Teraz jest piątek, 14 sierpnia 2026, 05:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 12:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witaj Jasiu (dawno Cię na forum nie było- zaglądaj tu częściej! :) ). Co do odcisku: jeśli ten pozytyw i negatyw pochodzi z tej samej skały (nie zauważyłem tego wczęsniej) to oczywiście uznaję się za spektakularnie pokonanego :). Niemniej jednak odciski po ślimakach są bardzo podobne (upieram się bo wiem to "z autopsji"). Pozdr.

Ostatnio edytowano wtorek, 22 lutego 2005, 14:53 przez Majorian, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 14:32 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam serdecznie specjalistów od skamielin :). Przyznaję się bez bicia Skarbniku, nie pomyślałem o skali odwzorowania, następnym razem poprawie sie :). A teraz krótko o pochodzeniu prezentowanych okazów. Wszystkie skamieniałości znalazłem przypadkowo podczas penetracji pól uprawnych i żwirowisk, w ten sposób uzbierała się niezła kolekcja. Pochodzą one z bezpośredniej okolicy Sławy pow. Wschowa, niedaleko Głogowa. Geneza krajobrazu tych okolic wiążę się z lądolodem, który w plejstocenie usypał wały moren czołowych o kulminacjach sięgających ok 130 m n.p.m. Moreny te wyznaczają kraniec zasięgu zlodowacenia bałtyckiego.
Zdjęcia 0279a i 0091 , tak jak Sarbnik zauważył to pozytyw i negatyw, powstałe po rozbiciu otoczaka. Wielkość rozłupanej powierzchni to 50/30mm. wielkośc odcisku-negatywu : dług. 20mm, szer w najszerszym miejscu 6 mm. Może ta dodatkowa informacja coś wniesie do dyskusji. To drugie zdjęcie dodałem celowo by pomóc w oznaczeniu. Serdecznie Dziekuję Wam za wszytkie informacje i gorąco pozdrawiam )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 14:51 
Generał Broni
Generał Broni

he, he i tak trzymaj ja Ci tylko chciałem uzmysłowić, co by te dwa kawałki jednym były i tak zarówno ośródkę jak i odcisk jednego zwierza określić. Z reduty nie ustąpię do czasu poznania lokalizacji, dlatego też temat uważam za otwarty. Cze Jasiu myślałem, że już porzuciłeś nas kamieniarzy i blachami się już tylko zachwycasz.

- o dzięki za opis to ułatwi niewątpliwie sprawę, w wolnej chwili przewertuje literaturę, bo coś tak samo z siebie na ten teren z głowy mi nie przychodzi. wyemitowałem się po Tobie, bo nie odświeżyłem podglądu, sorrki.
- jednak stanowczo wolę jak post idzie za postem zmiany można przeoczyć i później pisze się już nie na temat (zmiany Majoriana), co prawda jak się jest zalogowanym to znów łatwiej się zmiany czy dopisy robi i tak źle i tak niedobrze

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 17:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tak sobie pomyślałem,że pokażę inne okazy znalezione w tym samym miejscu w bezpośrednim sąsiedztwie, bo i tworzywo w którym tkwią jest to samo, może pomoże to w ustaleniu wieku skamieniałości ze zdjęć 0279a i 0091. Pozdr. :) Wielkość próby: 50/40mm, ślimaczki 20mm długie. 9 mm szer.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 17:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Loxonemy. A "w tle" ramienionogi prawdopodobnie Rhynchonelle (jest nawet "dziobek en face"). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 17:57 
Generał Broni
Generał Broni

i nic nam ślimaczki ani ramienionóg nie pomógł, co prawda znaleźliśmy się w sylurze, ale tentakulity żyły od ordowiku do dewonu. Reszta wymaga szukania a na to potrzebuję więcej czasu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]