Teraz jest piątek, 1 maja 2026, 15:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nareszcie dotarł
PostNapisane: wtorek, 21 września 2004, 22:29 
Major
Major

Witam wszystkich. Dotarła wczoraj nareszcie do mnie paczka z USA z wylicytowanym na ebayu sprzęcikiem (wysłana ze Stanów 26 lipca). Był to prawie trzymiesięczny czs próby nerwów.
Jestem właśnie po próbnym rozruchu sprzęciku i powiem Wam , że choć leciwy ( 20 latek chyba już ma )to jego stan wizualny jak ze sklepu . Żadnej ryski ,przebarwienia czy innych oznak intensywnego użytkowania.Chodzi oczywiście o White's Coinmaster 6000/Di Series 3 . I chociaż troszkę ciężkawy to jednak rekompensują to jego osiągi. Po doświadczeniu z Armandem Prospector , którego miałem nieszczęście użytkować to jakbym się ptrzesiadł z malucha na merca. Szczeóglnie na sondzie większej (jakieś 28 cm . to chyba 11 cali) W teście powietrznym 5 gr brał pewnie na dyskryminacji na 30 centymetrach a niepewnie na 35 cm.Na razie jestem w szoku, pozytywnym oczywiście.Sprzęt trafił do mnie w oryginalnej walizeczce - metalowej obłożonej na zewnątrz czarnym materiałem skóropodobnym a wewnątrz wyściełanej gąbką, w której w wyciętych profilach ( widać że fabryczna robota ) rozłożony na części znajdował się wykrywacz. Na razie więc chyba nie będę wymieniał kabli , nie będę chyba też kombinował z akumulatorkiem bo jeśli ma tyle lat co White's to i tak już nie będzie chyba sprawny a ładowarka niestety ma inne parametry prądu ( 120V i 60 Hz, moc 8 W ) i wtyczka też nietypowa. Spróbuję , może gdzieś skombinuję przejściówkę. Na razie mam jeszcze zasobnik na baterie 4xR14 i na nim będzie pracował. Acha , jest jeszcze jedna sprawa . W walizce dołączona była dodatkowa sonda (teleslopowo rozkładana ) , która na tabliczce znamionowej ma : Super Probe SP.200, - podłączana jest takim samym kablem jak pozostałe sondy do wykrywacza . Może moglibyście mi o niej coś więcej dać informacji ,jakie ma zadanie, jak na niej pracować i w jakich ustawieniach. Mi ona wygląda na pinpoitera. Poza tym w komplecie są oryginalne słuchawki z kablem - sprężynką.Jutro wypróbuję sprzęcik na terenie budowy nowego hipermarkety przy Dąbskim lotnisku. Dzisiaj ogłądałem tam totalne oranie terenu przez patrol saperski z SPECMINU. Wczoraj wyszły dwa pociski kal. 100mm a dzisiaj już 7 sztuk i kilka ładunków prochowych ( jeden na przybitce miał etykietkę z rokiem prod. 1944. Skład ekipy to kilku sympatycznych młodych emerytów z sześcioletnim starzem w Libanie , Awganistanie i innych zadupiach i zakątkach świata mających na sumieniu tysiące min i niewypałów . Rekord ilościowy mieli jednak w Polsce podczas czyszczenia terenów lotniska przed tegoroczną imprezą muzyczną w Kostrzynie . Jeden z nich wydłubał w ciągu dnia 236 pociskow ożdzierzowych i kupę innego badziewia. Sprzęcik mają z górnych półek: Minelaby XS i Fisherki Cz70. Poza tym prywatnie też mają świra na punkcie dłubania w ziemi. Odkryli podobno ostatnio nowy korytarz na MRU.Chodzilem przy nich z Prospectorem Armanda ale to kicha, zbierał śmieci do głębokości maks 5-15 cm a pokrywę włazu studzienki kanalizacyjnej z gł. 25--20 cm i to maksimum na co go było stać.Czy ktoś z was miał może lepsze wyniki , a może coś ze mną nie tak.Macie jakieś rady ?. :x :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 września 2004, 07:54 
Porucznik
Porucznik

a tak z ciekawości ile cie wszystko kosztowało?? jak wpłaciłeś kase ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 września 2004, 07:58 
Pułkownik
Pułkownik

no właśnie ile za niego dałeś, napisz jak się nim pracuje w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 września 2004, 11:43 
Zybinek laleczny

