Teraz jest niedziela, 9 sierpnia 2026, 18:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: co to są za "świderki"???
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 16:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Po ponad 2 tygodniowej posusze(uzupełniałem jedynie wiadereczka-hih teraz to jest ich juz z 6!) już zaraz ide na kolejne w tym sezonie rozbijanko.Trzymajcie kciuki.Tak na gotowca to znalazłem wczoraj niezłe trochity liliowców(kółeczka a w środku regularna ładna gwiazdka(jak od szeryfa w weesternach hihihh).A zeby nie tracic czasu troche moich nowych fotek.Okaz 1 -czyżby mszywioł?.Okaz 2 -czy te świderki to jakieś sylurskie ślimaczki?.Pozdrowienia dla wszystkich-wykorzystujcie każdą pogode!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cd
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 16:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

cd

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 17:08 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

"Kożuszkowaty" charakter skamieniałości faktycznie sugeruje mszywioła. Problem w tym, że jestem kiepski z ich oznaczania. Z tego rodzaju m. znam tylko rodzaj Membranipora ale do Twojej skamieliny trochę mi właśnie zooecja nie pasują. Natomiast na drugim foto jest bez wątpienia tentakulit być może Tentaculites ornatus z syluru. Wczoraj byłem na wykopaliskach w "mojej" żwirowni. W sumie niewiele - 18 okazów (3 inoceramy, 3 ułamki belemnitów, 2 liliowce, 1 łodzik itd.). Skamieniałością dnia został ciekawy polip korala Scleractinia (Montlivaltia?). Gratuluję wiaderek. ;)Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: okazy
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 20:00 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hih no i juz w domciu.No wiec male sprawozdanko-to byl dzien małzy,jedna tak swieci jakby ja ktos lakierem ze srebra popryskał,kilka muszelek,a skamienialosc dnia-piekny ślimaczek(w sumie 3 ale jeden zwlaszcza)z tym ze troche mały,wyglada jak amonit w wersji mini.
Pojutrze dobieram sie dalej do wiadereczek.
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 22:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mi też na pierwszych zdjęciach wygląda okaz na mszywioła. Im bardziej się zagłębiam w temat tym więcej mam wątpliwości :). Choć ta struktura, wygląda na regularną mógłbym stawiać na Fenestelle, zdąrzyłem się już przekonać jak potrzeba tu być ostrożnym, puki tyle wiedzy' to tak kombinuję :)., Tentaculit chyba podobny do Twojego odcisku Majorian - z chęcią obejrzałbym Twoje trofea :). Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2005, 20:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

U mnie akurat ostatnio ubogo w ciekawe okazy (kupionego "dino" oczywiście nie liczę). Za to u Was okazy :1 Na pierwszym foto "okaz dnia" wymiary 46 mm, wyszedł trochę niefotogenicznie "na żywo" szczegóły są lepiej widoczne. Pozostałe okazy są mniejsze.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2005, 21:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, Majorian - okaz dnia superasty, faktycznie :) :1 :1 :1 , gratuluję, pozostałe też niczego sobie. Tomku pokaż foty "srebrnej" małży i te slimaczki, swoją drogą jesteś bardzo pracowity :), przerabiasz spore ilości materiału. Ja się wycwaniłem - he, he, ostatnio odwiedzam czynną kopalnie żwiru, dostałem przyzwolenie stanąć na sortoni wibracyjnej i przebieram kamyczki :), są po płuczce więc dobrze widać szczegóły. Trochę tylko po tym mi nogi się trzęsą, hehe. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: niestety
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2005, 16:13 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Ostatnie dni -lepiej nie pisać nawet.Postanowiłem w poscie "dzien malzy" wkleic 7 fotek a przez te chol... wirusy z ledwoscia wkleilem 2...Teraz na razie wszystko jest ok wiec wieczorkiem postaram sie (jak nie dzis to jutro)odrobic zaleglosci i powklejac pare fotek.Jesli chodzi o ostatnie dni to ciagle praca a jak nie to to strzasznie zimno było i nici z rozbijanka.Ponoc teraz z dnia na dzien ma byc coraz cieplej wiec zaczniemy odrabiac straty.Dzieki rafi za uznanie pracowitosci.Wedlug mnie to sie dopiero rozkrecam hih.
Pozdrowionka
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2005, 21:48 
Generał Broni
Generał Broni

No to moje ,,świderki,,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2005, 21:54 
Podpułkownik
Podpułkownik

Skarbniku, ekstra świderki :1 , gratuluję. Nie będzie to Tentaculites ornatus, jakiej są długości? Doczyszczałeś próbę, czy naturalnie odsłonięte? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2005, 22:15 
Generał Broni
Generał Broni

Na surowo, dlatego tak bez skali (największy 1,5 cm) i nie oczyszczone, zimą się tym zajmę, teraz czas na żniwa. Ornatus to sylur te pochodzą z dewonu po oczyszczeniu pewnie pokuszę się na dokładniejsze oznaczenie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]