Teraz jest niedziela, 9 sierpnia 2026, 05:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2005, 18:31 
Generał Broni
Generał Broni

Co, do zd. ,,rostrum,, czytałem i owszem o znaleziskach tego typu w wapieniu muszlowym niestety najbliższym skrótem myślowym było moje znalezisko i jego klasyfikacja zresztą dokonana przez zaprzyjaźnionego znawcę tematu. Tym bardziej, że wyszperałem rycinę mięczaka z żeberkowaniem i bez. Co do zębów Nothosaura dysponuje paroma sztukami (z iłów nie w.m.), ale są bardziej stożkowate i niezakrzywione oraz dwudzielne pod względem ornamentyki.

BTW dobrze, że mamy kolejny głos w naszych zmaganiach identyfikacyjnych - witaj na for., rzuć również okiem na ,,moje,, kręgi ? - viewtopic.php?t=11884

Ostatnio edytowano niedziela, 1 maja 2005, 21:31 przez skarbnik, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2005, 20:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A Darwalowi gratuluję znaleziska :1 Dzisiejsza wyprawa zaowocowała znalezieniem w ciagu 1,5 godziny 14 okazów (z tego 13 przeze mnie- kolega miał pecha znajdując tylko jednego przeciętnego Rugoza :666 ). Może byłoby więcej, ale suche, zapylony żwir jest mało przjrzysty. Pierwszym i najciekawszym okazem (skamieniałość dnia :) ) został bezapelacyjnie 45 milimetrowy górnokredowy ślimak Pseudomelania (wraz z porosłymi go mszywiołami). Oczywiście belemnity - u mnie standard - ale lubię je znajdować. :) Na foto 29 mm fragment Belemnoteuthisa z bardzo głęboką alweolą (prawie przez całą długość okazu). Ciekawy jest ten długi wąski koral (jeszcze go klasyfikuję-pomysły mile widziane). Dalej inoceram, dość ładny i spory trochit, ciekawy fragment innego (przypuszczalnie Icocrinus), 2 inne rostra belemnitów, fragment Favosites, fragment Haylsites, reszta znalezisk to przeciętne Rugozy. Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2005, 21:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, Mojorian gratuluję ślimaczka, faktycznie ładny okaz :1 . Co do korala Rugoza , pokrojowo przypomina mi Ketophyllum ? W sumie niezłe plony :). Tak, suche podłoże nie sprzyja poszukiwaniom. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2005, 09:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzięki Rafislawo. Faktycznie chyba to będzie Ketophyllum - bardzo duża różnorodność kształów wśród tych korali. Dopiero teraz zauważyłem, że nie podałem wymiarów (ok. 3 cm). Aby nie tworzyć nowego postu - nawiążę do tych sferolitów z poprzedniego tematu. To z pewnoscią są właśnie one (przejrzałem dla upewnienia się moje sf. i literaturę). Co do łodzika - wydaje mi się, że u Actinocerasa były troche głębsze przewężenia pomiędzy poszczególnymi komorami, ale to chyba jednak nie było regułą dla wszystkich gatunków. Bardzo ładny okaz. :) Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]