Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 10:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Teknetics Omega 8000
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 21:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

cesar007 napisał(a):

A miałeś Omegę osobiście na dłużej niż 3 miesiące?

Miałem ja właśnie 3 miesiące nawet niecałe,zaraz po 5 miesiącach intensywnego chodzenia z deltą,naprawdę traumatyczne przeżycie nie polecam,po odstawieniu tych badziewi wszystko wróciło do normy w temacie poszukiwania skarbów :1
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 21:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

front247 napisał(a):
cesar007 napisał(a):

Miałem ja właśnie 3 miesiące nawet niecałe,zaraz po 5 miesiącach intensywnego chodzenia z deltą,naprawdę traumatyczne przeżycie nie polecam,po odstawieniu tych badziewi wszystko wróciło do normy w temacie poszukiwania skarbów :1
pozdrawiam

A to ok :) Jeszcze jedno pytanie. Jaką miałeś cewkę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 21:36 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jedenastkę Dd ale to bez znaczenia,widzisz te sprzęty mają wady które w moim(i nie tylko moim),odczuciu nie nadaja się do efektywnegi i komfortowego spędzania czasu w celu poszukiwania jakiś tam fantów.Frustracja narasta z biegiem czasu,na początku jest fajnie...a potem zaczyna draznić niestabilność,brak reakcjii na niektóre przedmioty w konkretnych sytuacjach,brak powtarzalnego ID...nie można się nauczyć tego wykrywacza tak by wyjscie w teren miało cel i sens.Skoro po 3 miesiącach jedynym celem jest znalezienie pola gdzie wykrywka bedzie stabilna na sensownym ustawieniu czułości to mija się z celem ta zabawa,bo kończy sie to w ten sposób że koledzy obok kopią co 3-4 sygnał i wyciągają jakies tam sreberka a ty walisz fiskarsem kolejny dół żeby wydobyć kolejnego śmiecia, bo identyfikacja to żart z pogrzebu. Chodzenie z omegą w zaśmieconym terenie jest moim zdaniem w ogóle niemożliwe,ta wykrywka (zapewne słaby procek) dostaje takiego szału że uspokojenie jej jest możliwe tylko poprzez naciśnięcie przycisku OFF.Separacja choćby szczątkowa nie istnieje,oczywiście wszystkie wykrywacze mają ciężko kiedy trzba wydobyć kolor obok żelaza,ale da sie je poustawiąć jako tako a tutaj nic..pustka.

Jesli ktoś lubi wieczne zmagania ze sprzetem to w porządku,a jesli ktos chce sie skupić na miejscówkach i sygnałach-nie polecam.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 21:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

A na co zmieniłeś i z czego teraz jesteś zadowolony ? :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 22:31 
Kapitan
Kapitan

front247 napisał(a):
Jedenastkę Dd ale to bez znaczenia,widzisz te sprzęty mają wady które w moim(i nie tylko moim),odczuciu nie nadaja się do efektywnegi i komfortowego spędzania czasu w celu poszukiwania jakiś tam fantów.Frustracja narasta z biegiem czasu,na początku jest fajnie...a potem zaczyna draznić niestabilność,brak reakcjii na niektóre przedmioty w konkretnych sytuacjach,brak powtarzalnego ID...nie można się nauczyć tego wykrywacza tak by wyjscie w teren miało cel i sens.Skoro po 3 miesiącach jedynym celem jest znalezienie pola gdzie wykrywka bedzie stabilna na sensownym ustawieniu czułości to mija się z celem ta zabawa,bo kończy sie to w ten sposób że koledzy obok kopią co 3-4 sygnał i wyciągają jakies tam sreberka a ty walisz fiskarsem kolejny dół żeby wydobyć kolejnego śmiecia, bo identyfikacja to żart z pogrzebu. Chodzenie z omegą w zaśmieconym terenie jest moim zdaniem w ogóle niemożliwe,ta wykrywka (zapewne słaby procek) dostaje takiego szału że uspokojenie jej jest możliwe tylko poprzez naciśnięcie przycisku OFF.Separacja choćby szczątkowa nie istnieje,oczywiście wszystkie wykrywacze mają ciężko kiedy trzba wydobyć kolor obok żelaza,ale da sie je poustawiąć jako tako a tutaj nic..pustka.
Omega wcale się tak nie zachowuje.Może do serwisu trzeba było ją wysłać.
Jesli ktoś lubi wieczne zmagania ze sprzetem to w porządku,a jesli ktos chce sie skupić na miejscówkach i sygnałach-nie polecam.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 22:34 
Kapitan
Kapitan

