Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 09:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2005, 23:49 
Kapitan
Kapitan

Indiana Jones napisał(a):
- rozumiem że mamy wrucić do czasów kiedy archeo-poszukiwacze otwierali dynamitem grobowce w egipcie , wybierali co cenniejsze i sprzedawali komu się dąło, a to co błąd ortograficzny!!! za malowatościowe palili wieczorem w ognisku bo bylo zimno, a w dzisiejszym wydaniu podjeżdza poszukiwacz spychaczem do osady epoki Łużyckiej i ryje w ziemi za przedmiotami które sobie opchnie na kole

Typowy przykład przeczytania bez zrozumienia, lub nadinterpretacji - obawiam się że to pierwsze.

chyba większość badań archeo jest na koszt inwestorów np podczas budów autostrad, z pieniędzy podatników jest mało badań archeologicznych bo politycy okroili budrzet na badania do chyba granic możliwości, jeśli chodzi o uniwersytety to Studenci pracuja za darmo , a wszelkie inne koszty są chyba pokrywane z czesnego studiów zaocznych.

Skoro nie wiesz, to poco piszesz?

Według mnie są to zbyt radykalne poglądy, archeologia odeszła od takich praktyk 100 lat temu, fakt że nasze dzisiejsze prawo potrzebuje zmian , ale nie w takim stopniu jak to głosi pan K. Mikke

To jaki inny pomysł masz?
Wg. mnie to co pisze Pan Mikke nie jest radykalne, tylko normalne - każdy ma prawo do tego co jest jego i nie musi się z nikim tym dzielić...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2005, 09:13 
Generał Broni
Generał Broni

tojatomek napisał(a):
Wg. mnie to co pisze Pan Mikke nie jest radykalne, tylko normalne - każdy ma prawo do tego co jest jego i nie musi się z nikim tym dzielić...

Oczywiście że każdy ma prawo do tego co jest jego (np. rodzinne pamiątki prapra dziadka, lub legalny zakup przedmiotu) , ale nie powiedział bym że każdy ma prawo do rozkopywania stanowisk archeo , bo takie stanowiska powinny być badane wyłącznie przez archeologów, zwykły poszukiwacz wyciągnie z tamtąd pare skorup i może jakomś fibule, zniszczy stanowisko dla niemających większej wartości "duperelów" zupelnie wyrwanych bez kontekstu, ot koleja z tysięcy fibula rzymska kolejna z milionów skorupa
Stwierdzenie że badać powinno się wyłącznie dla zysku jest wdług mnie kompletną glupotą, cofnięciem się 200 lat w stecz, gdy nikogo nie opchodziło kto to kiedyś wykonał , po co , co z tym ktoś robil itp - był to "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! towar taki jak każdy inny, tym sposobem zniszczonio wiele przedmiotów, zaprzepaszczono możliwość dowiedzenia się wielu pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! z historii.

Osobiście pana Korwina Mikke lubie, ale czasem ma zbyt radykalne poglądy, dlatego właśnie nie jest w sejmie.
A co ja bym proponował ? proponował bym zrobić legalne poszukiwania różnego rodzju militariów z I i II WŚ , bo to dla nauki , archeologii czy skarbu państwa są pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! zupełnie nie istotne , a przypadkowo znalezione przy tym przedmioty z dalszych epok powinien poszukiwacz zanosić do np konserwatora zabytków który określi czy go to interesuje czy nie , a jeśli okarze się to interesujące to konserwator wypłaca znalazcy kwote równą wartości przedmiotu, a jeśli nie to znalazca zabiera sobie to do domu i staje sie to już jego całkowita własnością.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2005, 09:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

A co ja bym proponował ? proponował bym zrobić legalne poszukiwania różnego rodzju militariów z I i II WŚ , bo to dla nauki , archeologii czy skarbu państwa są pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! zupełnie nie istotne , a przypadkowo znalezione przy tym przedmioty z dalszych epok powinien poszukiwacz zanosić do np konserwatora zabytków który określi czy go to interesuje czy nie , a jeśli okarze się to interesujące to konserwator wypłaca znalazcy kwote równą wartości przedmiotu, a jeśli nie to znalazca zabiera sobie to do domu i staje sie to już jego całkowita własnością.

