywacz przede wszystkim przetwarza sygnały z pustek miedzy wiadrem a brzegami doła, które mają inny kształt wzdłuż i w poprzek. Żeby ten test miał sens, cały dół wokół wiadra powinien być na równo zasypany, bez pustek, z takim samym stopniem zagęszczenia gruntu. Wtedy by się dopiero okazało, czy jest sygnał czy go nie ma. I na pewno na największej częstotliwości nie powinien być najlepszy! Wszystko od początku do końca źle przeprowadzone i trudno nawet się domyślić czy zdaniem autora to miało być "aż tak dobrze" czy "aż tak źle". Jedyne co można zaobserwować na tym filmie i wyciągnąć naukę, to jaka jest skuteczność szukania na oranym dynamikiem. Przypadkowa. Czasami orka wyciągnie sygnał a czasami go zamaskuje, nawet jeśli moneta leży idealnie płasko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2010, 14:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

dlatego napisałem Andrzej w tych samych warunkach

Ostatnio edytowano niedziela, 26 września 2010, 21:25 przez SiD, łącznie edytowano 1 raz
Proszę nie umieszczać obrazków ie związanych z tematem dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XP Deus - pierwsze wrazenia
PostNapisane: piątek, 24 września 2010, 17:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W Polskę poszło 5 Deusów, razem jest nas conajmniej sześciu użytkowników, plus cehaigrek z GB. Może rozpocznie się merytoryczna dyskusja a nie paplanie (chciałem napisać inne słowo też na p) bez sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 września 2010, 21:30 
Specjalista
Specjalista

Zrobiłem porządek w wątku, proszę trzymać się tematu i nie robić bałaganu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 września 2010, 00:23 
Generał Broni
Generał Broni

cehaigrek napisał(a):
Co wg Ciebie oznacza okreslenie "terenowy"? Bieznik - kostke pod cewka? To wlasnie do tej pory przedzierajac sie przez krzaki najbardziej irytujaca rzecza byl pier......y kabel od sluchawek, ktory sie o cos zaczepial, albo wyrwany kabel na wyjsciu z cewki (zapytaj Proscana ile razy naprawial takie defekty

Lipek napisał(a):
Na 99% masz uszkodzony kabel we wtyczce (miejsce łączenia kabla z puszka elektroniki). Miałem to samo i nie tylko ja - z tego co wiem to częsta wada Fisherów.
Jacek_FDJ napisał(a):
Prawdopodobnie masz problem nr 1 fisherów tej serii czyli naderwany jeden z kabelków przy wtyczce.
Poruszaj dobrze kablem i sprawdź czy coś się zmienia. Jeżeli tak to każdy elektronik Ci to naprawi tylko niech zachowa kolejność kabelków. Jeżeli nie to dzwoń do Proscana.

viewtopic.php?f=10&t=79835
Hmm kabelek, jaki kabelek :luv :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 września 2010, 00:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

touché :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 08:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Angielskojęzycznym użytkownikom Deusa jak również innych XP sugeruję zarejestrowanie się na brytyjskim forum www.xp-ownersforum.com
Akceptacja może potrwać kilka dni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 21:37 
Podporucznik
Podporucznik

Pewnie najpierw się upewniają, czy nowy forumowicz nie będzie nazbyt krytyczny :lol: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 23:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Brzęczyszczykiewicz napisał(a):
Pewnie najpierw się upewniają, czy nowy forumowicz nie będzie nazbyt krytyczny :lol: ;)

Czasem mi się wydaje że jesteś Brzęczek z innej planety, albo z jakiegoś zacofanego kraiku trzeciego świata, gdzie XLT nadal jest uważany za ferrari wśród wykrywaczy. Trzymaj go Brzęczek, niedługo będzie naprawdę cenny, może jakieś muzeum odkupi. :lol:

Tak dla Twojej wiadomości, to ilość użytkowników XP w UK już dawno przewyższyła ilość użytkowników Minelaba.
Według mojej obserwacji na weekendowych, zorganizowanych poszukiwaniach przedstawia się to mnie więcej procentowo tak:
- 50% - XP
- 35%- Minelab
- 15%- inne wykrywacze

