Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 07:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 12:13 
Generał Broni
Generał Broni

benekpe napisał(a):
No i kolega publicznie mnie zdemaskował!
Wydałem prawie 3tys. zł tylko dlatego aby zrobić koledze na złość! Mój drogi - przeceniasz się :-)

Zdemaskuje Twoje nieudolne manipulacje po raz kolejny.

benekpe napisał(a):
I wbrew Twoim nagonkom wybrałem bułgarski szajs :-) Nie kupiłem najlepszego na świecie wykrywacza - a dlaczego? By Tobie zrobić na złośc :-)

viewtopic.php?f=10&t=145296&hilit=kupi%C5%82em&start=15

Strona druga wątku.

Niech kolega benekpe sobie chwali GM, ale w każdym wątku robi podjazdy do optymalnych ustawień, monitorków itp. Tylko po co takie plucie w bok na innych kolegów, to ja nie rozumiem :roll:

Ostatnio edytowano środa, 18 marca 2015, 12:18 przez BRAT_MIH, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 12:15 
Generał Broni
Generał Broni

Panie moderatorze Prymek gdzie pan jest bo zaczynają się osobiste wycieczki psujące cały wątek,czyli polskie piekiełko :(Mamy piękny dzień wracam na rusztowanie kończyć elewacje :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 12:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

1. Zastanawia mnie szybkość reakcji w zaśmieconej miejscówce analogowca WD na 18 khz w stosunku do elektronika typu Optima.
2. Głębokość pewno będzie zbliżona- i jest to mniej istotna sprawa w porównaniu tych wykrywek.
3. Zastanawia mnie przełącznik na 7 khz i jaka jest skuteczność rozpoznawania głębszych sygnałów, bo wyobrażam sobie że używam go gdy mam niepewny sygnał na 18- tu albo skanuje jeszcze raz konkretną miejscówkę w poszukiwaniu głębszych i większych monet.
4. Czy cewki do WD są tylko do WD czy np można zamontować taką np od GM 4 PRO? To pytanie jest istotne z tego względu, że zastanawia mnie mechanizm używania dwóch częstotliwości na jednej cewce (wiadomo, że trzeba do każdej częstotliwości ją dostroić). Tak sobie myślę, czy to nie jest jakiś jarmarczny chłyt marketingowcy te dwie częstotliwości, że niby druga gratis, ale czy to działa?
Chcę z ciekawości nabyć ten wykrywacz, dlatego zależało by mi na odpowiedzi doświadczonych użytkowników.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 13:40 
Moderator
Moderator

Panowie benekpe, BRAT_MIH , krzysiekb321 - jestem przekonany że gdybyście spotkali się na jednym polu to efekty w fantach były by zbliżone i jestem przekonany że podali byście sobie rękę i na 100% nikt by sobie do gardeł nie skakał .Więc nie rozumie czemu na tyle złośliwości ? po co wypowiadacie się o wykrywaczu którego nie użytkowaliście ? fajnie jakby to forum było więcej " friendly" - przecież to forum ma pomagać i służyć wymianie doświadczeń a do tego ten jad nie prowadzi .
Więc bardzo PROSZĘ nie porównywać Optimy do GM4 bo to zupełnie inne wykrywacze a porównania prowadzą jedynie do kłótni. Z mojej strony nie zamierzam upubliczniać testów Optimy bo po prostu nie chcę . Nie jestem żadną "wyrocznią " i moja testy również nie są wyrocznia ( są ułomne jak wszystkie inne testy wykrywaczy ) absolutnie nie można tylko według nich oceniać który lepszy a który gorszy bo to wielkie uproszczenie . Nie chcę kasować waszych postów bo wg. mnie była by to jakaś forma cenzury co jest fatalnym rozwiązaniem - proszę więc zachować UMIAR i DYSTANS

