Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 23:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 19:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cytuj:
a po drugie nie wiedział by co to jest

to dowodzi ze musiał z owym poszukiwaczem rozmawiać! i ten go Uswaidomił....wiec teraz przyznawać sie panowie: kto ostatno rozmawial na plaży z glupkowato wygladajacym krótkopalcym osobnikiem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 20:04 
"Spammerus maximus"

To są przepisy Kodeksu cywilnego.
Szczególną uwagę zwróćccie proszę na art 187.
Ciągle nie rozumiem jak znalezione pieniądze można opodatkować skoro nie stają się one własnością opodatkowanego.

Widać wiele jeszcze muszę się nauczyć.

Art. 183. § 1. Kto znalazł rzecz zgubioną, powinien niezwłocznie zawiadomić o tym osobę uprawnioną do odbioru rzeczy. Jeżeli znalazca nie wie, kto jest uprawniony do odbioru rzeczy, albo jeżeli nie zna miejsca zamieszkania osoby uprawnionej, powinien niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu właściwy organ państwowy.
§ 2. Przepisy o rzeczach znalezionych stosuje się odpowiednio do rzeczy porzuconych bez zamiaru wyzbycia się własności, jak również do zwierząt, które zabłąkały się lub uciekły.

Art. 184. § 1. Pieniądze, papiery wartościowe, kosztowności oraz rzeczy mające wartość naukową lub artystyczną znalazca powinien oddać niezwłocznie na przechowanie właściwemu organowi państwowemu, inne zaś rzeczy znalezione - tylko na żądanie tego organu.
§ 2. Jeżeli znalazca przechowuje rzecz u siebie, stosuje się odpowiednio przepisy o nieodpłatnym przechowaniu.
Art. 185. Rozporządzenie Rady Ministrów określi organy właściwe do przechowywania rzeczy znalezionych i do poszukiwania osób uprawnionych do ich odbioru, zasady przechowywania tych rzeczy oraz sposób poszukiwania osób uprawnionych do odbioru.

Art. 186. Znalazca, który uczynił zadość swoim obowiązkom, może żądać znaleźnego w wysokości jednej dziesiątej wartości rzeczy, jeżeli zgłosił swe roszczenie najpóźniej w chwili wydania rzeczy osobie uprawnionej do odbioru.
orzeczenia sądów
Art. 187. (87) Pieniądze, papiery wartościowe, kosztowności oraz rzeczy mające wartość naukową lub artystyczną, które nie zostaną przez uprawnionego odebrane w ciągu roku od dnia wezwania go przez właściwy organ, a w razie niemożności wezwania - w ciągu dwóch lat od ich znalezienia, stają się własnością Skarbu Państwa. Inne rzeczy stają się po upływie tych samych terminów własnością znalazcy, jeżeli uczynił on zadość swoim obowiązkom; jeżeli rzeczy są przechowywane przez organ państwowy, znalazca może je odebrać za zwrotem kosztów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 20:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ech ta skarbówka, szkoda gadać. Nie uda im się grosza wydusić. I tak będę latał po plaży z wykrywaczem nie placąc za to ani grosza. A od beachhunterów wara i basta!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 21:28 
Major
Major

:drap W tym wypadku martwy przepis. Ciekawe od kogo wypłynął ten pomysł i interpretacja przepisów. Myślę , że od jakiegoś albo mocno walniętego albo cwanego gościa ze skarbówki. Może kombinuje, że dostanie delegacje na wybrzeże (plaża i słońce lepsze niż pocić się za biurkiem) , urlopu zaoszczędzi i jeszcze mu zapłacą z kieszeni podatnika. :zygi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 22:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

HEHE ja sie postaram dowiedziec jak to dokładnie wyglada co i jak bo mój kumpel pracuje w skarbówce w gdańsku a moja siora w izbie skarbowej i jak "zajrzeć" pisze się przez "rz" - błąd ortograficzny!!! do mnie to im "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! pokaze ten temat i będą odpowiedzi na wszystkie wasze pytania, wiec jesli macie jeszcze jakies pytania to piszcie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 01:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Brrrr. Miałem koszmarny sen. Chodziłem po plazy z Whitesem Magnum. Wyglądał jak bębenkowy colt z długą lufą na końcu której była sonda podobna do celownika. Magnum zamiast bębenka miał małą kasę fiskalna, wtedy podszedł do mnie gość w garniturze i czegoś chciał, ale nie mogę sobie przypomnieć o co chodziło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 14:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase:)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]