Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 10:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: PLECAK
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 10:54 
Porucznik
Porucznik

OKI.
"WILKA" to firma z Kolonii - plecak jest sygnowany logiem tego producenta, oraz napisem "KOELN 1941". Poniżej lekkie zadrapanie - ktoś zdążył się podpisać piórem - ale zatarł to później. Parta jest o innym splocie niż najczęściej spotykana. O identycznych plecakach produkowanych w DDR nie słyszałem ani takowych dotąd nie widziałem. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Bez wątpienia ta odmiana z szelkami parcianymi zamiast skórzanychi była również produkowana i używana przed 1945.

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Ostatnio edytowano piątek, 15 kwietnia 2005, 11:34 przez fullriede, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PLECAK
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 11:15 
Porucznik
Porucznik

Własnie znalazłem na forum WA fotki takiego plecaka należącego do "derspiess63". Ostatnio także B&S mieli na stronie same odprute, ale identyczne szelki od takiego właśnie plecaka.
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 11:19 
Specjalista
Specjalista

haahah

żartowałem Marcin !!!! ( z tym ddr )
ja też miałem taki plecak w bardzo dobrym stanie.. ale wydałem go jakieś 6 lat temu.... oj kiedyś sie było głupim :D

SUPER Fant !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: DDR
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 11:31 
Porucznik
Porucznik

Chyba po tym pokrowcu jestem trochę nerwowy... :) Oj kurde, a jak ja żałuję, że puściłem wtedy ten brązkowy mapnik LW... Był kupiony za parę marek na Flohmarku, ale kuśwa nie bardzo mogłem uwierzyć, że jak coś ma 60 lat to może wyglądać jak nowe... Nawet nie pomyślałem, że jego cena jak za kopię to i tak byłaby śmieszna.... Dziś już za późno, a tak idealnego mapnika LW nie widziałem od tamtej pory na oczy... Najwyżej ciut ciut - ale jednak "niżej".. Ale dobrze, że trafił, gdzie trafił :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 11:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jazuchryście coza plecak!!!! A co do DDR to widzialem takie DDRy tylko że z zgnilozielonego brezentu. Nawet na allegro 2 lata temu jakiś kolo je sprzedawal po 60 od sztuki. Do dziś sobie pluję w brodę zę nie wziąłem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 12:06 
Porucznik
Porucznik

Niby to samo - ale nie to samo... Wiem o jakim typie plecaka NRD mówisz - ale one są do siebie podobne jedynie z większej odległości. A tak dla urozmaicenia - bo nie pokazywałem jeszcze butów - to czas na jedną parę. Do dziś sądziłem, że są to buty dla żołnierzy mających do czynienia z końmi - np. artyleria o ciągu konnym czy tabory - bo są nieco wyższe i węższe od normalnych szklanek - ale dziś dowiedziałem się na WA, że to jednak starszy typ standardowych Knobelbecher "powszechnego" użycia. Wcześniej odrzuciłem tą teorię, bo podane przez Schlichta i Angolię wymiary i proporcje tej starszej wersji dość znacznie odbiegały od tej pary posiadanej przeze mnie - ale koniec końców to już kolejny raz, gdy rzeczywistość odbiega od tego co tam jest napisane. Dość ładne, bo przeleżały w ogóle nie używane, nie zostały nawet zapastowane jeszcze na czarno (do jednostek dostarczano je właśnie w takim "niepokolorowanym" stanie). Sygnatury i ich układ jak najbardziej w normie spotykanej na oryginalnych butach Wehrmachtu. Tutaj z nazwą producenta Rob. Schlesier.
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 12:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Tysz pikne! Repro właśnie takich robi At The Front militaria. Teraz wreszcie widzę ze im wyszło!