Coś w tym poprzednim poście wyszło nie tak .Przepraszam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 22:39 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Zmieniłem na xterre 705,kiedys na polu po setnej porażce znajomy powiedział mi tak..odsprzedaj tego tekneticsa i kup cokolwiek np. x terre czy rutusa i zaczniesz kopac fanty....no i zaczałem :1
Albo u nas w lubuskim ziemia jakas taka ,,minelabowa,, bo najlepsze wyniki wsród znajomych sa na minelabach no i troszkę na XP :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 stycznia 2014, 22:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

front247: no to faktycznie Twój egzemplarz musiał być do bani. I niestety nie jesteś jedyny, który ma tak beznadziejne zdanie o Omedze. Moja akurat nie daje tak bardzo w kość. Zdarzają się momenty w których muszę zredukować o kilka, bardzo rzadko kilkanaście, oczek czułość. Ewentualnie zmienić częstotliwość. Ale to pomaga w 100%. Jednak sa też osoby, które piszą, że nie mają w ogóle problemów ze wzbudzaniem... Ciekawe właśnie czy to jest zależne od poszczególnego egzemplarza czy... no właśnie, czy jeszcze od czegoś? Baterie, cewka, wtyczka cewki, a może procesor lub cała płytka???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 00:37 
Podporucznik
Podporucznik

Kolego Front trzy miesiące z wykrywaczem to wg mnie naprawdę za mało żeby dobrze poznac
dany sprzęt. Ja używałem omegi ponad trzy lata i dopiero po ok roku mogłem stwierdzic że dośc
dobrze ją czuję.Wzbudzanie następowało głównie przy chodzeniu w czasie deszczu lub po mokrej trawie.
Moje ustawienia to czułośc 95-97, dyskryminacja 10-20, na cewce 11dd i tornado.Ważne żeby dobrze
dostroic.Po trzech latach stwierdziłem że może zainwestuję w coś lepszego i tak zakupiłem x terre 705
przez wielu tak chwaloną. Monety też zbiera ale szału nie ma, tez na mokrym się wzbudza, średniej
nie przekroczyłem( ok 5 szt na godzinę) a uchwyt gruby i ręka drętwieje.Tak więc znów wróciłem
do tekneticsa choc tym razem T2.Doświadczenie zdobyte na omedze procentuje. Osłuchanie sprzętu
to podstawa.

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 14:18 
Szeregowy
Szeregowy

front247 napisał(a):
uspokojenie jej jest możliwe tylko poprzez naciśnięcie przycisku OFF.

pozdrawiam

nigdy kolego nie miałeś omegi i nie wspomnie ze chodziłeś wiec nie troluj
i nie pisz wymyślonych postów ! .

PS.
kolego włącza i wyłącza sie omege pokrętłem !!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 14:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

EL_MO napisał(a):

PS.

Wolałbym bez tego typu postów w tym wątku! Szanujmy się koledzy. Mi zależy żeby to był wolny od idiotycznych przepychanek słownych, a merytoryczny wątek z którego można będzie czerpać wiedzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 14:58 
Generał Broni
Generał Broni

cesar007 napisał(a):
Jednak sa też osoby, które piszą, że nie mają w ogóle problemów ze wzbudzaniem... Ciekawe właśnie czy to jest zależne od poszczególnego egzemplarza czy... no właśnie, czy jeszcze od czegoś? Baterie, cewka, wtyczka cewki, a może procesor lub cała płytka???
Od wszystkiego, każdy z tych elementów może bruździć albo po prostu może być uszkodzony, jest też naturalny rozrzut fabryczny w parametrach i regulacjach każdego egzemplarza, a zwłaszcza przy sprzętach mogących być ustawiane powyżej ich naturalnego punktu stabilności (u Omegi czułość 70)...

Jedyna realna weryfikacja to postawienie dwu takich samych sprzętów koło siebie i porównanie ich zachowań. Żadne zdalne porównywanie na odległość w zasadzie nie ma sensu, moim zdaniem.

cesar007 napisał(a):
W moim przypadku, najczęściej popiskuje mi z powodu zakłóceń pochodzących czy to z linii wysokiego napięcia (ale też nie każdych, pod jednymi chodzi się bez przeszkód, a do niektórych na 100m nie da się podejść...), przekaźniki tel. kom., i mam pewne pola na których najprawdopodobniej są wkopane jakieś przewody emitujące sygnały, które dość znacznie wpływają na stabilność mojego wykrywacza.

Nie wszystkie linie WN są cały czas pod napięciem - stąd raz można koło nich pracować, a innym razem nie. Normalne, nie ma się co dziwić, że czuły wykrywacz reaguje na takie silne pola EM.

cesar007 napisał(a):

Trzy miesiące to pojęcie względne - jeden przez ten czas pochodzi z wykrywaczem kilkanaście godzin, inny kilkadziesiąt, a jeszcze inny kilkaset, więc siłą rzeczy ich doświadczenia i osłuchanie się ze sprzętem będą diametralnie różne.

Ja mówię, że aby dobrze zgrać się z wykrywaczem trzeba po prostu wychodzić swoje kilkaset kopaczogodzin... a czy będzie to kwartał, pół roku czy dwa lata - to nie ma w tym momencie znaczenia...

