Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 09:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 22:50 
Moderator
Moderator

A to przepraszam. Chociaż zdjęcia nie widzę, to wierzę na słowo ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 22:51 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

cholerna fotografia!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 23:34 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Hehe
Chłopaki nawet o tym samym dyskutują:)
http://www.militaria-fundforum.de/threa ... adid=21641
Boys sie nazywa Wilhelm Hubner

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 marca 2005, 09:30 
Lew morski

Pare dni temu ogladalem na skadinad kiepskim pod wzgl. merytorycznym kanale Discovery program nt. walk na froncie zachodnim 44/45. Pokazano tam jedynych 4 ocalalych Niemcow z obrony jakiegos miasteczka - to byli chlopcy - gora 15 letni. Sluzba mlodych chlopcow pod koniec wojny to nic nadzwyczajnego - podobnie bylo w kazdej armii, ale bardziej na zasadzie przygarniania sierot a Niemcy chyba zrobili pobor. Wojna zmienia obyczaje...PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 marca 2005, 16:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

do volkssturmu brali od 16 do 60 lat a pod koniec wojny brali już od 11 lat !!!! A w armia radzieckiej niebyło lepiej w tv był program o stalingradzie stary dziadek opowiadał jak miał 14 lat i wpakował w niemca caly bęben......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2005, 16:34 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

:kolko :hahaha
Panowie przecież ten temat był już poruszany.
Może na innym forum, ale spotkałem się ze zdjęciami oraz opisem hełmów w "odpowiednich rozmiarach".
Niemcy jako perfekcjoniści nie pozwolili sobie na fuszerkę i swoje oddziały małoletnich odpowiednio "oporządzali".
Przydałby się jakiś link, w tej chwili nic mi nie przychodzi do głowy, ale :pap
comet

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2005, 19:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Niech kolega pragnie zwrócić uwagę że wyodrębnił się z tego inny temat po zamieszczeniu fotografii małego niszczyciela bolszewickich czołgów... doszliśmy do ciekawych moim zdaniem wniosków i spostrzeżeń, gdzie akurat hełmy nie odgrywaja najważniejszej roli.
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2005, 19:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

A przy okazji z tej samej kroniki kolejny mistrz niszczenia t-34 Hauptsturmführer der SA, Ernst Tiburzy 5 sztuk w Królewcu.
Jedyny członek volkssturmu odznaczony krzyżem rycerskim...
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2005, 19:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

zapomniałem dopisać:można zwrócić uwagę na nietypowe umundurowanie, tj. patki na kołnierzu i czapka z adlerem i z tym kożuszkiem hehe cudaczna ale to ostfront.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2005, 23:31 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Niech kolega raczej zauważy, że doszliście do wniosku że te małe hełmiki to ewenement, a "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! to ich nie było. :nicnie
Paranoja.
Niestety nie znalazłem tej strony. Pamiętam tylko, że chodziło o hełm z wycięciami na uszy. Był tam link do stronki gościa, a tam były te małe hełmy i ich opis.

Ponieważ kolega tak się egzaltuje, to dorzucę swoje 5Gr..
Slużba wojskowa małoletnich była faktem w WP.
Na poczatku lat 80 tych w orkiestrze wojskowej służył żołnierz, który miał bodajże skończone 16 lat.
Była to "ochotnicza" służba - nauka. Nie wiem kiedy to znieśli, ale później się już z niczym takim nie spotkałem.
Co do kożuchów to występują nadal w WP i zakłada się je w służbie wartowniczj.
comet

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 01:05 
Fanciarz

Burry99, ten mistrz niszczenia T-34 jest dokladnie pokazany w kronice , taki debesciak.
Stracil oko gdzies kolo Gdanska dlatego ma taka fajna przepaske (w kronice).

Ogolnie to go fajnie przedstawili jak takiego Bonda 007 Volkssturm :)

pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 01:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Bez przesady nikt się nie egzaltuje...
Nie za bardzo rozumiem jaki związek z tamtym zdjęciem ma fakt iż w WP zakłada się kożuchy służbie wartowniczej?... no zakłada się sam zakładałem co w związku z tym?, chodziło mi o zwrócenie uwagi na nietypowy krój tamtej czapki jako chyba specjalny wzór dla SA.
Co do dzieciaków to chyba wiem do czego kolega pije:
że tu zajmujemy sie jakims hitlerowskim szczeniakiem a w naszej Armii też przecież mieliśmy...
Zgadza się wiem o tym, przecież nikt nie twierdzi że nie ale to wyszło po prostu przypadkiem z tamtego zdjęcia niemiaszka w hełmie, takie małe śledztwo i ok zgadza sie to ten gość może nie na temat postu ale tak wyszło.
Znacznie bliższe osobiście są mi zdecydowanie losy takich chłopców jak „Mikrus” Rajmund Drozd i „Miecio” Mieczysław Abramowicz ze szwadronu Mjr. Zygmunta Szendzielarza „Łupaszki” którzy w momencie gdy walczyli po wojnie z komunistami mieli po 15 lat i nie była to służba w orkiestrze w czasach pokoju.
(P.S.nie używali hełmów)
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 12:45 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

