Teraz jest sobota, 8 sierpnia 2026, 15:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Co to za skamieniałość?
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 22:26 
Radkoff Pierwszy Wielki

3cm ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 10:55 
Generał Broni
Generał Broni

He wygląda jak rozdeptany Agnostus na koralu sześciopromiennym, :dev jeno wiek tych zdarzeń mi nie pasuje. A możesz w przybliżeniu określisz materiał tak ze zdjęcia na węglanową skałę to mi nie wygląda, o lokalizacji znaleziska nawet nie wspominam, gdyż większość ,,starych,, forumowiczów ma uczulenie na tego typu pytania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 11:14 
Radkoff Pierwszy Wielki

Skała dośc lita z krystalizacją - przypomina krzemień. Na wierzchu tylko zwapnienia. Natomiast jest znaleziona w Cieszynie w postaci 300kg narzutowca. U nas takie skały nie występują.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 11:17 
Radkoff Pierwszy Wielki

I jeszce prośba o podanie wieku tej specyficznego kształtu muszelki - to z innego miejsca.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 12:21 
Generał Broni
Generał Broni

Małż to mi na Tentaculata wygląda a konkretnie Lacunnoselle, drugi ramienionóg też mi jest znany, ale muszę sprawdzić nazwę w domu. Co do 1 postu, jeżeli lacunosella i radkow1skam.JPG pochodzą z jednego głazu to należy w jurajskich skałach odpowiedzi szukać pod względem fauny. Wątpię, aby to był głaz narzutowy. Natomiast w okolicy występują skały jurajskie zmetamorfizowane zwane Cieszynitami o przeróżnej formie przeobrażenia, stopniu, strukturze i teksturze wyglądu były swego czasu eksploatowane i z tego powodu pewnie powstały te głazy narzutowe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 14:17 
Radkoff Pierwszy Wielki

Dzięki Skarbnik!
To były II głazy połączone w "busolę" - łącznie około pół tony. Były jedynymi luźnymi materiałami w tym terenie osadzonymi na połaciach łupkowych - cieszynit mi doskonale znany występuje najbliżej z 5 km dalej. Nikt raczej nie przytaszczył tego czegoś na strome wzgórze. No i cieszynity różnią się od tego. To wygląda jak głaz obtoczony w jakimś mule, lub co sensowniejsze obrośnięty przez faune i flore morska. W środku jest podobny do krzenienia, skamieliny występują na ściankach a w środku brak odcisków itp. , są natomiast krystaliczne kanaliki z ropą w środku. (chyba ropą.. - jak sie już rozłupie, to z kanalika cieknie pachnąca na rope czarna maź. - zatem organiczne, jak mówisz pewnie jurajskie i mniej zwietrzałe.)
Jeszcze raz dzięki!
Pozdrawiam!

No to jeszcze może jedna ciekawostka z łupków wapiennych tym razem:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 20:22 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, hehe pewnie ten agnostus szukał schronienia :) . Koralowit, okaz z pierwszego zdjęcia, również wygląda mi na sześciopromienny. Przypomina Thecosmilię - górna jura. Zdaje się, że na obrzeżach gór Świętokrzyskich jest spotykany (trichostoma), to tylko moja hipoteza :).
Co do ostatniego zdjęcia, czy w powiększeniu widać jakieś struktury, np. siateczkowata? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 07:53 
Generał Broni
Generał Broni

radkow1mu.JPG, radkow1mus.JPG - wyglądało mi na ordowickiego Porambonitesa i to jest typowe znalezisko z narzutniaków właśnie, ale moja pewność zachwiała się nieco, bo zauważyłem karbowanie, którego na moich okazach brak, ale może to wina fosylizacji w moim przypadku, dlatego nadal stawiam na Pora...

cyt; To wygląda jak głaz obtoczony w jakimś mule lub, co sensowniejsze obrośnięty przez faunę i florę morska. W środku jest podobny do krzenienia, skamieliny występują na ściankach a w środku brak odcisków itp. , są natomiast krystaliczne kanaliki z ropą w środku

- Bardzo ciekawe!!!
Jak masz więcej zdjęć tej skały a limitu Ci szkoda pośli mi je na e-maila skalrbnikpl@wp.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 23:39 
Moderator
Moderator

cieszynity sa intruzjami 3eciorzedowymi skaly w okolicach cieszyna to jednostka slaska karpat zewnetrznych zbudowana z grubolawicowych piaskowcow lupkow oraz w rejonie cieszyna kredowego fliszu wapiennego a glaz moze "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! byc egzotykiem wrzuconymdo basenu z ladu konkretniej z kordyriery slaskiej (stad tez znajdowane w utworach fliszowych egzotyki krystalikow metamorfikow itp) flisz zmetamorfizowany na kontakcie z cieszynitem wyglondal by inaczej a "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie mial by ropy poprosze o fotki to moze cos oradzimy na narzutowca tez mi nie wyglonda no bo skad ? (tez nie mial by ropy w sobie)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 06:20 
Generał Broni
Generał Broni

No tak kredowe, sorry za pomyłkę, raptem 100 Ma lat :jump , tak czasem należy zweryfikować swoją pamięć albo pozwolić to zrobić innym, dzięki Kenny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 18:06 
Moderator
Moderator

:za wkoncu po cos jestem tu moderatorem (ha ha ha ) :jump

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]