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 16:01 
Kapitan
Kapitan

vulpes - wypowiem się w oparciu o moje krótkie ale intensywne doświadczenie z GM.
Używam 3 cewek spider, 12, 9 i 5cali. Wszystkie cewki charaktryzują sie szybkim działaniem i skutecznościa. Snajperka jest niesamowicie selektywna - w mocno zaśmieconym miejscu potrafi odseparować wyraźny sygnał przedmiotu kolorowego zalegając obok śmieci metalowych - szybka i selektywna. Duża 12calowa równie szybka i zdecydowanie głębsza - do tego stopnia, że przy wolnym przemiataniu mały kolorek sygnalizowany jest dosłownie 3 razy - lewą krawędzią cewki, środkiem i prawą krawędzią - ta cewka już na obrzeżach wyłapuje sygnał - duży aktywny obszar przemiatania.
W moim dwu częstotliwościowym modelu używam tych samych cewek co do wersji 18kHz. W niektórych przypadkach zmiana częstotliwości daje naprawdę duże zmiany. Mieszane sygnały na ustawieniach 18kHz czasami przy przełączeniu na 8kHz sygnalizowane są bardziej wyraźnie i powtarzalnie. Może dlatego, że przy mniejszej częstotliwości wykrywacz sięga głębiej i tym samym zalegający przedmiot jest lepiej wyłapywany przez sprzęt - dzieje się to zazwyczaj z mocno skorodowanymi metalami żelaznymi. Mały kolorek jest podobnie sygnalizowany na obu ustawieniach - i co najważniejsze dźwięki są prawie identyczne.
W moim odczuciu warto czasami niepewne sygnały sprawdzić mniejszą częstotliwością - szczególnie wtedy gdy zamierzamy kopać nie tylko mały kolor ale np. coś z militarki - uzyskujemy wtedy na pewno lepszy efekt w postaci bardziej wyraźnych sygnałów i zdecydowanie głębszych. U mnie niestety 8kHz jest czulsze na kamienie magnetyczne, jednak łatwo z czasem rozróżnić te sygnały.
Tak trochę chaotychnie opisałem moje spostrzeżenia. Na pewno warto eksperymentować z ustawieniami, bo w pewnych sytuacjach może nas to mile zaskoczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 16:11 
Generał Broni
Generał Broni

Vulpes działają obie częstotliwości gdzieś na necie jest film jak pewien gościu sprawdzał to jakimś miernikiem,oscyloskopem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 19:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zauważyłem GM 4WD na sztycy nowego typu, ciekawe kiedy pojawi się w ofercie
https://www.youtube.com/watch?v=PdASF3zs-rk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 20:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

prymek napisał(a):
Panowie benekpe, BRAT_MIH , krzysiekb321 - jestem przekonany że gdybyście spotkali się na jednym polu to efekty w fantach były by zbliżone i jestem przekonany że podali byście sobie rękę i na 100% nikt by sobie do gardeł nie skakał .Więc nie rozumie czemu na tyle złośliwości ? po co wypowiadacie się o wykrywaczu którego nie użytkowaliście ? fajnie jakby to forum było więcej " friendly" - przecież to forum ma pomagać i służyć wymianie doświadczeń a do tego ten jad nie prowadzi .
Więc bardzo PROSZĘ nie porównywać Optimy do GM4 bo to zupełnie inne wykrywacze a porównania prowadzą jedynie do kłótni. Z mojej strony nie zamierzam upubliczniać testów Optimy bo po prostu nie chcę . Nie jestem żadną "wyrocznią " i moja testy również nie są wyrocznia ( są ułomne jak wszystkie inne testy wykrywaczy ) absolutnie nie można tylko według nich oceniać który lepszy a który gorszy bo to wielkie uproszczenie . Nie chcę kasować waszych postów bo wg. mnie była by to jakaś forma cenzury co jest fatalnym rozwiązaniem - proszę więc zachować UMIAR i DYSTANS

Po pierwsze temat do dyskusji więc dyskutuje. O skakaniu do gardeł mówisz do mnie co wypowiadam się na temat GM, czy do kolegi który powtarza po Tobie że ktoś troluje? Kilku kolegów z powodu napisania moich rożnych spostrzeżeń poczuło się chyba osobiście urażonych nie wiedząc czemu? Więc jak nie rozumieją, że to tylko wykrywacz i wszystko biorą do siebie to napisz posta w ich kierunku żeby nie zachowywali się jak panienki. Albo nie zaczynali tej złośliwości, o której piszesz wyżej.
Sam chodzę z Rutusem. Opinie ma od najlepszych do najgorszych. Ale na nikogo się nie obrażam. A na wypadzie dogadam się z każdym, co nawet z samym szpadlem chodzi więc dobrze piszesz ze nikt by sobie do gardeł ie skakał.
A jeśli ktoś oprócz mnie jeszcze pisze w tym wątku negatywnie to informuje że z nikim tutaj w zmowie nie jestem. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 21:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak bym był złośliwy to bym napisał czy to robi ta sama firma? :D
https://www.youtube.com/watch?v=o5b5UX2jxG4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 21:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Temat jest zasmiecony postami nic nie wnoszacymi do wątku .Można przecież pisać na pw. Przepraszam ,ale nie chcę tracić czasu na czytanie wątków z przepychankami słownymi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 23:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Powiem tak. Moje posty skoro nic nie wnoszą można skasować. Bez urazy z mojej strony. Zostawcie tylko ten ostatni z firmą. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 13:00 
Kapitan
Kapitan

