Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 12:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 7 maja 2014, 00:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

mam pytanie odnośnie strojenia do gruntub, jedni dodają do wartości gruntu 3 inni odejmują 3 co lepiej robić czy jest sens ???. Ingerowania ? stroje przy każdej zmianie gruntu Z góry dziękuje a odpowiedz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 maja 2014, 08:13 
Porucznik
Porucznik

Efekty są różne. Jak zejdziesz poniżej odczytu to dodasz głębokości kosztem ryzyka hałaśliwej pracy / fałszywych sygnałów. W drugą stronę - odwrotnie - cicha praca lecz mniejsza głębia ;-) Ustawiasz pod warunki miejsca i własne preferencje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 22:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jakie napięcie ma ładowarka? Standard złącza wskazuje na 5V i skoro jest akku LiPo we wszystkich elementach to 1p ma 3,7V. I by się zgadzało, ale w takim razie jak niby działa ładowarka polowa, która jest na 1 AA czyli 1,5V ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 22:45 
Plutonowy
Plutonowy

Napięcie jest takie jak kolega pisze , ładowarka polowa ma jakiś przetwornik który przetwarza na potrzebne napięcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 23:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

No tak, pewnie przetwornica. Dzięki, nie pomyślałem :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 maja 2014, 23:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam kolejne pytanie :)
Czy jeśli pozmieniam parametry programów fabrycznych, zmiany pozostają po wyłączeniu zasilania, a jeśli tak to czy jest możliwość przywrócenia nastaw fabrycznych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 maja 2014, 23:21 
Major
Major

Nie fabryczne po wyłączeniu resetują się,ale jak poprzestawiasz w trakcie chodzenia i będziesz zmieniał programy i wrócisz spowrotem to będziesz miał to samo co ustawiles ostatnio, najlepiej stworzyć sobie własny program.
Pzd Skibens

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2014, 09:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jeśli pozmieniasz nastawy i je zapiszesz to zostaną, a jak tego nie zrobisz, to zmiany które wprowadziłeś powrócą do ustawień wcześniejszych. Znów jak je zapiszesz, pozostaje opcja "restore" po której wprowadzone nastawy własne, wracają do początkowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2014, 18:02 
Generał Broni
Generał Broni

Czasami dzieją się dziwne rzeczy z ustawieniami.Na początku przygody z deusem,ustawiałem dyskryminację,na 30[program 2].Teraz,po włączeniu wykrywacza[w tym programie],dyskryminacja zgłasza się na 30.Teoretycznie,powinno być inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2014, 18:06 
Plutonowy
Plutonowy

rufa napisał(a):
Czasami dzieją się dziwne rzeczy z ustawieniami.Na początku przygody z deusem,ustawiałem dyskryminację,na 30[program 2].Teraz,po włączeniu wykrywacza[w tym programie],dyskryminacja zgłasza się na 30.Teoretycznie,powinno być inaczej.

Czy to wersja oprogramowania v2 , ponieważ przypomina mi się że w v2 niekiedy miałem wrażenie iż samo się zapisała tylko po wprowadzeniu zmian ,a innym razem nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2014, 19:33 
Szeregowy
Szeregowy

Witam potrzebuje pomocy w tonach. mogę chodzić na 4 lub 5 tonach, potrzebuje ustawień żeby od tych 30 id były jasne i głośne bo żelazo głośno pierdzi denerwuje to trochę żelazo jak wyłączę to nie będę słyszeć bagnetów np ... ma ktoś propozycje ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 00:54 
Generał Broni
Generał Broni

Chcesz mieć pewny sygnał od wartości 30 ? Ustaw sobie dyskryminację niżej, bo jak będzie równo 30 to przesuwając cewkę nad celem będzie stopniowo zmieniało się id. Zacznie głupieć przy wartościach delikatnie poniżej 30, bo to nieuniknione. Nie będzie "wiedział" dyskryminować, czy nie. Takią poradę wpisano chyba w instrukcji z tego co pamiętam.
Drugie rozwiązanie dyskryminacja dużo niżej, a drugi dźwięk ( identyczny jak żelaza ) ustaw od dyskryminacji do powiedzmy 25. Będzie niska dyskryminacja, ale sygnalizacja dźwiękiem pewna przy wartości 30 i wyżej. Jak wywalisz dyskryminację zupełnie, to będziesz słyszał całe żelazo i ten sygnał od 30 będzie pewniejszy.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem i czy o to Ci chodziło. Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:20 
Pułkownik
Pułkownik

