|
Witam
<BR>TR to tak samo jak IB są to cech wykrywaczy ogólnie zwanych VLF-ami różni je zasada działania i budowa sondy TR, IB (Transmiter-Receiver, Induction Balance - Nadajnik-Odbiornik, Równowaga Indukcyjna)
<BR>TR posiadają dwie a nawet trzy cewki odpowiednio zestrojone jedna emituje sygnał do ziemi ,dryga go odbiera po wytworzeniu pradow wirowych w metalu ,trzecia to tylko cewka korygująca ,która pozwala zestroić całą sondę (występuje także układ mostkowy tzn cewki nawijane są podwójnym drutem i jest ich wtedy niejako 6)
<BR>IB zazwyczaj jedna cewka tak zestrojana, że zbliżenie do metalu powoduje zmianę jej pola.Tak to wygląda w ogólnym zarysie choć nie ukrywam że są to moje spostrzeżenia a nie jakaś nadzwyczajna wiedza dlatego mogę mieć niezbyt ścisłe informacje.
<BR>Co do poboru prądu tu podam sprawdzony praktycznie dla TR z sondą w układzie mostkowym w zalezności od rodzaju odbiornika głośnik czy słuchawki - nie przekracza 35mA
<BR>Sory ,że może nie na temat ,ale to tylko w kwestii formalnej. Odnośnie Magnum miałem te same niepewności więc zrobiłem sprawdzoną konstrukcję post "wykrywacz z internetu"
<BR>Pozdrawiam
|