Pojemnik zasilający z akumulatorem może mieć już wymieniony pakiet akumulatorków. Jeżeli nie, to możesz sam to zrobić. Pojemnik z akumulatorami jest zaklejony tylko po brzegach i mając lancet lub płaski nóż mozesz go bez problemu otworzyć. Akumulatorki R14 1400 mAh mozna zakupić w większości hurtowni juz poniżej 15 zł za sztukę dodatkowo zgrzanie ich w pakiet podobny do oryginalnego kosztuje w tych hurtowniach około 15 zł. Radzę jednak sprawdzić przysłane akumulatory podłączając zasilacz 110 V przez adapter który możesz kupic na Allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31641985 . Powinien po kilku ładowaniach i rozładowaniach pozwalać na co najmniej 2 dni poszukiwań po 5-6 godzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 września 2004, 18:20 
Major
Major

Zybinek , dzięki za namiar na adapter, to mi rozwiązuje problem. Jeśli chodzi o cenę to dałem nie mało ale to był cały oryginalny komplet i dodatki w postaci dodatkowej sondy 11cali i dodatkowego SP.200, oraz oryginalnych słuchawek i sprzedawca (a dokładnie sprzedawczyni ) zapewiał mnie o idealnym stanie sprzętu , więc zaryzykowałem.Kosztował mnie 300 zielonych + 34 dolce za przesyłkę . Kasę przekazałem przez mój bank czekiem bankowym co kosztowało mnie z prowizją banku i listem poleconym 18 zł. Tak więc w sumie kosztowało mnie to ok.1200 zł i trochę nerwów podczas długiego oczekiwania.Wcześniej radziłem się Proscana ile mogę maksymalnie za taki zestaw dać aby to był dobry interes. Określił tą kwotę na 1100-1300. Więc się w tym przedziale zmieściłem.
Disiaj go próbowałem na budowie. Mówię wam, ale jazda!!!. Pojemnik z łaunkami do pocisków kaliber 100mm namierzył na 1,1m. a łuski w nim miały jeszcze lakier. "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! srebrną łyżkę na 0,6m i kupę innego badziewia w postaci lotek od moździerzy itp. Acha , bilans saperów do dzisia do godz. 14.00 to 32 pociski armatnie kal. 100mm. :gun:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 września 2004, 18:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Chciałbym tylko zakwestionować jedno kłamstewko: łyżka srebrna mogłaby być w najlepszym przypadku na 0,4 m, ale "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! tyle nie było. Rozumiem młodzieńczy entuzjazm z zakupu wykrywacza z lat 80 - tych, Amerykanie też się cieszą. Ale różnica pomiędzy poprzednim wykrywaczem jest bezsprzecznie duża.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 września 2004, 21:09 
Major
Major

To nie do końca jest tak jak myślisz Denar. Zanim się dokopałem do końcowego sygnału wyciągnąłem po drodze kupę śmiecia . Możliwe , że gdyby łyżka leżała samodzielnie na tej głębokości bym jej nie wydłubał.Stwierdzam tylko jaka była głębokość jej zalegania. Może to przypadek a może i nie ale dołek sięgał lekko powyżej kolan, zaś okres młodzieńczej uraaaalogii mam już dawno za sobą - myślę , że podobnie jak i ty (bez urazy ) i potrafię trzeźwo ocenić fakty ( chociaż cieszyć się też umię :luv ) :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 września 2004, 22:10 
Zybinek laleczny

Ziboli, nie denerwuj się, na Denara, gdyż on na pewno chciałby sprzedać Ci jakiś nowszy model White's za dwa albo trzy razy większe pieniądze. Amerykanie bardzo dbają o swój sprzęt i czasami taki 20 letni wykrywacz jest w doskonałym stanie technicznym, wygląda wizualnie super i "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! będzie sprawny jeszcze przez wiele lat.

Denar jednak ma trochę racji, gdyż tak naprawdę nie jest to na obecne czasy szczyt techniki. Jednak jak się sam przekonałeś podczas poszukiwań, przewyższa on swoim zasięgiem znacznie nasze rzemieślnicze wynalazki oraz wykrywacze chińskie sprzedawane po 600 – 900 zł.

Ja zaczynałem przygodę z White's 6000 Di Pro, ale z cewką BlueMax BM950 i dopiero tym wykrywaczem zacząłem tak naprawdę wyłuskiwać z ziemi monetki, nawet z głębokości ponad 30 cm! Chociaż teraz używam XLT to uważam, że 6000 Di Pro był naj, naj, naj .....