Ustawianie drugiego tonu z dźwiękiem żelaza to błąd jeśli zamierzamy zbierać sreberka wielkości denarów jagiellońskich - traci się prawie połowę zasięgu na takie monetki. przy większych monetach (np cienkie srebrne szelągi) problemu specjalnie nie widać.
Problem wynika z tego, że taki denarek daje id powiedzmy do 5 cm a powyżej brak id i drobniutkie srebrno zaczyna dawać sygnał identyczny jak żelazo

Przeprowadziłem szereg takich testów i dopiero zejście z tonem drugim do max id=6 pozwoliło na znajdywanie na max zasięgu drobnego srebra. podobny negatywny efekt da dyskryminacja czy notch powiedzmy powyżej wartości 10 - będzie powodował wycinanie super drobnych sreberek już w połowie zasięgu, z którego można by je spokojnie złapać.

Jeśli ktoś nie wierzy to proszę zrobić sobie testy z cieniutkim sreberkiem (jakimś ułamkiem wielkości powiedzmy 5-7mm) - u mnie i testy powietrzne i praktyka w polu pokazały, że ten drugi ton z dźwiękiem żelaza powoduje problemy gdy kolorek nie pokazuje już ID ale jest sygnalizowany dźwiękiem. Dla denarka jagiellońskiego DEUS nie pokazuje Id już w połowie zasięgu na tą monetę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 09:22 
Generał Broni
Generał Broni

Ok, racja, ale ile osób wykopuje tak niskie wskazania. mati1987 pytał o 30, ustawienie słyszalności żelaza i dalej dźwięku od w/w progu 30, więc stąd taki przykład. Kwestia kto jak chce sobie szukać. Ciekawe spostrzeżenie jeśli chodzi o srebrną ultradrobnicę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 09:55 
Pułkownik
Pułkownik

emil napisał(a):
Ok, racja, ale ile osób wykopuje tak niskie wskazania. mati1987 pytał o 30, ustawienie słyszalności żelaza i dalej dźwięku od w/w progu 30, więc stąd taki przykład. Kwestia kto jak chce sobie szukać. Ciekawe spostrzeżenie jeśli chodzi o srebrną ultradrobnicę.

Gdy ID jest widoczne to nie ma problemu, wszystko działa idealnie (tak jak teoretycznie założyli pomysłodawcy tej metody z drugim tonem) ale problem jest gdy DEUS nie pokazuje ID bo sygnał jest za słaby ale na słuchawkach nadal go słyszysz. Tak naprawdę nie wiemy jakie ID ma wtedy sygnał a jakieś na pewno ma skoro to sprzęt cyfrowy.

To występuje na małych sreberkach na granicy zasięgu oraz na najmniejszych sreberkach tak już nawet w połowie ich zasięgu. W zasadzie trudno wtedy odróżnić sreberko od żelaza gdy już nie pokazuje ID. Dla denarka jagiellońskiego musiałem z drugim tonem zejść do id=10 a dla ułamka srebrnej monety (wielkość łezki rosyjskiej lub ogryzionego brakteata krzyżackiego) musiałem zejść z drugim tonem aż do id=6 a dyskryminację miałem na 4.3 czyli niewiele niżej. Według tych testów gdy moneta nie pokazuje ID DEUS takie wskazanie może przypisać do bardzo niskiego zakresu ID czego nie widzimy nawet na ekranie.
Mając drug ton ustawiony do id=15 i jako sygnał żelaza ja ze swoim DEUSem przegrałem 12:1 w takich małych monetach z kolegą, który miał GMP. Potem zrobiliśmy testy, następnie ja ponownie z różnymi ustawieniami i wyszło, że tym kombinowaniem z drugim tonem zasięg (gdy monetę byłem w stanie rozpoznać jako kolor) średnio spadł mi o 50% na sreberka o średnicach 5-10mm

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]