P.S. A nie masz dojścia do tych plecaczków DDR? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 12:46 
Porucznik
Porucznik

Nie, nie mam dostępu. A tym ATF to mi znowu nerwy zdenerwowałeś :666 Idę na kardiologię (dlaczego w ikonach emocji nie ma trupiej czaszki z piszczelami?????)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 13:44 
Weteran
Weteran

hehehe nei ma co sie stresowac :> buciki to raczej nie kopia....za stare :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DDR
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 23:16 
Specjalista
Specjalista

fullriede napisał(a):
Chyba po tym pokrowcu jestem trochę nerwowy... :) Oj kurde, a jak ja żałuję, że puściłem wtedy ten brązkowy mapnik LW... Był kupiony za parę marek na Flohmarku, ale kuśwa nie bardzo mogłem uwierzyć, że jak coś ma 60 lat to może wyglądać jak nowe... Nawet nie pomyślałem, że jego cena jak za kopię to i tak byłaby śmieszna.... Dziś już za późno, a tak idealnego mapnika LW nie widziałem od tamtej pory na oczy... Najwyżej ciut ciut - ale jednak "niżej".. Ale dobrze, że trafił, gdzie trafił :1

ech.. błędy młodości co ?:D
ale mapnik ma się dobrze :D (jeszcze raz dziękuje :) )
BUTY - super - skąd takie żylety dorwałeś ???? ja do knobelbecherów mam pecha niestety....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: BUTY
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 10:44 
Porucznik
Porucznik

Może takiego samego pecha jak ja do trzewików? Bo ja nie mam ani nie miałem żadnych. Wszystkie jakie miałem/albo były w zasięgu ręki - to jakieś bliżej nie sprecyzowane czesko/bułgarsko coś tam i coś tam mieszanki. Takich rasowych, typowych, o jakich nie byłoby wątpliwości, że były zrobione dla Wehrmachtu to nie miałem.... Jak zacząłem obuwie, to dokończę - tutaj "chleby", "elefanty" itd. Jak patrzę na ich ceny na polskich giełdach staroci to zimno mi się robi. Od pary, bez uszkodzeń, jedynie ślady magazynowania - nalot rdzy na okuciach i gwoździach. Absolutnie, totalnie i bez żadnych wątpliwości - molowych dziur NIET.
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KNOBELBECHER
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 11:08 
Porucznik
Porucznik

No i jeszcze para standardowych Knobelbecher - sygnowane "Georg Mueller Schuhfabrik Wehlingen". Używane, bez żadnych napraw - stan, mimo użytkowania, jest tak doskonały, że z gdyby nie były ciut za małe z czystym sumieniem mógłbym ich normalnie używać - myślę, że długo by jeszcze wytrzymały. Tak jakby je dopiero co zdjął z nogi jakiś członek :luv Wehrmachtu. Ciekawy jest dodatkowy szew i wzmocnienie dodatkowym płatem skóry od środka cholewy. Poniżej zwykła studyjna fotka szeregowca w butach z podobnym szwem, ale nieco bliżej od krawędzi cholew. W każdym razie widać, że takie rozwiązania w tym temacie też istniały.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 21:03 
Podporucznik
Podporucznik

:cry:

Ostatnio edytowano wtorek, 2 sierpnia 2005, 20:26 przez dariusz08, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2005, 15:51 
Weteran
Weteran

fullriede mam pytanko, kiedys sprzedawales pas DAK na allegro, ale mial onn inny niz normalnie rodzaj plecienia party. pisales ze we wszystkich szczegolach zgadza sie z oryginalem, oprocz wlasnie wzoru plecenia. zerknij prosze do mojego watku "no dobra to ja zaczne" na strone 21 i obejzyj obszycia Dringow na szelkach, czy jedno z nich nie ma przypadkiem takiego wlasnie sposobu plecenia???? :)

kolega mi zasugerowal wlasnie taka myśl, i teraz żałuje że bałem się zainwestować w ten sprzedawany przez ciebie pas :(

oto link do tej aukcji z pasem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43909492

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PARTA
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2005, 16:46 
Porucznik
Porucznik

Wydaje mi się jednak, że była to jeszcze inna parta.... ten pas był z gatunku "you will never know", dlatego się go pozbyłem - mógł być dobry -ale mógł nie być... Do końca życia bym wysłuchiwał krańcowo odmiennych opinii - eee tam. To nie są jakieś super rzadkości, lepiej zapłacić te 100 Euro i kupić ładny, standardowy, długi egzemplarz w stanie bardzo dobrym i wiedzieć co się ma :)
Gratuluję kurtki HBT :1 Spokojnie może być sztandarowym egzemplarzem każdej kolekcji. I jednocześnie wyznacznikiem w poszukiwaniu następnych eksponatów, jeśli chodzi o stan. Lepiej mieć taką jedną HBT jak twoja - i już nawet nie kupić żadnej innej - niż posiadać rozliczną kolekcję 28 mundurów z których każdy jest tak albo inaczej spieprzony :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]