Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 06:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Historia Żyda, niekoniecznie biednego, tułacza.......
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 00:09 
Generał Broni
Generał Broni

Działam w Fundacji Pamięci Ofiar Holocaustu. czy może ktoś coś podszepnąć odnośnie literatury dotyczącej historii Żydów w Polsce i na Świecie? Chodzi mi o okres od zarania do wybuchu II WŚ.
szukam również POLSKIEGO podręcznika do nauki hebrajskiego.
Pomóżta.!!!!!

:h :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 09:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Proszę bardzo! :h Wpisałem przed chwilą w Google hasło "książki o historii Żydów polskich" i znalazłem taki tytuł:
Eva (przez V) Hoffman": "Sztetl. świat żydów polskich". W Polsce wydana w 2001 r.Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 11:46 
Generał Broni
Generał Broni

Thanks very much!
Poszukam w sklepikach internetowych.
Pytanie moje dotyczyło forumowiczów, poszukiwaczy skarbów!
Może ktoś ma coś w domu na ten temat i jest mu niepotrzebne.....
zamieniłbym sie na coś lub kupił.....
szukam też judaików... począwszy od wykopkowych bączków do kabały a skończywszy na poważnych judaikach typu Tora lub inne... Fundacja ma na to kase....

:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 16:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witaj!!!
Jeśli chodzi o literaturę dotyczącą Żydów to jest ona naprawdę ogromna i to zarówno ta naukowa i ta popularna i wspomieniowa a także beletrystyczna. Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że nie ma chyba dziedziny, której jeszcze nie opisano. Kiedyś sporo w tej tematyce czytałem. Jeśli interesuje Cię tak totalnie wszystko to możesz być spokojny na bardzo długi czas bedziesz miał co czytać. Nie wiem szczerze mówiąc co Ci polecić bo pewnie już coś czytałeś. Może zaczne od podręcznika hebrajskiego, którego poszukujesz. Z tego co wiem to nie ma polskiego podręcznika ani nawet polsko - hebrajskiego słownika. Są za to bardzo dobre angielskie i podręcznik i słownik. Jest po polsku książka Witolda J. Tylocha "Gramatyka języka hebrajskiego" wydana w 1980 r. na UW. O innych nic nie wiem.Tyko, że moje informacje są tak sprzed 3 lat a wiem, że ostatnio zainteresowanie nauką hebrajskiego mocno wzrosło. A wiadomo potrzeba jest matką wynalazku i może już jest jakiś fajny podręcznik. Najlepiej zasięgnąć języka w Żydowskim Instytucie Historycznym w Warszawie. Kiedyś prowadzili nawet kursy - w Warszawie oczywiście.podobno też na Wydziale Filologiczno - Historycznym UG był jakiś kurs ale czy nadal jest tego nie wiem. Najlepiej zapytać w dziekanacie Historii albo Filologii Polskiej. A tak wracając do literatury......ze starożytności jest m. in. Józefa Flawiusza "Wojna żydowska" (albo Dzieje wojny żydowskiej to zależy od tłumaczenia), H.D. Ropsa, Życie codzienne w Palestynie w czasach Chrystusa (bardzo ciekawa) albo I. Abrahams, "Życie codzienne Żydów w średniowieczu". Jest też taka przekrojówka P. Johnsona "Historia Żydów". Jest sporo książek o asymilacji np. A. Cała, "Asymilacja Żydów w Królestwie Polskim" - to tak z naszego podwórka ale jest też sporo na ten temat ze świata. Z okresu wojny jest "Kryptonim "Żegota" : z dziejów pomocy Żydom w Polsce 1939-1945 Marek Arczyński, Wiesław Balcerak i dziesiątki innych. Właściwie ciężko mi tak wybierać może wkleję tu parę tytułów a Ty zobaczysz co Cię interesuje i sam wybierzesz:
Żydzi w dziejach Częstochowy / pod red. Zbigniewa Jakubowskiego.
Żydzi w Inowrocławiu w okresie międzywojennym (1919-1939) / Tomasz Łaszkiewicz.
Żydzi w Kaliszu w latach 1918-1939 : problemy polityczne i społeczne / Aleksander Pakentreger.
Żydzi w kulturze polskiej / Aleksander Hertz ; przedm. opatrzył Jan Górski.
Żydzi w Łodzi pod niemiecką okupacją 1939-1945 / Icchak (Henryk) Rubin.
Żydzi w Łodzi w latach zaborów : 1793-1914 / Wiesław Puś.
Żydzi w Lublinie : materiały do dziejów społeczności żydowskiej Lublina / pod red. Tadeusza Radzika.
