Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 02:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 02:46 
Moderator
Moderator

Lamina- fakt ze podczas zlotu najlepiej zaprezentowac sprzet-przerabialismy juz ,i to z pozytywnymi efektami-latem miedzy innymi Wasza firma,Rutus ,V2-dostarczyli sprzet-ale wyszedl problem z jego obsluga np. nie umielismy wyciagnac "mocy" z twoboxa Garreta.
Ja np. GTI 1350 i tylko przez to ze mam pewne doswiadczenia z GTI 2500-conieco rozumialem-ale czy sadzisz ze mozna dac taki sprzet w rece laika? Samo przeczytanie instrukcji obslugi to ....a dalej?
Jestes w stanie zapewnic kazdej losowej osobie "obsluge" ktora poustawia sprzet,wytlumaczy,zerknie na kazdy sygnal-identyfikacje przedmiotu?

Testy moga robic osoby ktorzy maja / i to spore/ doswiadczenie z danym sprzetem.
Mozemy zrobic testy z zakopanymi specjalnie przedmiotami.Sadze ze na letnim zlocie znow nie zabraknie producentow i dystrybutorow.

ps.na wynik znaleziskowy-tez bym nie obstawial-wiele jednak zalezy od "farta" a czasem zdazaja sie kiepskie dni:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lutego 2005, 13:20 
Lew morski

Proponuje wykonac poligon testowy - najlepiej jak ktos ma kawalek wlasnej ziemi - jesli brak chetnych to moge to zorganizowac w okolicy Trojmiasta pod auspicjami TPS albo grona poszukiwaczy z naszego forum, ale zbytnio sie przy tym nie upieram. Wygladaloby to tak, ze w terenie umieszczonoby okreslone przedmioty na roznych glebokosciach(np. moneta 5gr na 10, 15, 20 i 25 cm itp), w roznych ukladach(dla testowania dyskryminacji i identyfikacji) - miejsca mozna trwale oznaczyc w terenie i takie porownanie sprzetu powinno byc w miare obiektywne - zreszta projekt takiego "poligonu" moznaby stworzyc tutaj na podstawie sugestii bardziej doswiadczonych kolegow z tymze nie mozna przegiac paly w druga strone i zrobic 100 punktow testowych.Ja powoli mysle o zmianie sprzetu na cos lepszego i naprawde przydalyby sie porownywalne testy szerokiej gamy sprzetu tak aby ulatwic wybor, poza tym na takim poligonie moznaby tez testowac swoj sprzet lub rozwazany do zakupu tak aby porownac z innymi. Co wy na to?PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lutego 2005, 13:30 
Kapitan
Kapitan

nie wiedze przeciwskazan z mojej strony...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lutego 2005, 14:19 
"Spammerus maximus"

Panowie (panie też), o ile mi wiadomo to większośc wykrywaczy przetestował Proscan. Posiada fachową wiedzę i wydaje się być bezstronny. Może zgodził by się w ramach promocji swojej osoby zając tym tematem.
Pozdrawiam
Hans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 09:45 
Lew morski

Dobrze, ze wrociles Hans - pewnie, ze tak by bylo dobrze, zeby ktos profesjonalista sie za to wzial( oby tylko pisal w zrozumialy sposob no i co innego zalety dla poszukiwacza a co innego dla mechanika - czytaj elektronika) - do tej pory - pewnie zeby nie podpasc nikomu, brak bylo takich wprost porownawczych testow ze strony naszych specjalistow a szkoda - takie w formie np tabelki bylyby moim zdaniem bardzo pomocne przy wyborze sprzetu choc chyba nic nie zastapi wlasnorecznych doswiadczen z wykrywaczem, ale nie sposob przeciez jezdzic po Polsce i testowac sprzet u producentow/przedstawicieli.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 11:17 
"Spammerus maximus"

