Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 13:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy używacie pintpointera ?
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 22:56 
Major
Major

Chyba każdy zetknął się z problemem ze po zlokalizowaniu celu wykrywaczem, wykopujemy dołek, w wydobytej ziemi nie możemy nic znaleźć, a wykrywacz ciągle sygnalizuje ze tam cos jest.
Inny przypadek: wykopaliśmy już spory dołek, wykrywacz ciągle sygnalizuje obecność metalu, kopiemy dalej i ciągle jest sygnał. Później okazuje się ze nasz cel był w ściance dołka:)
W tych wszystkich przypadkach pomocny jest podręczny lokalizator metali - pintpointer.
Czy używacie jakiegoś lokalizatora ? Jakiego ? Jakie ma osiągi np. w powietrzu ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 23:23 
Weteran
Weteran

Myślę, że w tych opisanych przypadkach, urzędzenie te nie pomoże Ci.

Najlepiej się sprawdza przy wyławianiu małych słabo widocznych przedmiotów np. monet.

zamiast dzielić kawałek ziemi "z sygnałem" na coraz mniejszy, możesz rozsypać go i przeskanować pinpoiterem.

Według mnie nie jest to niezbędne urzędzenie i zabiera dodatkową kieszeń i nie skraca znacząco czasu przeszukania grudy gleby.

Oczywiście ktoś może mieć inne zdanie na ten temat i będzie ono także słuszne .

ja próbowałem z urządzeniem do wykrywania przewodów - zasięg praktyczny 5 - 8 cm dla np. 5 groszówki

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 23:43 
Porucznik
Porucznik

moj kumpel od spacerow z wykrywaczem posiada takie cosik produkcji garretta, fajne urzadzonko, bo nie piszczy, tylko wibruje jak komorka wygladem przypomina.... wibrator :) i na czubku ma oswietlenie gdyby ciemnosc cie zaskoczyla , zasilanie bateria 9v. przydatne to lokalizacji malych przedmiotow, nie zajmuje dodatkowej kieszeni, poniewaz w zastanie jest pochwa, ktora mozna przymocowac do podlokietnika wykrywacza, cena tylko 180 euro... hehe
pozdrowka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 23:51 
Radkoff Pierwszy Wielki

Witam!
Jeśli wykrywka piszczy przy wykopanej ziemi to jest tam coś, tylko widocznie coś małego i ciężko znaleźć...
Ja z moim RF+ miałem już przygody ze śrucikami, blaszkami wielkości główki od gwoździa oraz z cieniutkimi drucikami itp.
Tylko ja mam fory bo RF+ posiada wskaźnik głębokości przy pinpoint...
Wnerwiają mnie jednak czasami znikające sygnały... Najpierw piękny, czysty na 15 cm a potem po zruszeniu ziemi znika. Nagle dyskryminacja odrzuca go całkowicie. Przedmiot okazuje się złomikiem. Ale to prawdopodobnie właściwości gruntu. Czasem dzięki właściwości gruntu i korodowanego przedmiotu oraz jego kształtu trafia się "kret ze złotymi jajami" - czyli mamy wrażenie, że przedmiot się przemieszcza pod ziemią o kilka centli...
Trafiło mi się równiż wskazanie koloru na 15 cm... - po 40 cm - wskazanie na 5cm - po następnych 20 również dalej 5cm a po dalszych kilkunastu na dnie pojawił się spory niewypał - ale się wtedy nakopałem... - a jak się wkur... ale pocieszeniem był fakt, iż nie była to klapa od samochodu wkopana 2m pod ziemią, bo różne rzeczy się dzieją...
A wracając do tematu... Wiele osób ma pinpoint i go nie używa, zatem myślę, że zbędny wydatek.
Lepiej kilka razy więcej kopnąć łopatą lub kilka garści ziemi przecedzić nad cewką niż wydawać na sprzęt, który pewnie po kilku wypadach zalegnie na stałe w jakiejś szafce z gadżetami w twej piwnicy... Ale! - kto co lubi B+
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 23:51 
Szeregowy
Szeregowy