Żydzi w Lublinie : materiały do dziejów społeczności żydowskiej Lublina. T. 2 / pod red. Tadeusza Radzika.
Żydzi w Małopolsce : studia z dziejów osadnictwa i życia społecznego : praca zbiorowa / pod red. Feliksa Kiryka.
Żydzi w obronie Rzeczypospolitej : materiały konferencji w Warszawie 17 i 18 października 1993 r. / [red. nauk. Jerzy Tomaszewski].
Żydzi w parlamencie II Rzeczypospolitej / Szymon Rudnicki.
Żydzi w Polsce : dawniej i dziś / Marian Fuks.
Żydzi w Polsce : dzieje i kultura : leksykon / red. Jerzy Tomaszewski, Andrzej Żbikowski.
Żydzi w polskiej myśli historycznej doby porozbiorowej (1795-1914) : syntezy, parasyntezy i podręczniki dziejów ojczystych / Joanna Pisulińska.
Żydzi w średniowiecznym Krakowie : wypisy źródłowe z ksiąg miejskich krakowskich = The Jews in mediaeval Cracow : selected records from Cracow municipal books / oprac. Bożena Wyrozumska.
Żydzi w Tarnowie : świat, którego nie ma / Kazimierz Bańburski, Janusz Bogacz, Janusz Kozioł.
Żydzi w Warszawie : życie codzienne, wydarzenia, ludzie / Marian Fuks.
Żydzi w Wielkim Księstwie Poznańskim 1815-1848 : przeobrażenia w łonie żydostwa polskiego pod panowaniem pruskim / Sophia Kemlein ; przekł. oprac. i posł. opatrzył Krzysztof Makowski ; tł. Zenona Choderny-Loew.
Żydzi w Wielkopolsce na przestrzeni dziejów / pod red. Jerzego Topolskiego i Krzysztofa Modelskiego.
Żydzi w województwach łęczyckim i rawskim w XV-XVIII w. / Paweł Fijałkowski ; Żydowski Instytut Historyczny Instytut Naukowo-Badawczy.
Żydzi w województwie lwowskim w okresie międzywojennym : zagadnienia demograficzne i społeczne / Wacław Wierzbieniec.
Żydzi warszawscy 1939-1943 : getto, podziemie, walka / Israel Gutman ; przeł. z hebr. Zoja Perelmuter.
Żydzi Warszawy 1939-1943: materiały konferencji w 100. rocznicę urodzin Emanuela Ringelbluma (21 listopada 1900 - 7 marca 1944) / [red. nauk.: Eleonora Bergman, Olga Zienkiewicz ; oprac. red.: Małgorzata Strasz, Dorota Mazek].
Żydzi : wiara i życie / Alan Unterman ; przeł. Janusz Zabierowski.
Żydzi Ziemi Bielskiej od połowy XVII w. do 1795 r. : (studium osadnicze, prawne i ekonomiczne) / Anatol Leszczyński ; Żydowski Instytut Historyczny.
Żydzi znad Gdańskiej Zatoki / Hanna Domańska.
Żydzi - żołnierze wojsk polskich polegli na frontach II wojny światowej / Benjamin Meirtchak ; tł. Zbigniew Rosiński.
Chyba wystarczy ;) na razie. To są właściwie same historyczne a jest jeszcze dużo ciekawych pozycji dotyczących judaizmu. Jeśli się za bardzo rozpędziłem z tymi tytułami to przepraszam. Mam jednak nadzieję, że znajdziesz coś ciekawego dla siebie. Miłego czytania pa
ps. przypomniało mi się ciekawą pozycją jest H. Arendt Eichmann w Jerozolimie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2005, 10:18 
Major
Major

Witam
Wejdź na stronę magazynu "Obyczaje" http://www.obyczaje.org.pl/index1.htm. W dziale biblioteczka jest do sciągnięcia książka w pdfie "Lublin-Jerozolima" o histori Żydów w Lublinie.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2005, 12:24 
Złosliwy Nieludzki Doktor

historia Zydow lubelskich ???? ciekawe .....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2005, 19:52 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Cześć Kocio
Z całym szacunkiem, ale czy to nie trochę głupio tak kupować coś takiego jak w religii katolickiej monstrancja czy przyrządy liturgiczne????? Ja kiedyś znalazłem Torę i jakieś inne gadżety związane z ich wiara, ale wszystko oddałem ZA DARMO do takiego klubu żydowskiego w Warszawie (zaraz przed placem 3 Krzyży) nie wiem, co oni z tym zrobili, bo przecież to już nie nadawało się do odprawiania ich nabożeństw ze względu na to ze było w rękach nie wiernych, ale to już ich sprawa, myślę ze też byś potępiał człowieka kupującego monstrancję, czy kielichy mszalne, a jeżeli szukasz czegoś zakopanego po żydach to w Warszawie jest jeszcze tego trochę, sam mam 2 miejscówki pewne, na 100% ale jak się do nich dobrać???