Kolejny wypad z GM - na moim ulubionym poletku strasznie zaśmieconym, nastawiłem się na kopanie wyłącznie mocnych, powtarzalnych sygnałów. Duża cewka 12cali, częstotliwość 18kHz, tryb audio, zmniejszona czułość i trochę zwiększona dyskryminacja w przedziale 3-4.
Po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu, że warto kopać wszystkie ciekawe sygnały, zarówno te wskazujące na kolor ale też te mieszane. I tym sposobem udało mi się namierzyć fajną odznakę obok której zalegały odłamki - sygnał jednoczesny mieszany ale za to powtarzalny - duża amplituda sygnału. Po wykopaniu krecik namierzył małe drobinki i obok odznakę.
W 3h nazbierałem sporo śmieci (śmieci zabieram z pola by je z nich oczyścić) ale też kilka ciekawych fantów :-)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 13:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

tur napisał(a):
Vulpes działają obie częstotliwości gdzieś na necie jest film jak pewien gościu sprawdzał to jakimś miernikiem,oscyloskopem?

Masz pod ręką linka do filmiku?
benekpe napisał(a):
W moim dwu częstotliwościowym modelu używam tych samych cewek co do wersji 18kHz.

Czyli cewkę 18 khz od golden mask 4 pro można zamontować do gm 4 wd? Trochę mi się to dziwne wydaje, bo znalazłem, też info że pasuje do golden mask 1, który chodzi także na 18 khz i teraz mocno się zastanawiam po co w x-tera zmiana cewki, albo w rutusie zmiana wykrywacza, żeby zmienić częstotliwość? Czy to nie jest tak, że wykrywacze wd są dostrojone do 18 khz i dlatego pasują te cewki do modeli 4 pro oraz 1, a częstotliwość 8 khz jest faktycznie nie dostrojonym dodatkiem o niższych możliwościach? Przepraszam, że tak męczę temat tej częstotliwości, ale to wynika z braku fachowej wiedzy na temat strojenia cewki, a ponadto opcja dwóch częstotliwości wydaje mi się bardzo ciekawa i chcę kupić ten wykrywacz, aby potestować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 14:18 
Generał Broni
Generał Broni

vulpes napisał(a):
tur napisał(a):

Masz pod ręką linka do filmiku?
benekpe napisał(a):
W moim dwu częstotliwościowym modelu używam tych samych cewek co do wersji 18kHz.

Czyli cewkę 18 khz od golden mask 4 pro można zamontować do gm 4 wd? Trochę mi się to dziwne wydaje, bo znalazłem, też info że pasuje do golden mask 1, który chodzi także na 18 khz i teraz mocno się zastanawiam po co w x-tera zmiana cewki, albo w rutusie zmiana wykrywacza, żeby zmienić częstotliwość? Czy to nie jest tak, że wykrywacze wd są dostrojone do 18 khz i dlatego pasują te cewki do modeli 4 pro oraz 1, a częstotliwość 8 khz jest faktycznie nie dostrojonym dodatkiem o niższych możliwościach? Przepraszam, że tak męczę temat tej częstotliwości, ale to wynika z braku fachowej wiedzy na temat strojenia cewki, a ponadto opcja dwóch częstotliwości wydaje mi się bardzo ciekawa i chcę kupić ten wykrywacz, aby potestować.

W xterze musisz zmieniać cewki bo w cewce jest elektronika,procesor,minelab explorer wali różnymi częstotliwościami i ma jedną przecież cewkę,deus to samo,minelab eureka gold jedna cewka trzy częstotliwości jest jeszcze kilka wykrywek z jedną cewką a pracujących na kilku częstotliwościach o fisher cz 3d,tak że to żadna nowość i nic tu nie ma podejrzanego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 14:34 
Kapitan
Kapitan

Chodząc w różnych warunkach dostrzegam czasami różnicę w ustawieniach różnych częstotliwości - nie zawsze, ale zdarzają sie takie sytuacje. Dzisiaj o ile sygnał na kolor był mocny i wyraźny to zmiana częstotliwości nic nie dawała - tak samo ładnie sygnalizowany metal, tak samo działa dyskryminacja. Odnoszę wrażenie, że zmiana ta jest odczuwalna w sytuacji gdy metal zalega głębiej albo jest mocno skorodowany - wówczas w mojej ocenie zmiana na 8kHz zazwyczaj powoduje, że przedmiot jest lepiej identyfikowany i wyraźniej sygnalizowany - czyli nadający się do kopania. Na pewno lepiej używać mniejszej częstotliwości gdy zamierzamy kopać coś w klimatach militarki - sprzęt sięga głębiej a sygnalizacja jest bardziej wyraźna.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]