Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 14:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2005, 21:47 
"Spammerus maximus"

Masz rację Van Worden. Sprzęt jest cięzki ale da się przyzwyczaić. Rzeczywiście masz rację że większość użytkowników tego sprzętu to stosunkowo rośli chłopcy ale można przecież odczepić elektronikę i przypiąć ją do paska...
Miałem programowalnego Garretta i dziękuję bardzo, wróciłem do "prymitywnego" Minelaba. Zasięgi przyzwoite, dyskryminacja także, a poza przekręceniem potencjometru na pozycję ON nie muszę się o nic martwić.
Poza tym nie zawiesza się jak Garrett :)
Van, wracając do Twojej wypowiedzi o Whites'ach; czy możliwość programowania Explorera czy Garretta GTI 2500 jest uboga przy DFX lub XLT?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2005, 23:33 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Hans, mówiąc krótko - bardzo uboga.. W XLT/DFX nie ma praktycznie funkcji która nie jest pod Twoja całkowitą kontrolą a oprócz tego są takie o których się chyba Garrettowi nie śniło :666 Co do prostoty obsługi to zgoda że jest to ułatwienie mając tylko kilka pokręteł ale posłużę się anaologią ze sprzętem foto (trochę się tym parałem):
- Robiąc tzw "fotki rodzinne" do albumu albo ot tak sobie, możesz się posłużyć aparatem automatycznym (idiotproof jak mawiają anglosasi ;) ) ale jeśli chcesz zrobić "poważne" zdjęcie, np. pejzaż który będzie ilustacją do kalendarza ściennego, musisz użyć sprzętu "pro" który w dodatku musisz mieć opanowany do perfekcji.. Tak samo z kamerą wideo etc. Wszystko zależy od efektu który chcesz osiągnąć.. :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 00:33 
"Spammerus maximus"

No to mnie zainteresowałeś. W jakim rejonie Polski działasz?
Może będę miał miejscówkę na której będziemy mogli się zmierzyć a jeśli Whites bądź Troy "wyciągnie" lepiej fanty z niż mój Souvereign stawiam flaszkę.
Fanty to monetki zalegające teren dosyć obficie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 14:06 

Hansie, za flaszkę to ja nawet na Krym pojadę :1 :) Do "przyjacielskiej" rywalizacji zawszem gotów..
A działam głównie na południu kraju (np. mam kilka projektów na Pomorzu) ale w razie potrzeby jeżdżę po całej Polsce także nie widzę problemu żeby się jakoś skrzyknąć..

Pozdrawiam

VW

P.S. Osobiście preferuję :piwo ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 00:31 

Witam!

Dostałem ostatnio taki list i pomyslałem że pewnie więcej osób ma takie problemy więc go publikuje:

"...Od 2 lat jestem posiadaczem XLT. Do tej pory biegałem głównie na podrasowanym RELIC-u, więc myślę że pora przesiąść się na tryb mixed-mode
Głównie szukam monet (to na co dzień), ale od czasu do czasu chodzę po pobojowisku z wojny 7-letniej. A tam wiadomo - kule armatnie i odłamki od nich, kawałki broni itp. gadżety. A wszystko to stalowe i w dodatku z reguły głęboko... Dlatego chciałem powoli przesiadać się na tryb mieszany.
Posiadam co prawda instrukcję w tłumaczeniu Proscana-a, ale tam jak dla mnie za mało jest o tym trybie napisne.
Z nazwy wynika, że statyk i dynamik pracują równocześnie. Oczywiście dynamik ma mniejszy zasięg. Skąd ja poznam, że fant leżący głebiej (paza zasięgiem dynamiku) jest stalowy czy kolorowy? Przecież na wyświetlaczu nie pojawią mi się słupki po prawej stronie skali... Chyba, że trzeba wykopywać wszystko co jest poza zasięgiem trybu dynamicznego?
Wypróbowałem w terenie i byłem trochę przerażony ilością sygnałów - prawie jak w wykrywce PI.
Gdybyś miał chwilkę czasu, czy mógłbyś mi opisać kilka modelowych przypadków znajdywania fantów, np. poza zasięgiem dyskryminacji leży tej samej wielkości fant stalowy i mosiężny. Jak je rozróżnić? I czy w ogóle jest to możliwe???..."