Przeglądałem ostatnio ceny na ebay i w stosunku do zeszłego roku niektóre modele wykrywaczy White's poszły do góry nawet o 30% . Może zimą znów stanieją.....

Porównywałem w akcji 6000 Di Pro z kilkoma wykrywaczami rzemieślniczymi, nawet tymi z wyższych półek ( nie chcę wymieniać nazw, aby uniknąć kolejnej awantury na Forum) i uważam, że wykrywacze serii 6000 Di Pro przewyższają je zdecydowanie, pomimo swoich prawie 15 lat.

Ja swoim 6000 Di Pro złapałem kiedyś podczas szukania monet na szczerym polu mocny sygnał, a po wyryciu w ziemi saperką dziury głębokiej na 80 cm spasowałem, ale nie spasował chodzący obok mnie właściciel pola. Przyniósł szpadel i na głębokości ponad 130 cm znalazł 2 armatnie żelazne łuski 75 mm i skrzynkę do ich przenoszenia! Ja w tym czasie poszedłem dalej i na tych samych ustawieniach znalazłem na różnej głębokości ( 10-25 cm ) kilka miedzianych monet o średnicach od 15 -25 mm!

Na tej podstawie twierdzę, że jest to wykrywacz na monety i jednocześnie na militaria!

Myślę, że wykrywacz przyniesie ci dużo wyłuskanych z "banku ziemskiego" fantów, ale jeżeli poważnie myślisz tylko o monetach to chyba powinieneś pomyśleć o wyższym modelu White's lub Minelaba...

Innym kolegom przymierzającym się do zakupów wykrywaczy White’s na ebay sugeruję kupować tylko modele co najmniej 6000 Di Pro z sondą BM950, a odpuścić sobie modele starsze, które można kupić już poniżej 200 $. [b]Wizualnie, te starsze wykrywacze White’s to te, które mają miernik z pomarańczową tarczą wbudowany w górną część niebieskiej puszki i są wyposażone w grube białe sondy. [/b]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 02:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Teraz wszystko jest jasne, ja też Cortesem niedawno wyciągnąłem kompas carski z 70 cm z tym, że po drodze miałem kilka łódek z nabojami.
Moim pierwszym wykrywaczem był 6000 D serii 2. Cóż to była za piekielna machina! A jak szybko trzeba było w jednym z trybów machać! Szczerze mówiąc to nigdy nie używałbym modeli 6000, ponieważ lepsze wyniki można uzyskać wykrywaczami znacznie prostszymi w obsłudze i lżejszymi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 07:11 
Major
Major

Denar, bez obrazy, ponieważ nie zrozumiałeś na czym polega różnica pomiędzy detektorami typu "four-filter" (wyższe Whites'y, Teknetic'sy oraz Compass X200) a detektorami typu "two-filter" czyli ok. 90% reszty. Kto to raz zrozumie i nauczy się wykorzystywać nie zrezygnuje z takiego detektora. W razie potrzeby służę radą. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 09:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Różnica pomiędzy tesoro a white's em jest głębsza niż ilość biegunów w filtrach. To raczej kwestia polityki handlowej.
ps' na forum geotech jest ciekawa wzmianka o tesoro. warto przeczytać :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 13:37 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam!

Rutus czy możesz wypowiedzieć sie mniej enigmatycznie na temat owej wzmianki na
geotechu,przejrzałem pobieżnie wątki o Tesoro i nie wiem o jaką (domyślam się negatywną)
opinie chodzi?
Odbiegając od tematu-jako (zadowolony) użytkownik wykrywacza marki Tesoro a w przeszłości sprzętu
produkcji Rutusa,moge śmiało stwierdzić jedno,że upłynie jescze wiele wiele lat zanim wykrywacze marki Rutus
osiągną namiastke tego co udało się firmie Tesoro.

