Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 13:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 12:40 
Starszy Sierżant Sztabowy

marcelxbox napisał(a):
Przeglądam właśnie tą mapę VON MIEGa powiem że bardzo piękna mapa i mam takie pytanie może ktoś posiada jakiś skan tej mapy z woj.lubelskiego

Były na Allegro:
Kod:
http://209.85.129.132/search?q=cache:mxuNudmdZX8J:www.allegro.pl/item877197441_mapa_heldensfelda_1801_1804_rozne_arkusze.html+Heldensfeld+map&cd=7&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

Spróbuj zagadać ze sprzedawcą może sprzeda jak jeszcze ma. Do mnie się nie odezwał jak Mu kiedyś napisałem wiadomość. A trochę ich sprzedał.

A niżej skorowidz jak ktoś nie ma:

Kod:
http://rapidshare.com/files/380726512/Skorowidz.jpg

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 12:47 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Odnośnie tego Heldensfelda też pisałem dwukrotnie jeden raz się odezwał, na drugi mail juz nie odpowiedział, może zrezygnował ze sprzedaży albo sie czegoś przestraszył. T człowiek z Lublina i tyle wiem, chętnie bym nawiązał z nim kontakt bo drogie arkusze nie były chyba po 10 PLN do ugryzienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 21:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A czy ktoś z Panów posiada może ten arkusz co sie właśnie kończy na Jaworznie lub okolice Olkuszewa ?

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 maja 2010, 20:09 

Są znowu na aledrogo tylko nie wiem czy z tego skorowidzu co podesłałem czy jakaś inna skala. Link tutaj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 maja 2010, 22:39 
Podporucznik
Podporucznik

Ja mam troszkę inne skany te co są na allegro obecnie są czarno - białe. Mapa ma duże wzięcie jak widać na aukcji - sprzedawca ma też inne mapy (bardzo ciekawe). nie ma co reklamę zrobiliśmy jemu świetną tym postem. Nick sprzedawcy jakiś znajomy :drap ciekawe kiedy takie mapy znajdą się na serwerze map i nie trzeba będzie ich kupować. Ja sam zamówiłem dwie pozycje, których nie posiadam.
Jest też w ofercie sprzedawcy kilka pozycji, które można ściągnąć z internetu jak Mapa Królestwa Kongresowego z 1839r.i nie ma sensu kupować tej mapy. Zwracam do osób, które rozpoczynają swoją przygodę z mapami zanim dokonają zakupu aby zajrzeli do działu z mapami czy takich samych mapek tam nie ma.

P.S. Sprzedawca tych map na pewno poświęcił dużo czasu i pieniędzy by zdobyć niektóre z tych map ale jak widać po aukcjach wydatek mu się szybko zwróci. Pozdr ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 maja 2010, 02:11 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

tadeklobo napisał(a):

P.S. Sprzedawca tych map na pewno poświęcił dużo czasu i pieniędzy by zdobyć niektóre z tych map ale jak widać po aukcjach wydatek mu się szybko zwróci. Pozdr ;)

co do "pieniedzy", to raczej watpie, zeby to byly jego mapy, raczej mial dostep z prywatnej kolekcji (choc to malo prawdopodobne, przy takich starych mapach) lub z jakiegos "przyjaznego" archiwum / bibioteki. Wprawdzie "przyjazne archiwum" wydaje sie byc ponurym zartem, ale... Polska to nie caly swiat, gdzieniegdzie mozna wniesc skaner, moze ktos z rodziny pracuje, niekoniecznie obserwowany non-stop przez kamery przemyslowe....
Mimo, ze jestem przeciwny sprzedawaniu skanow, tu przynajmniej widac, ze facet sie napracowal (on, albo ktos inny), bo skanowac kilkaset arkuszy map (x 2, w polowkach), to "troche" czasu zajmuje, nawet jesli nie chcialo mu sie ich skleic do kupy ;)
nb, jesli ktos ma ochote na mapy Reymanna, to radze sie powstrzymac, ok. sierpnia bedzie "sie" skanowalo na skanerze wielkoformatowym ok 310 arkuszy, z bodajze 355, no i beda dostepne bezplatnie. Ot, taka niekomercyjna reklama.

btw, jeden z wycinkow (?) mapy Krolewstwa Polskiego na jego innej aukcji wyglada jakby pochodzil z innego zrodla niz powszechnie znane. Tzn, moze pochodzic rowniez z Biblioteki Narodowej, tyle tylko, ze nie z ich publikacji (nie pamietam tytulu), gdzie zrobili kopie wszystkich arkuszy (kilkanascie lat temu) i stad znane wszystkim skany z topmap, ale byc moze to wersja nowa, tzn przeskanowane oryginaly map z BN, przeskanowane przez nich, wstawione na jakas strone akademicka i "zdjete" z zoomify, jak to bywa. Mowie tak, bo ostatnio BN byla laskawa "udostepnic" przez zoomify i ktoras z bibliotek cyfrowych, pelen zestaw map Chrzanowskiego, moze i tak samo "pokazali" gdzies mapy Krolewstwa Polskiego, tylko nie zauwazylem.

n.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 maja 2010, 17:32 
Plutonowy
Plutonowy

Większość z wystawionych na aukcji pozycji widziałem w necie, dla przykładu z biblioteki cyfrowej:
http://bcul.lib.uni.lodz.pl/dlibra/docm ... ds=1&tab=3
http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent?id=8857&dirids=1
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ds=1&tab=3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2010, 21:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak ale kiedyś na all było hendelsfelda ale 1 :28 000 w kolorze ten co jest 250 arkuszy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: VON MIEG
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2010, 13:54 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.Poszukuję P. von Mieg, Kartę des Konigreichs Galizien und Lodomerien 1 : 28 800. 1779 - 1782 arkuszy (sekcji) 313,314,315,316,336,337,356.
Dziekuje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 11:46 
Plutonowy
Plutonowy

matys____ napisał(a):

Witam,

Czy macie może koledzy namiar na mapy z pocz. XIXw. (takie jak te z biblioteki w Łodzi - West Gallizien) obejmujące pozostały obszar woj. podkarpackiego?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2011, 15:04 
Szeregowy
Szeregowy

Tytuł: VON MIEG

matys____ napisał(a):

Witam.
Ost Galizien 1801-1804 bylo? :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 16:19 
Szeregowy
Szeregowy

ytrewq napisał(a):
Witam.Poszukuję P. von Mieg, Kartę des Konigreichs Galizien und Lodomerien 1 : 28 800. 1779 - 1782 arkuszy (sekcji) 313,314,315,316,336,337,356.
Dziekuje...

Pomóżcie w poszukiwaniu takich kwadratów.Kupę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 15:46 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,

czy ktoś mógł by mi pomóc odnaleźć mapę Miega z okolic dzisiejszych Ryk woj lubelskie oraz Białobrzegów woj mazowieckie? Może ktoś ma do sprzedania te arkusze?
Zdrów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 14:17 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Może was zainteresuje:
http://www.iaepan.edu.pl/galicja/index.html#

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2013, 19:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

[quote="Olbracht"]Może was zainteresuje:
http://www.iaepan.edu.pl/galicja/index.html#[/quote]

szczegolnie to mnie zainteresowalo (juz drzewiej):
"Zdigitalizowany zasób dostępny jest do prac naukowych w Instytucie Archeologii i Etnologii PAN."

n.

czy ktos moze pozyczyc mi krawat, brode i okulary w rogowych oprawkach, koniecznie z wbudowanym aparatem szpiegowskim? :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]