Teraz jest piątek, 10 października 2025, 16:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 19:44 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ok dzięki koledzy, myślałem że coś z nią nie tak, ale to dziwne ze w małej jakoś tego dźwięku nie słyszę do tej pory

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 19:44 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ok dzięki koledzy, myślałem że coś z nią nie tak, ale to dziwne ze w małej jakoś tego dźwięku nie słyszę do tej pory

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 20:18 
Moderator
Moderator

Klika i mala i srednia i najwieksza :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 20:36 
Porucznik
Porucznik

pawello napisał(a):
(....)/kontaktor :D

Oczywiście miało być kontaktron :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 21:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dawno temu było pisane, że zmiana częstotliwości jest na przekaźnikach. Dziwne że zdecydowali się na takie rozwiązanie ale cóż. Będzie więc klikać tylko nie wiadomo jak długo...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 października 2014, 23:52 
Porucznik
Porucznik

koguth72 napisał(a):
I nagle eureka! Słyszę WIĘCEJ i wyciągam więcej fantów BEZ słuchawek!!! :o
Dziś kolega poinformował mnie, że podobno znana jast przypadłość Deusa, który "nie daje rady" z dużymi słuchawkami! Jeśli już, to małe douszne.
Czy spotkaliście się z takim zjawiskiem? Ktoś tego doświadczył i potwierdzi moje spostrzeżenia?

Miałem to samo w Viscie Gold i prawdopodobnie to samo jest z Deusem.

Może nie wyrażę się fachowo ale wyjście słuchawkowe ma pewne parametry i trzeba do nich dobrać słuchawki z odpowiednimi parametrami. Słuchawki opisane są parametrem "Ohm" i najlepiej grają te, które mają tyle Ohm'ów ile wyjście z RC.
Duże słuchawki których używasz prawdopodobnie potrzebują więcej prądu niż daje RC, żeby dobrze brzmieć.

Ja używam do Deusa słuchawek od iPhone z przejściówką do regulacji głośności i jestem zadowolony :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 02:12 
Chorąży
Chorąży

Dzięki Kryhu!
Mam wrażenie, że tylko Ty przeczytałes mój post ze zrozumieniem... :1

Czyli chyba potwierdzona moim przypadkiem teoria, potwierdza się!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 08:54 
Porucznik
Porucznik

Panowie jasna sprawa że jak założycie złe słuchawki to będzie lipa.
Sygnał audio to nic innego jak napięcie/prąd który ma wprowadzić w ruch membrane słuchawek.
W tym momencie im większa impedancja(opór) słuchawek tym mniejsze ruchy membrany i dżwięk słaby.
Dla testu wystarczy podłączyć np tubę basową pod panel deusa i w tym momencie nie będzie słyszalny sygnał polmosa z 5cm. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 09:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
A wracając do ustawień.
Które parametry mają wpływ na zasięg?
Wg moich obserwacji to poniższe parametry mają największy wpływ na zasięg i skuteczność:
1. Ground Balance - czym niżej tym głębiej (czym niżej od ideału tym mniej stabilnie)
2. Reactivity - czym niżej tym głębiej
3. *Silencer - czym niżej tym "większy, szerszy" dźwięk od głębiej zalegającego obiektu
4. Frequency - czym niższa tym głębiej

Dobrze kombinuję? Czy coś jeszcze ma wpływ na zasięg i skuteczność w terenie wolnym od śmieci oczywiście bo wiadomo im więcej śmieci tym reaktywność trzeba podciągnąć.? Zastanawia mnie jak działa Silencer w stosunku do Reactivity (jeśli ustawię reakcję na 1 to wyciszanie automatycznie się ustawia na 1 nawet jak próbuję wyciszacz zmienić na więcej? Czy wyciszacz da się ustawić tylko mniej bądź równo z reakcją?)

Jak Panowie radzicie sobie z rozpoznawaniem wielkości wykrytego przedmiotu? Czy jest jakaś na to metoda w Deusie?

Swoją drogą co do słuchawek.. ma ktoś jakiś pomysł na jakąś fabryczną przejściówkę do regulacji głośności? :)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 13:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

5. czułość/sensitivity ma również wprost proporcjonalny wpływ na zasięg. Często wysoka czułość jest błędem, ale to już inna historia.

