Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 11:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: HIENY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 22:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ludzie co z takimi robić ???

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41333134

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42146200

Ja nie wiem co się dzieje.Ja nigdy bym nie ważył się tknać jakiegoś grobu itp.Czy to są ludzie czy zwierzaki (hieny).Tłumaczy sie że przypatkiem natrafił na szczątki żołnierza(bohatera) który zginął walcząc w obronie ojczyzny , a ten od tak "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! postanowił zbeszcześcić jego "dom" i okraść.Kradnij, kradnij tylko pamiętaj "kradzione nie tuczy".

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat

P.S Co zrobić jak naprzykład wiem gdzie leża stosy (aut. słownik - żolnierz przez rz!) lub pojedyńcze groby

Pozdro dla prawdziwych kolekcjonerów a nie dla hiem

zioM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 00:42 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

jak dla mnie jest to kolejny sposób sprzedawania rzeczy , i kolejna reklama na fali ostatnich afer . Zawsze jakiś się znajdzie żeby to kupić , a na takich co to sprzedają to nie ma niestety sposobu :-(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 01:09 
Generał Broni
Generał Broni

"wykopana przy POZOSTAŁOŚCI żołnierza polskiego"-bez komentarza :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Hieny
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 02:14 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
No nie, uważałem to forum za kompetentne i bardziej z jajami od forum Odkrywcy,gdzie wszyscy wyżej srają niż...Ale widze ,że owczy pęd za sensacją i ZERO jakiejkolwiek wiedzy na temat także i tu zagościł!Przychodzą do mnie maile z grożbami i wyzwiskami ,że okradam groby,mogły!Zgadzam sie z tym ,że nietrafnie opisałem przedmiot i tu winę biore na siebie.Robie totalną wyprzedaż mojej od ponad 15 lat kolekcji i nie moge sobie wyobrazić mnie z łopata nad mgiłą zaślinionego...W latach 1985-90 kiedy w lasach widzieliśmy TYLKO grzybiarzy wiekszość tych którzy dziś tak sie oburza i wygłaszają piekne frazesy o obronie ojczyzny na lekcjach histori śliniło sie na koleżanke przed nim siedzącą!NIGDY NIE POMŚLAŁEM NAWT OTYM O CO MNIE SIĘ OSKARŻA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A jeśli kupuących też nazywacie hienami to gówno wiecie o prawdziwych kolekcjonerach !Takich jak np .dadapl.Gdyby on wiedział ,że to z grobu (A znamy sie już trochę)"po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! przyjechał by do mnie mimo tych 400 km.i splunął mi w twarz!Mam ojca rocznik 1930 który od dwu lat jest w stanie agonalnym , który to zaszczepił we mnie kolekcjonerstwo i to on właśnie bronił Ojczyzny przed germanskimi bydlakami i hordami małojów ze wschodu to onw latach 45-52 siedział w kamieniołomie Piechcin właśnie za tą obronę .Więc jeśli myślisz ,że wyrwałem tą ikonkę z grobu i jak mi się sugeruje ,że odznaki ckm-isty oderwałem z munduru to (ODKRYWCA!??!!?!?!?!?) to skończonym imbecylem jesteś!A tych którzy chca sie ze mną spotkać bo jeb... hienę "adamklym" to i owszem (Lubię takie zabawy.)
Pozdrawiam i prosze obejrzeć mojej kolekcji część na tym jeszcze całkiem nie opanowanym przez debili forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 02:26 
Moderator
Moderator

Oj panowie ale żeście pojechali po koledze.To że wykopał żołnierza przypadkiem to nie znaczy że błąd ortograficzny!!! jest hieną.Hiena to takie skur...... co lata po oznakowanych/nieoznakowanych mogiłach grabi świadomie groby żołnierzy.Jak widzi sie że wyłazi jednen,drugi,piąty,dziesiąty żołnierz to jest mogiła i należy zakopać to i spierd..... z tąd.Na pewno wielu Wam zdarzyło sie wykopać trupa i co w tedy robiliście??? zabieraliście klamerke,nieśmiertelnik itp. gościa z powrotem do Błąd-nie "ziemii" a "ziemi",wystrugać krzyż pomodlić sie za jego dusze,amen i dalej kopać.......trochę rozwagi proszę........