Kupiłem takie urządzenie razem z wykrywaczem (Minelab Explorer). Jest przełącznik mechaniczny, który go przełącza zamiast zwykłej cewki. Teraz nie wyobrażam sobie pracy bez tego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy używacie pintpointera ?
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 18:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

wdowciolub napisał(a):
Kupiłem takie urządzenie razem z wykrywaczem (Minelab Explorer). Jest przełącznik mechaniczny, który go przełącza zamiast zwykłej cewki. Teraz nie wyobrażam sobie pracy bez tego.

cze co masz na mysli ja tez mam minel exp

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 21:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam

pewnie chodzi o sunray probe .Firma sunray specjalizuje w roznych produktach poprawiajaco-udogodniajacych prace z roznej masci wykrywkami np. z minelab , whites lub innymi link do strony http://www.sunraydetector.com/ (jesli zachodzi podejrzenie rekamy prosze o usuniecie linku )
co do pinpointera to osobiscie posiadam ale jeszcze nie uzywalem (lezy na honorowym miejscu i sie na razie z nim oswajam )
pozdrawiam
gwene

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 01:14 
Radkoff Pierwszy Wielki

I tak kolega Gwene będzie się oswajał do sprzedaży na allegro :D - przypuszczam...
Jak masz dobrą - wyczutą wykrywkę, to nie potrzeba pin-point'u i on to wie.
Ja jeszcze szaleję, ale widziałem 100%-owe namierzanie bez tej funkcji - chociaż opcja funkcjonuje w sprzęcie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 21:33 
Szeregowy
Szeregowy

Mój pintpointer jest faktycznie wyprodukowany przez sunraydetector. Co do kwestii, czy używać, czy nie to sprawa przypomina trochę wybór samochodu ze skrzynią manu czy automat. Ci co pojeździli z automatem, twierdzą, że manualną nie da się jeździć... Można się zastanawiać, czy takie przełączniki między sondami nie wpływaja na zakłócenia pracy sprzętu? Jeśli szuka się monet, tak małych jak denarki jag., to z pintpointerem można chodzić z gołymi rękami. W trawie jak denarek spadnie to też momentalnie mozna go odnaleźć. Pintpointer ułatwia też szukanie, gdy moneta stoi w dołku prostopadle do cewki (słaby sygnał). Poza tym chłopy patrzą łaskawszym okiem, jak sie chodzi bez saperki (szczególnie między uprawami warzyw).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2005, 23:36 
Generał Broni
Generał Broni

Trzeba pamiętać, że pewne przedmioty, takie jak łuska, zakrętka od gorzały, Krzyżyk - często nas "oszukują" mamy sygnał na dynamicznym że jest tu, kopiemy i kopiemy a sygnał jest. Potem okazuje się że jest w ściance.
Większość wykrywek ma pinpoint. tylko po naszemu to opcja statyczna. Nie jest doskonała w wielu wykrywkach ale np. w explorerze jest BOCHO!

Paru kumpli z explorerem mówiło mi, że nie używają bo explorer dokładnie pokazuje nawet na opcji dynamicznej. Po kilku wspólnych wyprawach na monetki zaczęli też ujżywać jak porównali swoje i moje osiągnięcia. Namierzanie dynamiczne, jest sygnał, naciskam na pinpoint, ruch krzyżykowy czyli w górę i w dół i juz mam namierzony cel na tyle dokładnie, że na monetki chodzę często z szufelkąplastkową Gardeny - supersztywna, wytrzymała i wystarczająca,
Ciach, pach i już.......... zakretka od gorzały k...wa mać!!!! Swoją drogą wykoncepowałem takie chasło "rolnicze" dla detektorystów:
pokaż mi swoje pole a powiem ci kim jesteś..... Na jednych prohibicja wręcz a na innych..... żeby tak te żonki wiedziały ile Kazik spożytkował wódeczek na swoim polu....

:ang

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]