1. Na jakiej podstawie wnioskujesz, że znaleziska z I i II WŚ nie są istotne dla archeologii ???

2. Gdyby przeciętny konserwator kupował wszystko co go interesuje.... - to musiałby wydać naprawdę wiele kasy podatników.

W archeologii najważniejszy jest nie fakt posiadania danego przedmiotu, tylko fakt istnienia tego przedmiotu i jego kontekst.

Pozdrawiam,

Grzechutor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2005, 15:01 
Generał Broni
Generał Broni

Grzechutor napisał(a):

W archeologii najważniejszy jest nie fakt posiadania danego przedmiotu, tylko fakt istnienia tego przedmiotu i jego kontekst.

oczywiście , a skomercjalizowanie archeologii nie będzie miało zbytnio dużo wspólnego z kontekstem, wkońcu nijak nie będą do tego pasowały by drogie badania C14 czy też prubek gleby, bo to byłoby nieopłacalne, liczył by się tylko artefakty

co do skupowania znalezisk - w wielu krajach tak sie to odbywa i wszystcy są z tego zadowoleni, w tej chwili np. w wielu muzeach bardzo chętnie kupują różne znalezione ciekawe przedmioty (zazwyczaj nie wnikając czy to po dziadku czy wykopane w lesie) i jakoś nieogałaca to budrzetu takiego muzeum - "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! skupują to co ich interesuje , a takie pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! nie trafiają sie codziennie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2005, 18:28 
Moderator
Moderator

W ostatnim nr "Najwyzszego Czasu" kontynuacja i polemika Andrzeja Pilipiuka.Podają też adres tej strony.Zanosi się na więcej.
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 16:55 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jak polityk mówi że coś zrobi, to znaczy że mówi... Nie pisze się rozumiem błąd ortograficzny!!! dlaczego spieracie się o szczegóły w wypowiedzi JKM, jak to wszystko jest jednym wielkim bla bla bla blablabla. Ciekawe ilu z was uwierzyło wcześniej takiemu wąsatemu gościowi (już nie pamiętam jak się nazywał), że jak wygra wybory, to KAŻDY dostanie 100 (słownie: STO) milionów złociszow.. :ups: to był dopiero prawdziwy skarb bo materialny :1 Jeszcze go nie otrzymał nikt (nie wiem czy w banku numery kont pomylili, czy temu wasatemu się coś pomyliło), a już czekacie na złote góry zakopane po ziemią, które wam następny obiecuje. :krol
P.S. Chyba kupię sobie Fadromę, ale będę darł. Bo kto pierwszy ten lepszy haha..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lipca 2005, 18:43 
Generał Broni
Generał Broni

Proscan - przeczytałem Twoją wypowiedź i nie do końca się z Toba zgadzam.

Bez (naprawdę) drobnych wyjątków zawsze się pytam o zgodę właściciela terenu i poza również drobnymi wyjątkami taką zgodę otrzymuję. Własnie to sprawia, ze nad wyraz rzadko mam do czynienia z :cop mimo, że każde spotkanie z owymi jest dla mnie zawsze ciekawym spektaklem. Jak dostaniesz zgodę od jednego to na kolejnych polach też się zgadzaja jk wiedzą, ze Kazik zgodę dał.....
Natomiast z całą stanowczościa mogę przyrzec, że jeśli będę we władzach Stowarzyszenia to nie spocznę dopóki nie wywalczę czegoś rozsądnego dla detektorystów i pan Korwin - Mikke ameryki nie odkrył.
On tylko to głośno powiedział. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]