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 02:37 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Szczepan przeglądaleś to czym ci kolesie się tak podniecają na forum odkrywcy?To ja ogłaszm wszystkich którzy mają w kolekcji odznake ,medalik części pozostałości oporządzenia za HIENY!A najbardzej wkur... mnie te teksty w stylu "...panowie trzeba by gościa odnaleść i morde mu skopać(w domyśle)..."No to na co Panowie czekają ,nie mam 12 lat napisałem ,że lubie takie zabawy!Tylko TO zdaje sie jest karalne...chyba?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 02:56 
Moderator
Moderator

Nie widziałem tej dyskusji ale znając specyfikę tego forum to najpierw zjeby a potem pytania,jak mozesz to podeślij link do tego topicu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 03:00 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_wa ... 644#158675 Tylko przeczytaj uważnie ten fragment jak odrywałem odznaki Ckm-sty!!!!!!!!!!!!
Jak to czytam jestem za aborcją!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 03:10 
Moderator
Moderator

adamklym tak to bywa już..........bez komentarza.
P.S do moderatora,zamknij ten wątek bo nie ma co tu pisac,sprawa wyjaśniona i zbędne bedą dyskusje na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 03:26 
Weteran
Weteran

Witam.

Zawsze wkurzaja mnie takie watki. Niestety najczesciej zabieraja glos w nich ludzie , ktorzy nigdy nie kopali na pobojowiskach , a znaleziska pobojowiskowe znaja tylko z netu. Oni zawsze najwiecej maja do powiedzenie. Dlaczego? Ano - dlatego , ze błąd ortograficzny!!! po znalezieniu w okopie szczatek zolnierskich uciekali by w panice.

Od zawsze powtarza sie błednie, ze znalezienie zolnierza na wykopkach - jest okradzeniem mogily. Opanujcie sie!!!! Pobojowiska, okopoy, ziemianki- nie sa mogilami. Sa miejscem gdzie najczesciej zostal zabity zolnierz. Nikt go nie pochowal. Tylko dzieki poszukiwaczowi- moze doczekac sie krzyza.

Mogila - to miejsce swiadomego pochowku.Z reguły jest oznaczone. Nawet po 60 latach mogile mozna poznac. I odroznic od np. okopu do ktorego zepchnieto trupy po bitwie najczesciej nie zasypujac ich.

Wielokrotnie w niektorych miejscach Polski kosci walaja sie po wierzchu przemieszane z drobnymi przedmiotami. Czy wziecie przedmiotu lezacego w takim miejscu jest grabieniem zwłok w mogile?

Dlaczego nie oburzacie sie widzac na alegro niesmiertelniki niemieckie? Zwlaszcza te gorne polowki z dwoma otworkami? Pewnie nie wiecie , ze ta wlasnie czesc lezy przy zolnierzu. Łatwiej jest opluc takiego , ktory napisal wprost...niz tych ktorzy opowiadaja bajki , ze pochodzi to z ich kolekcji.

Pozdrawiam. India

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 07:53 
Specjalista
Specjalista

Taaak, hipokryzja środowiska jest jak widzę wielka. Ciekawe ile to elementów kolekcji kolegów - krytyków pochodzi z ekshumacji, czy z przypadkiem znalezionych szczątków doczesnych jakiegoś żołnierza. Ciekawe, czy któryś z wymienionych znalazł kiedyś takie szczątki? I co z nimi zrobił? Zapewne pozostawił w spokoju. A może przetrząsnął każdą piędź ziemi w poszukiwaniu nieśmiertelnika, guzików i czego tam jeszcze? Sprawdzał czy czaszka w zębach nie ma jeszcze połówki blaszki?
W tym kontekscie hienami należałoby nazwać również archeologów i antropologów badających cmentarzyska.
Ja myślę, że dla przeprowadzenia rzeczowej dyskusji, atakujący naszego nowego kolegę, powinni konkretnie sprecyzować swoje zarzuty, ewentualnie zadać pytania (zwłaszcza, że kolega akurat zalogował się na forum), a nie od razu jechać z grubej rury: hiena. W opisie aukcji nie ma stwierdzenia: "wydarłem to na cmentarzu żołnierzy Września", więc moim zdaniem potraktowanie Adama tak pejoratywnym mianem jest co najmniej niepoważne, żeby nie powiedzieć: niesmaczne. Zalecałbym pewną wstrzemięźliwość w ferowaniu przedwczesnych osądów.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 08:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
India masz 100% racje. Chumanista mnie trafia jak czytam takie plytkie watki przypominajace raczej tania sensacje z Faktu lub Super expresu. Ale coz niektozy wola sie oszukiwac, ze sa to rzczy pozucony lub zgubione przez zolniezy. A co do forum odkrywcy to tylko ta afera potwierdza moje zadnie na temat poziomu ludzi "wielkich odkrywcow". Nie mowie oczywiscie o wszystkich wiec jesli ktos poczul sie urazony to przepraszam.
:jump
PS. Przylanaczam sie do prozby prezesa zamknijcie ten watek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 08:52 
Specjalista
Specjalista