Napiszę na moim przykładzie. Ocena wykrywaczy jest w moim przypadku (czego się nie da uniknąć) czysto subiektywna i nieprofesjonalna, myślę że większość użytkowników, tak jak ja, ma swoje preferencjie co do producenta i modelu.
Używałem przez rok Garretta GTI 2500 i nie jestem zadowolony choć są użytkownicy którzy napiszą że jest to najlepsza wykrywka na świecie. W moim przypadku najlepiej spełnia moje wymagania MB Souvereign choć duża częśc użytkowników się z tym nie zgodzi.
W związku z powyższym uwazam iż ocena wykrywaczy przez użytkowników amatorów nie ma większej wartości.
Proscan nie jest producentem, choć jest związany tylko z niektórymi firmami, rozebrał większość wykrywek i przetestował je, jest więc najbardziej predysponowany do testów.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lutego 2005, 14:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dzięki Hans za zaufanie do moje osoby :skromny

Dotychczasowe doświadczenia wskazują, że nie mam czasu na gruntowne testowanie wykrywaczy pod każdym względem intersującym poszukiwacza.

Być może zmieni sie w to w najbliżyszych miesiacach.

Na forum O. Edik "odgrażał" się, że utworzy stronę min. z testami wykrywaczy. Ponieważ sprawia wrażenie kompetentnego proponuję posuszyć mu głowę, że by tą swoją inicjatywę zrealizował jak najszybciej.

Oczywiście pomysł testowania na jakimś zlocie jest bardzo dobry - testy porównawcze w tych samych warukach wypadają najlepiej i są najbardziej miarodajne.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 00:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Panowie po co kombinować!!! Kruku organizuje w maju zlocik. Może na nim potestować sprzęty? W terenie, na szybko bez żyłownia sprzętów. Od razu wyjdzie co który jest wart. I opinie będą obiektywne. To moje zdanie.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 02:50 
Kapitan
Kapitan

nie widze problemu.. tego typu test przeciez proponwalem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 09:55 
Major
Major

Pod warunkiem, że całe przedsięwzięcie zostanie nazwane "POBIEŻNE, TOWARZYSKO-PROMOCYJNE TESTOWANIE DETEKTORÓW" i dotyczyć będzie najprostszych modeli typu "włącz i idź". Sceneria, plac przed Super-Marketem. Proponuję dołączyć jeszcze jeden punkt programu. Kto przegra ten stawia. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 11:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
Proponuję dołączyć jeszcze jeden punkt programu. Kto przegra ten stawia.

A ja proponuję, że wszyscy stawiają :piwo testerom.

Na jednym ze zlotów byłem świadkiem jak jeden z posiadaczy Bounty Huntera (przesympatyczny uczestnik tego forum, zresztą) chciał przekonać wszystkich, że ma lepszy wykrywacz od Fishera CZ-7. Mina mu zrzedła...

Na usprawiedliwienie dodam, że wcześniej był po obfitej degustacji wyrobów alkoholowych ...

proscan

PS
A tak na poważnie, to Mrand ma oczywiście rację. Tego rodzaju testy nalezy potraktować na luzie i zabawowo. Tym sposobem da się wykazać jedynie znaczace różnice pomiędzy wykrywaczami. Oczywiście gdyby był czas i możliwości techniczne to można by przygotowac jakieś poletko testowe i na nim badać zachowanie się wykrywaczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 12:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Tak przy okazji mam pytanie do Mranda - kiedy nowe MetaX-y?
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 13:43 
Weteran
Weteran

proscan napisał(a):
Cytuj:
proscan

PS
A tak na poważnie, to Mrand ma oczywiście rację. Tego rodzaju testy nalezy potraktować na luzie i zabawowo. Tym sposobem da się wykazać jedynie znaczace różnice pomiędzy wykrywaczami. Oczywiście gdyby był czas i możliwości techniczne to można by przygotowac jakieś poletko testowe i na nim badać zachowanie się wykrywaczy.

Dokładnie. Testy są dla ludzi myślących, inaczej będzie to tylko papka.

Choć widać przesyt opini na temat testów - to samych testów nie widać choćby na dalekim horyzoncie.
Niestety za takimi testami pojawiają się pieniądze, zarobione i wydane, więc dlatego to tak delikatna sprawa i dlatego też trzeba więcej luzu...

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 13:50 
Kapitan
Kapitan

z ust mi to kolega wyjal...
czy ktos z forumowiczow zaufa testowi wykonanemu przez "kwatermistrza"? chyba nie :) i tu sie pojawia problem....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 15:31 
"Spammerus maximus"

O ile wiem Proscan naprawia wszystkie sprzedawane w Polsce wykrywki, więc gdzie problem?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]