Ad.3 to ustawienia silencer, o którym mówisz, ma również wpływ na głębokość przy małych fantach?
Czy to w ogóle ma wpływ na głębokość? Bo jakoś to do mnie nie trafia :/

6. TX power - wg instrukcji też wprost proporcjonalne do zasięgu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 13:45 
Podporucznik
Podporucznik

Ja bym dodał że dyskryminacja też ma spory wpływ. Ale czemu wysoka czułość miała by mieć wpływ? Wydaje mi się że jedynie na zakłócenia może mieć wpływ a zasięg będzie zawsze większy przy wysokiej czułości niż przy niskiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 14:05 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
wczoraj pierwszy raz łaziłem ze swoim deusem po poletku. Zauważyłem, że bardzo trzeba pilnować, aby wskazania GB się nie rozjeżdżały - wykrywacz jest wtedy stabilny i można śmigac na dużej czułości. Wydaje mi się też, że im mniej filtrów tym lepiej, wykrywacz jest wtedy oczywiscie bardziej hałaśliwy, ale coś za coś - mamy więcej informacji i lepszy zasięg...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 14:12 
Porucznik
Porucznik

Wyciszacz jak sama nazwa mówi wycisza delikatne krótkie sygnały pochodzenia zarówno od gleby jak i od fanta.
Jego ustawienie wpływa niejako na ilość dżwięków :D
Z ustawieniem na max dostaniesz jakby wyłącznie sygnał 100% czysty do kopania (potencjalnie płytki) a z wyciszaczem na 0 sygnałów będzie dużo więcej ale będą to delikatne popierdywania na kolor.
Przy wolniejszym przemiataniu nie ma problemów z wychwyceniem delikatnego sygnału pochodzącego do fanta spośród innych dżwięków przy tym ustawieniu wyciszacza :D
Tak więc wychodzi na to że przy małym fancie wyciszacz potrafi go wyciąć :666
Osobiście chodzę na reakt=1 a wyciszacz=0 max1.

Odnośnie dyskryminacji i zasięgu.
Zdecydowanie na dysk=0 jest najgłębiej.Wspomódz się można ustawieniem na 3 lub 4 i dopascwać pod siebie tony i zakresy częstotliwości dżwięków :D
Wycięcie zaś notchem powiedzmy 0-20 w pierwszym segmencie spowoduje wskoczenie dyskryminacji do 20,ale jest to możliwe w drugim segmencie i wtedy dyskryminacja zostaje na poziomie na jakim była ustawiona.
Od kilku miesięcy chodzę na dysk=0 ale przyrostu "mocy" jakoś nie doświadczam zbytnio ale dalej testuję :D

Gdzieś było na temat ustawień wysokiej dyskryminacji i zasięgu.Testowałem na "sucho" z lenistwa na 5gr i zmieniając dyskryminację od 0 do 40 różnica w zasięgu wyniosła ok2-3cm :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 15:39 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Oczywiście o tych oczywistych nie pisałem bo wiadomo, że Sens.>expert>TX Power mają wpływ na zasięg. Normalnym chyba też jest, że dyskryminacja ma wpływ na zasięg - każdy wykrywacz to ma w mniejszym lub w większym stopniu. Silencer to jest nic innego jak wyciszenie - tak jak pisał kolega wyżej - to też jest ciekawa opcja która przy niskich nastawach nie usunie nam informacji w postaci dźwięku od głębokich lub płytki, małych obiektów. Sama reaktywność też w swoim rodzaju przycina dźwięki od obiektów - czym wyższa reaktywność tym dźwięk szybciej się zaczyna i szybciej kończy od tego samego obiektu względem niskiej nastawy - czyli jest przycinany - więc od obiektów głębiej zalegających dźwięk może być całkowicie wycięty jeśli będzie odpowiednio za krótki. Ciekawą rzeczą jest też Ground Balance ;) czym niżej tym głębiej :D ale niestety jak niżej się go ustawi niż wymaga tego grunt to będziemy mieli duużo fałszywych dźwięków. GB nie robi nic innego jak też wycina dźwięki, zakłócenia od gruntu i nie tylko (czym niżej tym mniejsze tłumienie).

Ciekawy jestem jak taki mały akumulatorek w cewce daje radę wygenerować odpowiednio silne sygnały by ten sprzęt był skuteczny przy częściowo rozładowanym akumulatorku, a nawet przy naładowanym na maksa. W końcu to aku ma 3,7V ze stosunkową niską pojemnością aż się wierzyć nie chce, że tak ten wykrywacz działa jak działa :) ..ciekawe o ile spadają mu parametry przy 33% (jedna kreska) i niżej i jak to się ma gdy aku osiągnie 2, 3 lata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 17:03 
Porucznik
Porucznik

Odnośnie aku to niestety nigdzie nie widziałem śladu kawałka schematu el. ale powiedzmy jeśli wszystko pracuje np. na napięciu 1,2V przez stabilizator a pomiar jest bezpośrednio z aku to jedna kreska odpowiada idealnemu napięciu pracy sprzętu.
Ot taki mój pomyślunek :h

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]