Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 15:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 13:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

witam ponownie
sorry ze tak dlugo zadnych wiesci ale cos mi sie net zrombal i musze jakos kombinowac...
Jak na razie wykrywacz spisuje sie idealnie :) nawet jest pieerwszy fant - srebrny rubel 1901r bardzo ladny stan :za Niestety zdiecia nie mam jak zamiescic :cry: Dalem dyskryminacje na full bo wyskakiwalo duzo zlomu no i jest!
To chyba wracam w teren (ostatnio spedzam w domu srednio tylko 8 godz/dobe ;) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 15:36 
Podporucznik
Podporucznik

Drogi "Rutusie" a jaka by była różnica w cenie ultry2 rozkładanej na 3 części a tej zwykłej ?? Pamiętam stary post gdzie pisałeś że różnica może wynieść jakieś 100zł (to chyba było o modelu first)
A korzystając z okazji gdyż nie chcę zakładać odobnego postu.Ile by kosztowała mnie wymiana cewki (First) na tą "z dziurą" ??
Z góry dzięki i pozdrawiam

Ostatnio edytowano piątek, 10 czerwca 2005, 16:02 przez gacek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 15:57 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

gacek napisał(a):
Drogi "Rutusie" a jaka by była różnica w cenie eltry rozkładanej na 3 części a tej zwykłej ?? Pamiętam stary post gdzie pisałeś że różnica może wynieść jakieś 100zł (to chyba było o modelu first)
A korzystając z okazji gdyż nie chcę zakładać odobnego postu.Ile by kosztowała mnie wymiana cewki (First) na tą "z dziurą" ??
Z góry dzięki i pozdrawiam

Z tymi pytaniami/odpowiedziami poproszę na priv z producentem, ewentualnie przez jego stronę. :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 16:03 
Podporucznik
Podporucznik

Robi napisał(a):
Z tymi pytaniami/odpowiedziami poproszę na priv z producentem, ewentualnie przez jego stronę. :cop

Ok sorry za błąd :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 17:59 
Szeregowy
Szeregowy

A ja wiem ze blackmoore to Robert Czerniakowski, a RC (Digger) = Robert Czerniakowski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 20:40 
"Spammerus maximus"

Jeśli tak to widać chciał darmowo zareklamować siebie i swój świeżo otwarty sklep.
Skąd ta pewność?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 10:39 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Hans napisał(a):
Jeśli tak to widać chciał darmowo zareklamować siebie i swój świeżo otwarty sklep.
Skąd ta pewność?
:que :que :que
Ciekawe co piszesz. I bardzo nieprzyjemne z mojego punktu widzenia... :cop Hmm, tylko że przygania user z 1 postem userowi z 3 postami... I bądź tu mądry i pisz wiersze... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2005, 14:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No nie no!!! :wq :mg: Kilof grubo przesadziles!!! :wq To bzdura, blackmoore to blackmoore czyli ja a nie Robert. Moze i zrobilem mu reklame ale to wyszlo przypadkiem, po prostu chcialem dac upust swojemu zadowoleniu z pierwszego wlasnego sprzetu. Zreszta nie zamierzam sie tutaj tlumaczyc, a mojego postu wcale nie zaluje bo sie Robert postaral to ma reklame. Jescze raz powtarzam ze nie jestem Robert Czerniakowski a Kilof to pewnie jakas zawistna konkurencja :666 Zreszta moze ktos kto mnie zna zabierze glos i wyjasnimy sprawe... Przeciez rok temu na zlocie bylem...
Chamstwo Kilof chamstwo!! Bo napisales cos, co mozesz najwyzej przypuszczac. Nie pisz takich bzdur ze to wiesz skoro nie wiesz! :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 16:47 
Generał Broni
Generał Broni

A ja mam kolejne pytanie dotyczące Ultra II:
Jak ten wykrywacz zareaguje na łuskę Mauser stalową, ale platerowaną,(czyli jak wiadomo pokrytą na całej powierzchni galwanicznie cienką warstwą miedzi) zapiszczy jak na stal czy słaby kolor(bo mam nadzieje ze nie dobry)?
Znalazłem całkiem fajną miejscówkę, tyle ze te łuski są dla mnie zmorą bo jest ich mnóstwo. Przy dyskryminacji na 4 first daje pełny sygnał, przy ustawieniu na 5 tylko krótkie piśnięcie, a dopiero z ustawioną na 6 przestaje je widzieć, tyle że nawet z dyskryminacją na 5 praktycznie tracę możliwość znalezienia broni czy innych ciekawych przedmiotów stalowych, np bagnetu, a to mi się wybitnie nie podoba(chyba że to świadczy o nieprawidłowym działaniu dyskryminacji w moim RF), tak samo jak perspektywa kopane co kilka metrów zżartej przeważnie łuski tez słabo mi się widzi. No i czy próg dyskryminacji odrzucający takie łuski jest na tym samym poziomie co w first czy też trochę się obniżył?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 17:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
...No i czy próg dyskryminacji odrzucający takie łuski jest na tym samym poziomie co w first czy też trochę się obniżył?...