P.S Jest to moja obiektywna opinia, a nie zalążek odwiecznej pyskówki na temat wyższości "malucha" nad mercedesem. :D

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 15:49 
Major
Major

Hunter nie przesadzaj. Używałem Rutusa Ultra jako pierwszy użytkownik (jeszcze jako prototypu). Pierwsze porównanie jakie mi się nasunęło było Tesoro Eldorado. Różnica jest tak niewielka, że właściwie bez znaczenia. Znam obydwa detektory także od środka. Wystarczyłoby aby Rutus podniósł trochę częstotliwość pracy i byłoby Eldorado. Nie robi tego zapewne dlatego ponieważ chce utrzymać także przydatność "wojskową". Jeśli porównasz przy tym ceny ... Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 17:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
chodzi o wiadomośc Seana Goddarda :

"
Instability in detectors.
Posted by Sean Goddard
Sunday 14 July 2002, 08:13:30

I noticed something which I had never taken into account before that occurse with ALL Tesoro machines.

If you have a large target, then the frequency of the transmit signal changes, as it would as Tesoro only use a simple Colpitts oscillator in most cases.

Now, and maybe Dave J. could throw some light on this for me. By the same token, surely all the front end circuitry is designed to measure the phase shift of a target at a certain frequency, but this shift will cause inaccuracies to occur as the frequency changes, so the target phase response changes.

I think what I'm trying to say is that unless you use a Xtal oscillator, then inherently your disc circuit is going to change it's reference point and thus it's "response" to an object, depending on what the object is.

OR, is this a feature that Tesoro use and understand, and if so, can you explain why this systems is used?"

Naprawdę nie chcę wywoływać kłotni na forum ale w moich detektorach sygnał zasilający cewkę nadawczą jest stabilizowany rez. kwarcowym. Być może żaden "rutus" nigdy nie wykrył żadnego przedmiotu metalowego i jest tylko packą na muchy ale nie to było powodem włączenia się do dyskusji.Nie bedę się wypowiadał na temat moich detektorów bo była by to kryptoreklama.
Wracając do sedna sprawy : moim zdaniem konstrukcje White's są lepsze niz konstrukcje Tesoro. Jako jedna z niewielu osób w Polsce wiem ( lepiej lub gorzej ale wiem ) na czym polega różnica pomiędzy wykrywaczem z filtrami czterobiegunowymi a dwubiegunowymi.Co prawda wiedzę tą mam od niedawna ale życzę niektórym dojścia do tego poziomu.Mam prawo do takiego zdania jako potencjalny uzytkownik tych wykrywaczy ( jak się zatrudnię jako sklepikarz to będę dla reklamy chodził z jakimś zachodnim ) i wtedy bez wątpienia kupie sobie white's . Nie mam obiekcji do napisania na forum takich poglądów bo nie zarabiam pieniędzy ( !!!) na sprzedaży tych wykrywaczy.
Co do moich wykrywaczy to zawsze prosiłem i bedę prosił moich klientów o "sprzężenie zwrotne". Daje to mozliwość poprawiania sprzetu. Każdy moze napisać na każdym forum, że "rutus" ma nie tak to albo tamto. Za to do sądu nie będę wzywał.Proszę tylko o konkretne podawanie wad.I zalet. Dyskusja typu " moge śmiało stwierdzić jedno,że upłynie jeszcze wiele wiele lat zanim wykrywacze marki Rutus
osiągną namiastke tego co udało się firmie Tesoro." jest po prostu złośliwa i tyle. Nic nie wnosi.
pozdrawiam .
PS' dzięki konstruktywnym uwagom i setkom godzin pracy z pierwszego Firsta w Ultrze ostała się tylko rurka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 września 2004, 18:02 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Seana Goddarda :

Ja w żadnym wypaku nie chcę być posądzony o stawanie po którejkowiek stronie, ale postawiony tutaj zarzut sprowadza się w praktyce do jednego - dla dużych (na prawdę dużych) i płytkich (bardzo płytkich) obiektów dyskryminacja oszukuje.

W generatorach stabilizowanych kwarcem w takim przypadku też się pojawią problemy - innej natury.
Wykrywacze ze stabilizacją kwarcową nie będą mogły pracować obok siebie ze względu na wzajemne zakłócanie.
Ze względu na rozrzut parametrów w konstrukcjach analogowych ten problem jest mniej dokuczliwy.

Można taką licytację prowadzić dość długo, tylko po co? Moim zdaniem szkoda tracić czasu i siły na roztrząsanie takich szczególnych przypadków.

Życzę wszystkim jak najlepszych wykrywaczy :za i żebyście nie musieli zastanawiać się co tam siedzi w środku :lol: .

Jaka część z Was potrafi powiedzieć w miarę dokładnie jak działa internet? Czy brak wiedzy przeszkadza Wam w korzystaniu z niego?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]