"nie" z czasownikami piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! aby posądzono mnie o punktatorstwo i nabijanie licznika , ale lepiej będzie jak odpowiem w nowym poście.
:fon :zdr
Tak pije do tego wychwalania bohaterstwa dzieciaków z HJ.
Wystarczy popatrzeć na pomnik Małego Powstańca, aby zrozumieć że bohaterstwo tych małych chłopców było spontaniczne, a nie wynikiem celowej tresury nazistów.
Boli mnie to, że mówi się o tych innych tak jakbyśmy u siebie nic pozytywnego nie widzieli!
Wystarczy wejść na którekolwiek ruskie forum, aby zobaczyć co o nas myślą.
Nie musimy sami srać na swoje głowy.
Zadbajmy sami o swoją historię bo inni mają to w dupie.
comet

:b3 :b3 :b3

Czasami warto coś napisać aby się przekonać z kim ma się do czynienia.
Dzięki za wypowiedzi. Widzę, że nie jestem sam w swoich poglądach.
Co wydaje mi się ważne w kontekście ostatnich wydarzeń na arenie politycznej.
Pozdrawiam, comet

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 marca 2005, 15:06 przez comet.pl, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 13:22 
Moderator
Moderator

Wysyłanie dzieci na śmierć jest skur...stwem, bez względu na to kto i w imię czego to robi. Narażanie życia przez dziecko jest zawsze wynikiem tresury, wychowania czy czego Pan tam sobie życzy, Kolego Comet.pl. Dziecko nie jest w stanie ocenić ryzyka, nie rozumie zagrożenia ani spraw za które może zostać zabite. Ma Kolega rację, co do spontaniczności dziecięcych reakcji ...
Zgadzam się również i to w 100 procentach, że powinniśmy dbać o naszą historię. Ale wątek w którym Kolega uzewnętrznia swój niewątpliwy patriotyzm dotyczy małowymiarowych niemieckich hełmów. Dlatego mowa tutaj o HJ.
Napisał Kolega "Nie musimy sami srać na swoje głowy. ". Gdzie w tym wątku Kolega zauważył przejaw takiej działalności? Może, nim się coś napisze, warto dokładnie przeczytać wypowiedzi innych?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 13:49 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dobra ja się poddaję, to mój ostatni post, bo widzę że to co piszę odbija się jak piłeczka od ściany...
Interesujemy się tutaj historią prawda?, dochodzimy lub staramy się dochodzić prawdy, faktów i tylko tyle , „nikt nie sra sobie na głowę” jak to Pan comet pl. napisał, ktoś interesował się tutaj małymi hełmami niemieckimi TAK? więc wynikły z tego takie a nie inne tematy,
Czy interesowanie się historią np. Niemiec czy Szwecji jest wyrazem braku patriotyzmu? osobiście uważam się za patriotę o dość skrajnych poglądach..co nie obliguje mnie do nie interesowania się historią np III rzeszy to nie jest kwestia wartościowania która lepsza, nasza historia jest bardzo ciekawa i tamta tez powiązane ze sobą nawzajem niestety.
Nie jestem gówniarzem który na fali mody interesuje się III rzeszą a nie wie co to AK i nie musi mi Pan udowadniać że mali chłopcy walczyli w Powstaniu Warszawskim w wieku 10 lat czytałem wszystko na ten temat co mi wpadło w ręce i jak będzie wątek o nastoletnich kurierach w powstaniu warszawskim też się wypowiem!
Czuję się trochę jakby ktoś wziął to towarzystwo tutaj i chciał skarcić je jak amerykańskich turystów którzy przd chwilą powiedzieli : „o popatrzcie tutaj tacy mali chłopcy walczyli w getcie w powstaniu warszawskim w 1943 roku” Trochę zaufania i respektu przecież na tym forum nie pisują sami idioci... częsciowo Pana rozumiem ponieważ poziom swiadomosci historycznej jest corazz nizszy ale nas na szczescie to jeszcze nie obejmuje.

Co do ruskiego forum to mam ich opinię głeboko w d... banda kłamców i bandziorów.. dojscie prawdy i odkłamanie ich własnej historii zajmie im kilkaset lat, niech sami zajmą się sobą, nie potrafią nadal wyjaśnić oczywistej zbrodnii ludobójstwa w Katyniu np. ale to typowe dla nich
Pozdr.
BURY[/code]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]