Jeśli mi się uda to troszkę odpowiem:

Najpierw podstawa - używając trybu Mixed Mode pierwszy sygnał który słyszymy pochodzi z trybu statycznego "all metals" a po chwili dochodzi nam sygnał z trybu dynamicznego, pod warunkiem że nasz cel znajduje się w zasięgu tego drugiego. Ponieważ Mixed Mode zwiększa zasięg wykrywacza nawet do 50%, jedynym pewnym sposobem (po usłyszeniu sygnału tylko w trybie statycznym) na to by wiedzieć czy masz do czynienia z głębokim dobrym celem czy głebokim żelazem bądź śmieciem jest zdjęcie warstwy ziemi do momentu aż cel będzie w zasięgu trybu dynamicznego który umozliwi jego identyfikację. Z biegiem czasu można nauczyć się jeszcze innych kryteriów rozpoznania dobrego głębokiego celu np. brak jakiegolwiek oznaczenia VDI albo niewielkie i niestabilne słupki. Mi pomaga często szybkie "przemiatanie" talerzem nad celem. Taka metoda często wzmacnia sygnał i pozwala na właściwą interpretację, dźwiękową bądź wizualną. Z Mixed Mode idzię się raczej wolno ze względu na pracę w trybie statycznym i "zamiatać" powinno się dopiero bezpośrednio nad celem. Cholernie ważne jest częste strojenie do gruntu (ja robię to mniej więcej co 15minut bądż po każdorazowym "intensywnym" namierzaniu lub zmienianiu parametrów sprzętu) i zwracanie uwagi na ekran, inaczej niż w trybie dynamicznym gdzie można swobodnie polegać na słuchu.. Jeśli wchodzimy na teren na którym spodziewamy się dobrych celów to powyższe metody powinno się stosować do każdego sygnału uzyskanego z trybu statycznego. Można też zwiększać Preamp Gain nad podejrzanym celem, AC Sens. etc. Jeśli jest to rekonesans w MM to możemy iść szybciej i polegać bardziej na słuchu. Mixed Mode jest także trybem bardziej podatnym na zakłoćenia ze strony innych wykrywaczy, linii wysokiego napięcia etc. Jest to jednak tryb, który gdy raz poznamy i przyzwyczaimy sie do niego (zwłaszcza kakofonii sygnałów), uczyni z naszego wykrywacza prawdziwą bestię :666 nie do pobicia.. Przypominam też że tak jak przy każdym rodzaju poszukiwań, cholernie ważne są dobre słuchawki.. Mam nadzieję że powyższe uwagi okażą się odrobinę pomocne choć tak naprawdę można to pokazać jedynie w terenie..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 16:31 

Pomyślałem że powyższy post nie jest kompletny bez programu więc tutaj jeszcze na początek program "MIKSEREK" dla tych którzy delikatnie chcą sobie spróbować działania Mixed Mode ;)
Program ten jest dość łagodny jak na MM ale na początek jest spoko bo jest dość stabilny.. :jump

Zaczynamy w programie Jewelry/Beach. Jeśli nie będzie mowy o zmianie jakichś parametrów to zostawiamy tak jak w J/B

Volume: 50 lub jak kto woli
Audio threshold: 5
Tone: 228
Mixed Mode: ON
AC Sens: 72
DC Sens: 40 ( w terenie należy zwiększyć dopóki nie zaczną występować fałszywe sygnały a potem zjeżdżać pomału w dół)
Viewing Angle: 25
AutoTrac: ON
AutoTrac Speed: 7

Pro Options:

Ratchett pinpointing: OFF
SAT speed: 3
Modulation: ON
Autotrac Speed: 7
Discrimination: Akceptuj od 1 do 94, odrzuć -95 do 0 i +95
Recovery speed: 1
Icons: OFF
VDI Sensitivity: 85
Accumulate: OFF
Average: ON
Fade Rate: 7
Preamp Gain: 3 na początek i stopniowo zwiększamy w terenie aż sygnał stanie się niestabilny. Potem zjeżdżamy pomału w dół, nie zapominająć o dostrojeniu do gruntu po każdej zmianie Preamp..
Ja stosuję program domowej roboty "Van Wariat" :666 Dajcie znać jak Wam idzie :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 22:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dawno tu nie zaglądałem i widze wiele ciekawych rzeczy do czytania.
Dzięki Van Worden za ciekawy wykład :1

Pozdrawiam Genios

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]