Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 20:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Monety
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 20:49 
Porucznik
Porucznik

Witam,
Wiem, ze bylo juz duzo pytan wzgledem szukania monet, ale nie moge ich błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" na wskazywanych przez was miejscach. Lacznie bylem juz na 5 wypadach po 2 godzinki i nie znalazlem nawet grosza. Przeszukalem lasy, kapliczki i drzewka ciagle wyciagam puszki, gwodzie, blaszki, luski, mase odlamkow, czesc zapalnika i jedna podkowe ( przyda sie na szczescie, bo za 2 miesiace matura ;) . Juz sam nie wiem gdzie szukac, prosze o jakas podpowiedz. Najlepiej ,gdyby ktos z mojego regionu podpowiedzial mi gdzie chodzic ( Sieradz ).
Z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Monety
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 21:05 
Specjalista
Specjalista

Witam

Ja sugeruje poszukanie starych map a następnie okolic gdzie były folwarki, pałacyki i co najważniejsze chyba - karczmy. Mam miejsce gdzie pomiędzy dwoma wsiami stała karczma - nigdy sie nie zawiodłem na tej okolicy, zawsze ziemia sie czymś ze mna podzieliła ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 21:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

2 godzinki mówisz....

To krótko trochę... Ja ostatnio łaziłem około sześciu godzin i znalazłem tylko jedną monetkę.
Do tego, martwa była... Czyli stan gorszy, niż agonalny.
Łaziłem w miejscu, gdzie karczma miala być (wg. mapy z 1839). I nic...

Moja rada.: spróbuj na zwykłym zaoranym polu, byle przy jakimś skrzyżowaniu dróg...
Przez dwie godzinki, monetkę trafisz. Nie obiecuję, że to dukat będzie. :)
Pewnie kopiejka... Ale to lepsze, niż nic...

Pozdrawiam Matejko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 21:59 
Generał Broni
Generał Broni

Jak kolega powyzej:pola i jeszcze raz pola!Na pewno cos trafisz a jeszcze lepiej jak pole będzie bezposrednio przy jakiejś drodze no i wszelkie miejsca gdzie dawne ludziska sie gromadzili.
Mam tez małe pytanko czy na polu gdzie trafiają sie praktycznie tylko miedziaki z XVIII i XIXw i boratynki jest szansa żeby trafić coś ciekawszego?pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 10:50 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nie znam Twojego wykrywacza, ale jak chodziłem z Armandem też kopałem pełno gwożdzi, podków... to kwestia czasu jaki tracisz na kopanie żelaza. Kupiłem wykrywkę z dyskryminacją i moniaki się znalazły. Jak zacząłem znajdować boratynki w miejscu gdzie uprzednio czesałem starym wykrywaczem (bez rezultatu) zrozumiałem na czym polega różnica... A tak nawiasem fakt - 2 godz to krótko....

Pozdrawiam
Bator

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 10:59 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Z Armandem również można coś znaleźć. Trudniej, ale się da. Ja obstawiam, że to raczej kwestia braku doświadczenia i cierpliwości. To nie tylko wybór miejsca jest ważny - również sposób szukania. Łatwiej jest znaleźć puszkę niż monetę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 11:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
100% :za trafienia monet (PRL i takie tam),
w 2 godzinki tylko boisko szkolne :jump
Jeśli nikt Cię nie pogoni.
Pozdrawiam
PS. Ja w 2 godzinki na boisku znalazłem około 12tyś zł. (w tym 1moneta 10000zł)
fajna zabawa polecam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:16 
Specjalista
Specjalista

Witam

No i panowie nie zapominajmy o plażach (a tam można nie tylko monetki znaleźć, biżuterię również) :jump

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:28 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Ciekawsze od moniakow z PRLu i odpustowych pierscionkow sa rozebrane plazowiczki :jump ale serio to jak szukacie po plazach ??? wieczorem bez sensu bo kupa ludzi oproznia flakony wysokoprocentowe trunki i pali trawe, chyba rano....w czasie ostatniegio urlopu zastanawialem sie nad plaza ale mialem troche cykora wyjsc z wykrywka. Zreszta rano lubie pospac :666 Jak szukacie ??? Wiem ze sporo osob poszukuje np na Mierzei, Plw.Helskim.....Co ze straza graniczna, wojskiem w strefach zmilitaryzowanych??? jak np Hel?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:34 
Sierżant
Sierżant

Kiedyś znalazłem sporo monet na wale przeciwpowodziowym (współczesne i PRL), a przeszukałem tylko malutki fragmencik. Ludzie lubią tędy wracać z różnych nadrzecznych imprez, ognisk itp. Często w stanie wskazującym i stąd gubią to i owo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:37 
Specjalista
Specjalista

Witam

Nie wiem czy to co napisze jest miarodajne, ponieważ tak naprawdę na plażach nadmorskich szukałem tylko kilka razy podczas pobytu na Mierzei w okolicach Krynicy. Szukałem zawsze wieczorkiem, rano to juz nie było czego szukać . Raz kilku miejscowych zasugerowało żebym plaże opuścił bo to ich teren. Wolałem przyznać im rację (byłem sam a ich trzech) ;)

No i jeszcze anegdotka. Wybrałem się kiedyś na plaże miejską w Olsztynie, bardziej z nudów, ale wykrywke zabrałem ze sobą. Znalazłem dwa złote, a dwa dni później wydałem 40 na lekarstwa ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:42 
Złosliwy Nieludzki Doktor

:jump cos ty zalapal na tej plazy ????? :jump chyba nic wstydliwego ?? mam nadzieje ze to tylko przeziebienie albo no no cos jest w tych plazowiczkach ----> jakowes zycie wewnetrzne czy jak ??? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:46 
Specjalista
Specjalista

Przeziębienie PREM, przeziębienie :jump bo to jesienną porą było :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:47 
"Spammerus maximus"

Zeszłego roku szukałem na plażach w czasie urlopu i przyznam że było bardzo wesoło. Szukaliśmy wieczorem i rano. Wieczorem na wykrywacz rwaliśmy z Berezolem panny (lgnęły do nas jak ćmy do świecy). Rano jest trochę zimno ale za to spokój od głupawych pytań o sprzęt. Raz zdarzyło mi się kopać po całonocnej imprezie. Jak zamknięto lokal robiło się jasno i postanowiliśmy pokopać przed snem. Trochę pijani byliśmy ale opłacało się bo berezol trafił 120 zł w banknotach a bilonu też kupę trafiliśmy.
AAAA, zapomniałem dodać że piłem i jadłem na urlopie tylko za znalezione pieniądze a jeszcze dużo przywiozłem dla warszawskich parkometrów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 14:11 
Generał Broni
Generał Broni

Robi ma racje ja biegam z Armandem i bez monetki jeszcze nie wrółciłem trzeba po prostu szukac w odpowiednich miejscach na zaorane pola czy plaze nadaje sie praktycznie kazda wykrywka z dyskrymą bo tam fanty często lezą na wierzchu.
Po plazach biegam od niedawna i to tylko po tych powiatowych i wyników oszałamiajacych nie mam chociaż ostatnio obrączke trafiłem :jump pozdr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]