Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 22:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam pytanie trochę odbiegajace od wątku grodziska z pod Legnicy - bardziej ogólne.
Czy szperając na polach lub łąkach wokół grodziska bardzo się narażę archeologom, a jeśli tak
to jakie mogą być tego konsekwencje.

dziekuję i pozdrawim - Arnold

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 23:11 
Generał Broni
Generał Broni

ARNOLD napisał(a):
Mam pytanie trochę odbiegajace od wątku grodziska z pod Legnicy - bardziej ogólne.
Czy szperając na polach lub łąkach wokół grodziska bardzo się narażę archeologom, a jeśli tak
to jakie mogą być tego konsekwencje.

witam

najprawdopodobniej wrzuca cie do kotła i ugotuja ;)

a na powaznie,
znany jest przypadek zlapania na goracym uczynku pewnego pana
z wykrywaczem na stanowisku,
stracil wykrywac i dodatkowo znalazl sie paragraf na niego;

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 stycznia 2005, 15:50 
Poczciwy Otto

A jeże li będzie to po własnym polu? Okazuje się, że to jest osada kultury łużyckiej (Chyba, że osada jest gdzie indziej - wiem tylko że w tej wsi), a w pobliżu jest cmentarzysko kultury przeworskiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 00:24 
Generał Broni
Generał Broni

kuba_gd napisał(a):

czy macie jakies info kiedy ktoś ostatnio znalazł jakies.....???

ja kiedys myślałem że znalazłem swoje dopóki nie sprawdzilem i okazało się że jest znane

ja znalazłem w 2001 roku komandorię krzyżacką (są tacy co mówia że templariuszowską) w okolicach Świecia nad Wisłą.
Do tej pory nie znalazlem oficjalnej info o jej istnieniu. Ba! Nawet jest do kupienia. jest to górka. Spora górka - tyle zostało z tego ale najstarsi ludzie miejscowi nie słlyszeli by tam ktoś kopał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:44 
Kapitan Petersen

Kocio napisał(a):
komandorię krzyżacką

Drobne sprostowanie - krzyżacy mieli komturie (a templariusze - komandorie). Myślę, że Kocio miał na myśli komturię.

Kretschmer, z punktu widzenia prawa nie ma rozróżnienia między rozkopywaniem stanowiska archeologicznego na własnym polu, a na polu cudzym. W obydwu przypadkach kary mogą być te same, I think.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 20:07 
Poczciwy Otto

Hehe... wygląda na to, że o grodzisku nikt nie wie. Babcia miała zakaz kopania na przyległym polu, ale po drugiej stronie nasypu kolejowego. Tam była osada.
A dzisiaj oglądałem grodzisko nad jeziorem Kunickim koło Legnicy. Naprawdę wielkie i imponujące. Dziwię się, że nie zrekonstruują tego jak Biskupina. Zresztą to podobne miejsce. Też półwysep, który wcześniej był wyspą, a na nim gród kultury łużyckiej. A skarpa (Wał?) zachowała się do wysokości 3 m.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 21:53 
Kapitan Petersen

Kretschmer napisał(a):
grodzisko nad jeziorem Kunickim koło Legnicy. Naprawdę wielkie i imponujące. Dziwię się, że nie zrekonstruują tego jak Biskupina.

1. Brakuje pieniędzy nawet na zabezpieczenie stanowisk odkrytych przez archeologów.

2. Myślę, że problem w tym, że takich miejsc ciekawych i godnych rekonstrukcji albo stałej ekspozycji jest w Polsce zbyt dużo, jak na finansowe możliwości.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 00:05 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Wrzucam fotke grodziska-zainteresował mnie ten temat niestety jakość kiepściutka.Grodzisko pokazał mi wujek(przychodzi tam zimą z dzieciakami na sankach zjezdzać :) podobno w latach 70tych ktoś tam łaził i grzebał,ale czy cos znalazł...tego nie wiem.Wytłumaczcie mi dlaczego pozostałosci po grodziskach maja taką postać-górki?pozdr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 02:49 
Generał Broni
Generał Broni

wiesiu napisał(a):
Witam
Ale znalazłem kilka obiektów, których nie ma na przedwojennych mapach,
a osobiście uważam że są to pozostałości grodzisk.
pozdrawiam Wiesiu

No to kiedy zapraszasz na wspólny rekonensans kolege z takim samym sprzętem jak masz?

:h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 12:39 
Weteran
Weteran

monty napisał(a):
Witam.Wrzucam fotke grodziska-zainteresował mnie ten temat niestety jakość kiepściutka.Grodzisko pokazał mi wujek(przychodzi tam zimą z dzieciakami na sankach zjezdzać :) podobno w latach 70tych ktoś tam łaził i grzebał,ale czy cos znalazł...tego nie wiem.Wytłumaczcie mi dlaczego pozostałosci po grodziskach maja taką postać-górki?pozdr

Monty, rzeczywiście zdjęcie uniemożliwia identyfikacje, najlepiej robić zdjęcia późną jesienią lub wczesną wiosną kiedy drzewa nie mają liści
Postać górki mają najczęściej pozostałości po późnośredniowiecznych i nowożytnych siedzibach obronnych rycerstwa ( grodziska stożkowate ). W przypadku poźnośredniowiecznych siedzib budowę rozpoczynano od wzniesienia budynku w formie wieży, którą następnie obsypywano ziemią, w ten sposób powstawał nasyp i fosa (przykopa). Zapewniało to siedzibie obronność. Później kiedy wieża ulegała zniszczeniu, ruinie jedyną posotałością po takim założeniu pozostają takie właśnie nasypy, najczęściej otoczone fosą. Jednak jeżeli górki nie posiadają fosy mogą stanowić pozostałość kurhanu, znaku granicznego ( kopca granicznego odzielającego wieś od wsi ) czy w końcu zwykłego zawalonego opuszczonego budynku, który z czasem obrósł ziemią ( te są zazwyczaj niewielkiej wysokości, choć widziałem raz tego typu górkę o wysokości 3 m. ). Pozostałości po nowożytnych siedzibach obronnych szlachty są zawyczaj obszernymi kopcami, na których oprócz dworu mieściły się również inne zabudowania gospodarcze, w większości również otaczane są przeszkodai wodnymi, choć częściej są to stawy i sadzawki. Znam jednak przypadki gdy takie siedziby powielały wzorce średniowieczne i niewielki kopce mieściły jedynie dwór. W końcu w prkach dworskich można napotkać sztuczne górki i wysepki będące wynikiem XIX - wiecznej romantycznej maniery budowania punktów widokowych. Nie mają one nic wspólnego z grodziskami stożkowatymi. To tak w skrócie. Pzdr A.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 13:12 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki za wyjaśnienie.pozdr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]