zdzicho napisał(a):
Jak to miło poczytać post osoby,która dzięki dziadkowi kumpla wie wszystko o II wojnie.Ja wiem niewiele/przyznaję się do tego/,ale na tyle aby stwierdzić,ze formacje SS w swojej istocie były elitarne.Ochotnikom nawet pochodzenie sprawdzano do kilku pokoleń wstecz.
Widzisz , dowiedziełeś sie kilu rzeczy ..... nie ....nie musisz dziekowac :lol: ...... moza tym widze ze jednak byloby dobrze gdybyc poczytał co ci Pois zarekomendowała, bo na razie pojechales na sterotypach jak kozak donski po stepie :lol: , bowiem elitarne i sprawdzane do 10 pokolenia to moze było Leibstandarte A Hitler, ale nie Waffen SS ktore miało podobny status miesa armatniego jak liniowy wehrmacht.
Poza tym skoro brac pod uwage twoja optyke, to jak wytlumaczysz istnienie obcoplemniennych formacji w SS ? przeciez Fryce doskonale zdawali sobie sprawe, że opowieści o rzekomo germanskim pochodzeniu Ukraincow, Bosniakow , czy Wegrow, nie mowiac o Kozakach czy innych ludach ( czesto skosnookich :666) podbitych wczesniej przez bolszewikow, badz jeszcze Rosje carską, mozna miedzy bajki wsadzic, co jednak nie przeszkadzalo im wcale w tworzeniu na ich bazie formacji podległych SS badz wchodzacych bezposrednio w skład tej formacji i to sie nie dzialo bynajmniej w 44 czy 45 bo juz bylo za pozno, aby te jednostki wykorzystac w walce ( cykl organizacji i szkolenia na to nie pozwałał ), tylko sporo wcześniej.
zdzicho napisał(a):
Ciekawe z jakiego powodu Międzynarodowy Trybunał Wojskowy uznał SS za organizację zbrodniczą prawda?
Pois ci dobrze napisala, bo oprocz tego ze mieli bardzo wiele za pazurami, to jeszcze na domiar zlego wojne przegrali ...... pokaz mi trzy istotne rozniece między NKWD i SS ...........otoz podstawowa jest taka ze mocodawcy jednych te wojne przegrali, a mocodawcy tych drugich ( a konkretnie jeden - ksywa Ziutek Słoneczko) wygrali ..... bo poza tym wiekszych roznic miedzy nimi nie bylo ..... ba .... twierdze ze elektrykom od Adiego do nkwudzistow Ziutka, bylo jeszcze daleko w dogonieniu wyników.
Poza tym moze cie to zaszokowac, ale takiej Reiterei SS nie udowodniono żadnych zbrodni wojennych w zwiazku z tym nie zostala uznana za strukturę zbrodniczą, jak reszta elektryków.