Nie mam i nie miałem Omegi, ale starałem się odnieść do spraw ogólnych. Niezależnie, uważam, że to jest całkiem dobry sprzęt, ale wymaga doświadczenia i osłuchania - tu nie ma nic na szybko...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 15:30 
Pułkownik
Pułkownik

Kilka słów po roku użytkowania Omegi (ok. 40 wyjazdów z tym sprzętem + cewka 11 DD) :
Na początku byłem zniechęcony tymi wszystkimi dźwiękami, itp. Po ok. 2-3 wyjazdach można się przyzwyczaić. Miałem też problemy z dostrojeniem. Od 5-6 wyjazdu chodzę na maksymalnych ustawieniach (sporadycznie je zmniejszam, tam gdzie jest więcej śmieci).

Co do linii wysokiego napięcia, tylko raz miałem zakłócenia z tym związane podczas przemiatania. Zauważyłem, że LWN przeszkadza trochę podczas strojenia, nawet gdy wydaje się, że jest dość daleko.

Omega trochę gryzie się innymi sprzętami (Fisher, Rutus, toleruje Ace).

Trzeba wolniej chodzić (wtedy jest bardzo dobrze), przy szybkim marszu, sporo się omija.

Identyfikacja – trzeba brać poprawkę na warunki glebowe, czasem np. jest sygnał na ołów, a tu miedź. Ale gdy powtórzy się to 2,3 razy na danym polu już można być w miarę pewny, co się kopie.

Jest to sprzęt w miarę łatwy do opanowania. Ze swojego egzemplarza jestem zadowolony. Pewnie za rok, dwa go zmienię, żeby wypróbować coś nowego. Być może Wasze omegi mają jakąś wadę. Przyznam się, że nie analizuję tak parametrów, centymetrów i zasięgu jak niektórzy na forum, skupiam się raczej na miejscach do poszukiwań i ciekawych wyjazdach.

I na koniec ciekawostka. W porównaniu z np. Ace – przestałem znajdować współczesne monety. W tym sezonie ani jednej, a także zmalał odsetek bilonu z PRL. (Chodzę po podobnych miejscówkach, jak w ubiegłych latach).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 22:51 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

EL_MO napisał(a):
front247 napisał(a):
uspokojenie jej jest możliwe tylko poprzez naciśnięcie przycisku OFF.

pozdrawiam

PS.

A ty co Zbiesil sie..? Czy weselnej brymuchy pokosztował?
Czytasz kontekst co ja napisałem? Był on taki że jedyna rada to ,,OFF,,.A nei że omega ma ,,przycisk off,,.

yanu.sh napisał(a):
Kolego Front trzy miesiące z wykrywaczem to wg mnie naprawdę za mało żeby dobrze poznac
dany sprzęt. Ja używałem omegi ponad trzy lata i dopiero po ok roku mogłem stwierdzic że dośc
dobrze ją czuję.Wzbudzanie następowało głównie przy chodzeniu w czasie deszczu lub po mokrej trawie.
Moje ustawienia to czułośc 95-97, dyskryminacja 10-20, na cewce 11dd i tornado.Ważne żeby dobrze
dostroic.Po trzech latach stwierdziłem że może zainwestuję w coś lepszego i tak zakupiłem x terre 705
przez wielu tak chwaloną. Monety też zbiera ale szału nie ma, tez na mokrym się wzbudza, średniej
nie przekroczyłem( ok 5 szt na godzinę) a uchwyt gruby i ręka drętwieje.Tak więc znów wróciłem
do tekneticsa choc tym razem T2.Doświadczenie zdobyte na omedze procentuje. Osłuchanie sprzętu
to podstawa.

pozdr

Jak napisałem te łącznie 7 miesięcy z wykrywkami teknetics chodziłem bardzo intensywnie,intensywność wypadów wprost proporcjonalna do braku fantów:) ,xterka nie wzbudza sie nawet po słupami WN a na mokrym to już absolutnie ! Na przewazającej cześci terenów można chodzić na full( 29-30).Jedyny moment kiedy x terra zaczeła się wzbudzać to kiedy zabrałem ze soba telefon z GPS ,po wyłączeniu GPS juz cisza.Po przesiadce z tekneticsów na minelaba to pierwsze co uderza to totalna stabilnośc w porównaniu do delta/omega,śmiać mi się chce ja sobie przypomnę ustawianie delty na piasku podczas kopania dołka cewką na południe bo wtedy jest cisza :lol: ,nawet temat na forum o to kiedyś był...
Nie domonizuj skomplikowania obsługii sprzetu typu omega/terra,to są banalne sprzęty w obsłudze,a ustawienia to moment i szukasz,rok czasu z omega? a co można tak długo robić z tym wykrywaczem? To już wolę u mamy działkę pod warzywa przekopac bo przynajmneij poożytek będzie,kopac śmieci przez rok? No way,ale szanuje twój wybór.Jesli z x terry wróciłeś do omegi to ...hmmm nie mieści mi się to w głowie :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 stycznia 2014, 23:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

z chęcią bym Ci pokazał moje fanty po 4 latach z omegą ......ale......dostaniesz zawału :666 :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]