Pozdrawiam
ps. ja sam za tym narodem nie przepadam ale powinno sie szanować ich wiarę

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2005, 23:44 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html?tr=pol-heb - moze cos pomoze :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2005, 03:41 
Generał Broni
Generał Broni

superstefan napisał(a):
Cześć Kocio
a jeżeli szukasz czegoś zakopanego po żydach to w Warszawie jest jeszcze tego trochę, sam mam 2 miejscówki pewne, na 100% ale jak się do nich dobrać???

Pozdrawiam
ps. ja sam za tym narodem nie przepadam ale powinno sie szanować ich wiarę

Daj namiar telefoniczny na priwa i się umówimy. mam duże możliwości.
A apropos tory i rąk beszczeszczących to nie jest tak do końca. Jest na to metoda wymyślona przez Żydów mądrych w naukach. Powiem przy okazji jaka.
Ja zbieram wszelkie pamiatki religijne bez względu na wyznanie. jestem ateista ale od kilkunastu lat studiuje historię religii chrześcijaństwa

odezswij sie na priva - koniecznie.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2005, 03:43 
Generał Broni
Generał Broni

A tak w ogóle to chciałem szanownym kolegom podziękować za uwagi i za TIP'y....
Bardzo się przydały i pewnie bedę z Waszej wiedzy korzystał ale wiedzcie, że PRO PUBLICO BONO....

Tylko !!!!!!!!!!!!!! :no

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2005, 19:17 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Wysylam Ci na priva telefon do mnie
A co do wykopania to nie wiem czy sie da :) prawie centrum, ludzie gapia sie z okien ....nawet nie ma gdzie uciekać :):)
ja bylem juz bisko ... bardzo blisko, jest piekny sygnal, ale wiedzialem ze jak wykopie to zaraz ktos zadzwoni na policje i ja będe sie mocno pocił, fanty zabierze wlascicielka trawnika , a ja stracę kilka dni na wyjasnianie sprawy.
To jest przy Rakowieckiej czyli do paki jakies 700metrow :):):):):)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 03:24 
Generał Broni
Generał Broni

Przygotowuję akcję z kolegami z......
Jak się zdzwonimy to Ci powiem.
Teraz idę spać bo właśnie jest 2.00 w nocy a ja wróciłem z Auschwitz - Birkenau z uroczystości

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 01:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Na Rakowieckiej pewnie wszystko pod kontrolą mają chłopaki z ABW(HERY) :jump
Dajcie znać jak wam posżło
Powodzenia:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 02:01 
Generał Broni
Generał Broni

superstefan napisał(a):
ale czy to nie trochę głupio tak kupować coś takiego jak w religii katolickiej monstrancja czy przyrządy liturgiczne?????

Też takie pytania sobie zadawałem. Ale wytłumacz to zwykłym - często biednym - ludziom. ma w domu torę lub kawałek i nie odda Ci za żadne skarby za darmo..... Bo sam będzie się czuł jak głupi H*j....

Ludziom trzeba zapłacić to oddadzą z chęcią i jeszcze powiedzą kto z sąsiadów ma.....

A my dostajemy od różnych instytucji żydowskich na to pieniądzę..... tak więc everything is clear...

Poza tym sam zbieram pamiątki religijne i kupuję krzyżyki, medaliki, relikwiarze i inne ciekawostki. A jak bym miał okazję kupić monstrancję lub pacyfikał nie zastanawiał bym się nawet moment. Wiesz dlaczego? Bo większość tych co cos takiego mają lub "znaleźli" to zwykłe zagryziaki i jak nie mi to komus innemu sprzedadzą a tamten to przetopi by mniej obciachu było. A tak to ja ratuje kupując.

:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Historia Żyda, niekoniecznie biednego, tułacza.......
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 14:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Kocio napisał(a):
Działam w Fundacji Pamięci Ofiar Holocaustu. czy może ktoś coś podszepnąć odnośnie literatury dotyczącej historii Żydów w Polsce i na Świecie? Chodzi mi o okres od zarania do wybuchu II WŚ.
szukam również POLSKIEGO podręcznika do nauki hebrajskiego.
Pomóżta.!!!!!

:h :h

Witam, widzialeś stronkę stowarzyszenia "Szukamy Polski" (strona nie ma charakteru komercyjnego) http://www.szukamypolski.com/gap/galery_3.php?cat_id=3 - jest tam troche judaików
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]