Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 13:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Co jest ????!!
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 20:02 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

CZeść!! MAm pytanie byłem na wykopkach dzisiaj i trafiłem na dziwne miejsce. Wykrywacz wył jak oszalały w promieniu kilku metrów. Miejsce to otoczone było starymi debami. Po wyjsciu z danego obszaru zero syganału. Probowałem kopać ,ale nie moglem namierzyc srodka :wq
Spotkaliscie sie kiedyś z takim czymś?? Kopiecie kopiecie i nic ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 20:20 
Specjalista
Specjalista

Witam
Jeśli to pod dębami to moze skarb Samsonowa ???? :jump
A tak całkiem poważnie, to kiedyś spotkałem się kilkukrotnie z czymś takim. Po zmianie wykrywacza na dokładniejszy i ponownym odwiedzeniu takiego miejsca okazało sie że w promieniu ok 1,5 m w ziemi leżało od cholery naprawdę drobniutkich blaszek ktore razem dawały niezły sygnał
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 21:38 
Poczciwy Otto

A ja kiedyś znalazłem linkę stalową zwiniętą w koło i zalaną gumą. Ale najciekawsze było to (Nie było tam nieferromagnetyka) że jak się wjedzie w środek takiego stalowego koła to jest sygnał na nieżelazo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 22:23 
Kapitan Petersen

Czasem taki efekt daje teren pokryty
żużlem hutniczym (z czasem taki żużel wrasta
w ziemię).

Raz w Pieninach miałem też podobny efekt
wywołany przez jakiś minerał, mnóstwo drobnych
ciemnych kamyczków, którymi pokryta była gleba.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 02:56 
Małomówny czytacz

trafilem podobny sygnal.. tylko u mnie przy dlugim namierzaniu pinpointem dotarlem do miejsca gdzie tajemnicze "cos" bylo najplycej.

przy wykopywaniu zlamalem saperke wiec nie okopalem calego. W kazdym badz razie w miejscu najprawdopodobniej stanowiska artyleryjskiego byl jakis kawal stali o grubosci ok 1,5 cm [wymiary to ok 4 na 2 m] w miejscu gdzie kopalem akurat byl brzeg tego czegos - od plaskiej czesci spodniej byl wykrzywiony pod katem 90st i ok 12 cm wysokosci - ksztalt litery L do dzis zastanawiam sie co to moglo byc - moze jakas oslona sciany wykopu pod dzialo ??
jak podlacze telefon pod kompa to podrzuce fotki.. tylko aktualnie gdzie zgubilem plytke z softem do telefonu samsung x600, jakby ktos wiedzial skad sciagnac to jutro moge fotki wstawic..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 03:15 
Małomówny czytacz

dolaczam rysunek zrobiony na szybko i w paincie [wiec wybaczcie]

od razu tlumacze o co chodzi:
rysunek 1 i 3 sa tak jak wygladalby przedmiot z gory - 1 realnie w wykpanym przezemnie dolku gl ok pol metra, 3 prawdopodobnie - frgm wykopu+ zarys wynikajacy z sygnalu. 3 jest z wysokosci kilkunastu metrow :)

2 i 4 sa rysunkami z "profilu" 2 - tak jak wypokalem to tak wlasnie wygladalo, 4 - cala plyta znajduje sie w scianie duzego wykopu w grzbiecie pagorka. dodam iz po wejsciu na prawy stok pagorka "nad dzialem" rozlega sie stamtad naprawde imponujacy widok [kilkanascie km terenu]

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 03:55 
Generał Broni
Generał Broni

też miałem podobną przygode. Z tym że mi dawało takie sygnały na kolorze, że adrenalina zaczęła wyciekać uszami.
okazało się, że to olbrzymia, stara miednica emaliowana. Pusta niestety.

Ale innym razem wyjąłem z 1,5 metra pigułę przeciwczołgową......... też sie o malo nie po*rałem.... :zb

:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 10:43 
Weteran
Weteran

witam

Prawdopodobnie jest to pozostałość po kuchni. Osłonięcie drzewami ułatwiało i skracało czas podgrzewania. Płyta jako ciężka i prawdopodobnie brudna pozostała zostawiona.

Inna wersja - to nakrycie miejsca obserwacyjnego

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lutego 2005, 10:37 
Major
Major

Witam
Moze to byc też ruda darniowa, choć tak zeby to było tylko w okolicy dębów to trochę dziwne.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lutego 2005, 12:07 
Lew morski

Ja kiedys stracilem pol dnia w ziemiance poniemieckiej - sygnal jak cholera no i ciagle za plytko - w koncu na gl. ok 1m ukazala sie blacha - pierwsza mysl - skrzynia( w domysle pelna skarbow) no a okazalo sie tym co zazwyczaj - "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! Szwaby zrobily sobie podloge z kawalka blachy - troche sie nakopalem, ale gdybym to olal to pewnie do dzis by mi sie snilo, ze porzucilem znalezisko zycia itp., zreszta czesto mi sie zdarza błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" cos po bardziej niecierpliwych kolegach, ktorzy nie zakopuja dolkow a nie mogac namierzyc sygnalu ida dalej, zwlaszcza duzy zlom w sciance dolka moze byc mylacy - trzeba troche cierpliwosci jak sie nie ma super sprzetu.Generalnie radze wyjasnic pochodzenie wszystkich mocnych sygnalow - poco potem zalowac no i na duzej glebokosci ostroznie z waleniem lopata - moze to byc jakis rozrywkowy sygnal.PZDR!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lutego 2005, 12:23 
Złosliwy Nieludzki Doktor

W ubieglym roku wykopywalismy wieeelka beczke z dna zasypanego okopu.....chyba czolgowa na paliwo, moje argumenty ze jest to pusta beczka nie przemawialy do kolegi :) Kopiemy, kopiemy .....2 godziny....wreszcie jest...kolega mysla, ze beczka jest z zaqwartoscia...po wykopaniu ciezarowki ziemi okazalo sie ze zolnierze zrobili sobie piecyk :) zapamietalem te wykopki na dlugo :) Na szczescie wokol kwitly konwalie wiec otoczenie przyjemne, zapachy wiosna prawdziwa byla. chociaz jak ktos mowi mi o teraz o konwaliach to przed oczami caly czas mam sterczace z wykopu nogi kolegi i dziarskie pokrzykiwania, ze jeszcze 10 cm...... :jump

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]