W moim poprzednim poście zapomniałem udzielić odpowiedzi na pytanie zioMa1. Jeżeli wiesz o tych miejscach, to zmów wieczne odpoczywanie i ewentualnie zawiadom odpowiednie urzędy (o ile nie zrobił tego ktoś wcześniej).
Co do zamykania tego wątku, to uważam to za przedwczesne działanie. Mamy okazję podyskutować o etyce naszego hobby, więc dyskutujmy. Ale nie na zasadzie karczemnego ostracyzmu. Każdy chętny do zabrania głosu powinien w sposób oględny naświetlić swój punkt widzenia. Dlatego uważam, że ten wątek powinien być nie tyle zamknięty, co z wyczuciem moderowany.
Kontynuowanie dyskusji tworzy również możliwość weryfikacji pewnych (pochopnych, jak mniemam) sądów i daje okazję do ewentualnych przeprosin.
Pozdrawiam
Feeder

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 09:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam .
Dziękuje wszystkim za zaoczną wiarę w to jak wszedłem w posiadanie tematu dyskusji,ale ludzie prosze o pokazanie mi gdzie napisałem ,że to są SZCZĄTKI żołnierza poskiego.Wszystkich tych dla których pojęcie szczątki i pozostałości to to samo odsyłam do szkoły podstawowej.A fragmenty ludzi (którzy "kolekcjonują"oporządzenie wehrmachtu" ) O OBROŃCACH OJCZYZNY POZOSTAWIAM BEZ KOMENTARZA.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 10:05 
Moderator
Moderator

Dosc dlugo sie zastanawialem czy sie dopisywac .........temat jest niestety tak skomplikowany jak czesto bywa zycie , o ile po ogladnieciu pierwszej aukcji zrobilo mi sie smutno ( cholerna wojna), to opis drugiej ( tzn ze klamra pochodzi z ekshumacji) nie zrobił na mnie wiekszego wrazenia, przychylam sie do opinii moich przedmowców, mogila to miejsce gdzie ktos został intencjonalnie pochowany, a nie przypadkowy lej po pocisku artyleryjskim czy okop gdzie kogos smierc dopadła.

prezesszczepan napisał(a):
Na pewno wielu Wam zdarzyło sie wykopać trupa i co w tedy robiliście??? zabieraliście klamerke,nieśmiertelnik itp. gościa z powrotem do Błąd-nie "ziemii" a "ziemi",wystrugać krzyż pomodlić sie za jego dusze,amen i dalej kopać.......trochę rozwagi proszę........

....... i to jest najbardziej rozsadne i ludzkie podejscie do tematu ..........
Nazywanie kogos hiena bo wszedł w posiadanie rzeczy wydobytej podczas legalnej eksumacji jest bardzo grubym nadużyciem, jak wszyscy doskonale wiemy, organizacje zlecajace takie prace praktycznie nigdy nie interesuja sie tym co z wyposazenia wojskowego znajduje sie przy poleglych , ich interesuja jedynie same szczatki , zreszta co tu duzo mowic niedaleko mnie była mogila około 100 zołnierzy wehrmacht poleglych w 1945, ekshumowana bodaj w 1998 albo 99 roku gdzie praktycznie wszystkie przedmioty znalezione przy poległych poszly spowrotem do ziemi, jakos nikogo to dziwnym trafem nie zainteresowało .....dziwne co ??????
Na koniec dyskusji zalaczam fotke helmu pochodzacego z innej eksumacji ......... zainteresowani wiedza gdzie to było i kto organizowal całe przedsiewziecie oraz kto zlecił ekshumacje ..... aha ( to do ewentualnych chetnych na nastepna rozróbe) panowie i rzeczowe argumenty tu prosze, a nie wrzaski ze hiena ..pomowienie jest karalne .........

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]