To jest funkcja dwóch argumentów - przede wszystkim właściwości materiału i w dużo mniejszym stopniu częstotliwości pracy wykrywacza. Taka konstrukcja, że zdyskryminuje Ci galwanicznie miedziowane łuski bez wpływu na wykrywanie bagnetów nie jest fizycznie możliwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Jakie RUTUSy sa dobre do poszukiwania militariów???????????
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 17:53 
Kapitan
Kapitan

Chodzi mi o trzy cztery

1)w jakich temperaturach moga dzialac
2)zasiegi wykrywacza np; z jakiej odleglosci lapie helm
3) tryby dzialania i dyskryminacja
4) najwazniejsze cena :(

Piszcie na priva lub na meila

Pozdro BArtek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 17:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Sylur ma rację.

Jak byś nie ustawił dyskryminacji, to wykrywka zawsze "kolorek" zobaczy.
Nawet jeśli łuski są tylko miedziowane, to i tak trochę tego "kolorku" na nich jest...
Wiem, bo sam wyciągałem "miedziane maluteńkie pikusie", na dość wysoko ustawionej dyskryminacji. :)

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Btyc, spytaj Rutusa....:drap :idea :pomysl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 21:50 
Kapitan
Kapitan

Ja mam RF+ i chadzam w trybie dynamicznym dwutonowym. Wczoraj na dyskryminacji = 8 (w skali 0-10) znalazłem magazynek stalowy i wykrywka dawała sygnał "bardziej na żelazo, ale z przebłyskiem dobrego". Bo dyskryminacja zależy także od grubości przedmiotu. Mam wrażenie, że grubszy kawałek stali raczej ciężko zupełnie odsiać, tym bardziej na poziomie disc = 4-5. Dwutonowy sygnał świetnie się sprawdza, bo występuje wiele "stanów pośrednich" pozwalających na wstępne oszacowanie znaleziska. I tak np.solidny kawał grubego żelaza wyczuwany jest w centrum jako "dobry sygnał", ale na brzegach sygnał zdradza niepewność i pojawia się w przebłyskach ton "słaby". Wiem wtedy, żeby szpadelek wbijać ostrożniej...

Co do łusek platerowanych - trafiały mi się bardzo skorodowane i sygnał był na nie słabożelazny raczej, choć na 100% nie pamiętam.

Jeśli borykasz się z pojedynczymi łuskami, to pinpoint wiele Ci powie - inaczej: tryb statyczny. Tutaj można lepiej wyczuć wielkość przedmiotu i jego ułożenie w ziemi. Ale First miał chyba tylko dynamik?

Czuję Twój problem - obawiasz się, że łuska stalowa platerowana miedzią (czyli drobna stal, ale z zewn. warstwą kolorku) i grubszy przedmiot stalowy dadzą podobny pozom sygnału... Co do łusek - w teorii wykrywka czuje zewnętrzną (kilkadziesiąt mikrometrów) warstwę materiału, czyli teoretycznie Cu. Teoretycznie, bo te łuski po 60 latach w ziemi mają zazwyczaj straszną korozję wybijającą spod spodu - czyli jednak Fe jest na wierzchu. W rezultacie masz przedmiot stalowy z drobinami koloru - i sygnał jak na słaby kolor. Czyli bardzo zbliżony do grubszego kawałka stali :/

Wydaje mi się, że dyskryminacją tego nie rozstrzygniesz do końca - ani u siebie ani w jakimkolwiek nowszym wykrywaczu. Skoro polujesz na broń, to bardziej tryb statyczny bym u Ciebie widział, choćby właśnie w chwilach wahania. Wtedy wyczujesz wielkość przedmiotu. Oczywiście jeżeli nie będą to rozsypane obok siebie łuski ;)

Ciekaw jestem zdania bardziej doświadczonych uzytkowników.

Pozdrawiam, M.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]