Jeżeli by się pojawił tak jak piszesz, "nazbyt krytyczny" to został by nazwany po prostu idiotą.
Weź sobie to do serca, zanim coś podobnego naskrobiesz.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 00:07 
Specjalista
Specjalista

Ostrzegam, jak będziecie zbaczać na dogryzanie sobie nawzajem, zamiast dyskutować merytorycznie, będę kasował i sypał ostrzeżeniami.
Brzęczyszczykiewicz - nie możesz się powstrzymać, żeby nie wsadzać kija w mrowisko? Tak trudno nie szukać zaczepki?

Jak ktoś miał wykrywacz w ręku, niech opisze swoje wrażenia, ale jak nie macie o czym pisać, to odpocznijcie trochę od internetu, albo przynajmniej od forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 01:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Miałem okazję pobawić się chwilkę XP Deusem. Oto kilka moich wrażeń:
-sprzęcik dosyć filigranowy- bardziej na płaściutką łąkę w południe niż na bieszczadzkie hardcory
-lekka sztyca z cewką, która fajnie i pomysłowo się składa
-za słaby magnes na panel (lepiej go nosić w kieszeni)- lubi odpaść zaczepiony o gałąź
-zasięgi/detekcja ani lepsze, ani gorsze od reszty wykrywaczy z tej półki cenowej

Najwięcej moich wątpliwości wzbudziła cewka. Jako, że jest ona narażona na największe udary mechaniczne, zapakowanie do niej zasilania wraz z nadajnikiem teoretycznie może podnieść awaryjność- bo więcej jest elementów, które mogą ulec awarii przy uderzeniu w coś twardego. Również bateria w elemencie, który pracuje blisko ziemi wydaje mi się nie najlepszym pomysłem. Jak wiadomo temperatura przy ziemi w okresie zimowym jest najniższa - obawiałbym się, czy cewka długo pociągnie- nikt nie chciałby, aby padło mu zasilanie w samym środku lasu. Jeżeli ogniwo byłoby wymienne- to żaden problem. No ale nie jest.
A poza tym żywotność wbudowanych akumulatorów- ciekawe, jak będą działały po np.dwóch sezonach?
To tyle moich wrażeń- w ustawienia się nie wgłębiałem, bo mi się nie chciało.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 01:50 
Generał Broni
Generał Broni

taganka napisał(a):
-za słaby magnes na panel (lepiej go nosić w kieszeni)- lubi odpaść zaczepiony o gałąź
Pozdrawiam.

Na 100% sie z tym zgadzam dlatego nosze go na rece
w czyms podobnym do tego (moje jest troszke lepszej jakosci :D )
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 05:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

"pobawiłem się chwilkę z Deusem", "w ustawienia się nie wgłębiałem, bo mi się nie chciało". Jak widać najwięcej zawsze do powiedzenia mają "kanapowcy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 11:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie kanapowcy- normalni użytkownicy- w których nie jest interesie zachwalać, bądź krytykować dany sprzęt.
Takie opinie mają dużą wartość przy wyborze sprzętów, bo nie są w żadnym stopniu interesowne.
To co zacytowałeś świadczy o tym, że jest to opis pobieżnego "wypróbowania" sprzętu, lecz taki był mój zamiar.
Tylko czemu kanapowcy ? :hmmm Cała sytuacja miała miejsce w lesie, gdzie nie było czasu bawić się, bo dzień uciekał. Moja kanapa była ponad 100 km ode mnie ...jednak czasami o niej myślałem :D skąd wiedziałeś ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 13:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zgadzam się tylko z tym, że magnes jest za słaby, należy więc stosować dostarczone w pakiecie zabezpieczenie. Mimo to ja z tym problemu nie mam i noszę pilota na magnesie. Sądzę, że wcześniej czy później ten magnes zostanie zastąpiony silniejszym (jest to część wymienna). Inne zarzuty są wg. mnie bezpodstawne, a ilość zalet znacznie przewyższa ilość wad. Uważam, że to najlepszy wykrywacz jaki używałem w ostatnich 20 latach.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]