Teraz jest piątek, 8 sierpnia 2025, 09:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: zwandalizowane auto na wykopkach.
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2016, 21:07 
Kapral
Kapral

Nie wiem czy to dobry dział. Tak tylko chciałem się pożalić/pochwalić. Zostawiłem dziś auto na poboczu polnej drogi może z 1km od niewielkiego miasteczka. Wracam po 5 h. Rozbite szyby tylna, przednia i urwane lusterko. Częste to przypadki koledzy poszukiwacze? Mieliście podobnie? Policjant tylko zrobił oczka jak spytałem czy to prawda że 3 procent wykrywalność w takich przypadkach. Brak odpowiedniej składki. 1,5-2k w plecy. Pozdrawiam. hehe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zwandalizowane auto na wykopkach.
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2016, 21:29 
Generał Broni
Generał Broni

Koledze kiedyś lokalsi przebili wszystkie opony, bo myśleli że buraki kradnie. Jakieś 80 km od domu.

Dlatego nie lubię oddalać się od auta poza zasięg wzroku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2016, 21:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jakiś baran zapewnię widział Cię z wykrywką i uznał że naruszyłeś (jego) teren , przykre to i nie do śmiechu .Co do wykrywalności możesz uznać że będzie zero
Pozd
Jan M .

Ps. Swego czasu , w dziesięć piętnaście minut od odejscia od auta , usłyszałem huk i po powrocie zobaczyłem rozbitą boczną szybę .Przy aucie stał facet który widział te zajście i miał zapisane nr. rejestracyjne kolesi .Dalej była Policja itd. A zakończenie , informacja po jakimś czasie że sprawa została umożona z braku dowodów . Takie cuda ,...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2016, 21:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Tabliczka z napisem Uwaga monitoring powinna w jakimś stopniu zmniejszyć ryzyko zniszczenia.

pozd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 07:03 
Kapitan
Kapitan

Dlaczego od razu lokalsi? Może wszedłeś na teren, który "koledzy" po szpadlu uważają za swój...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 08:52 
Kapral
Kapral

Auto już się robi. Aż mnie korci żeby tam pojechać przy następnej niedzieli i postawić dokładnie w tym samym miejscu. Mam urlop i bywałem tam tak ze 4 razy w ciągu kilku dni. Widziało mnie sporo osób, nikt się nie czepiał. Kopałem na ścierniskach i świeżo pooranym. Znam kilku kopaczy z tej miejscowości z którymi miałem okazję kopać. Może się czegoś od nich dowiem. Cały czas parkowałem w dość widocznym miejscu z drogi asfaltowej i z wiejskich chałup nieopodal. Tej niedzieli podkusiło mnie zaparkować trochę dalej cobym miał bliżej wracać. Postawiłem trochę w krzakach i proszę. Widziałem kilka razy z pól jak tą dróżką oprócz dziadków na rowerach kręciły się młode Sebixy. Właśnie ich podejrzewam ale pewnie się mylę. Lubię kopać przy wsiach bo tam najwięcej wychodzi. W feralnym miejscu wyszło ok. 200 monet. Głównie boratynki, ale uklejkami ponoć też zawody można wygrać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 09:18 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety to coraz częstsze najwidoczniej. Znajomy w Biesach zaliczył przebicie dwóch opon a zostawił samochód grzecznie na parkingu w miejscu wyznaczonym.
Szczęście w nieszczęściu że tylko tyle strat, założył zapas a drugie koło spisał na straty. Po drodze kupił felge z oponą.
Później następnym razem na kwaterze słyszał że inni mieli to samo i że to nie pierwszy raz.
Kto to zrobił można jedynie snuć domysły.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 11:11 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...dlatego najbezpieczniej zaparkować auto we wsi np. pod kościołem, a na miejsce dojść piechotą, lub dojechać na rowerze, choćby ze względu na to, że na pozostawione w polach, czy lasach auta zwracają uwagę nie tylko rolnicy, ale też leśnicy i policja, i mogą podejrzewać, że auto może być np. kradzione i porzucone, więc jeżeli zostawiamy auto w takich miejscach to warto też zostawić za szybą nr telefonu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 11:58 
Generał Broni
Generał Broni

Z kartką i numerem telefonu dobry pomysł.
Reszta niestety czasami nie da się wykonać a to ze względu na miejsce, a to ze względu na ograniczony czas który można poświęcić.
Możnaby rzec kiedyś nie słyszało się o takich rzeczach.
Na szczęście są to chyba dość rzadkie przypadki choć wiadomo że nikt nie chciałby być tym szczęśliwcem [emoji53]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 13:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

zainwestować w foto pułapkę,postawić auto schować,zaczepić gdzieś w krzakach no i problem z głowy,jak coś się stanie to mamy dowód kto to zrobił,sprzęt nie jest drogi i chyba warto zakupić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 13:17 
Generał Broni
Generał Broni

No i co Ci przyjdzie z filmiku, na którym zobaczysz kogoś dewastującego Twoje auto, nawet jak filmik wyjdzie dobrze, to zobaczysz gościa którego nie znasz i nie wiadomo czy uda się ustalić jego tożsamość. Osobna kwestia, czy policji będzie się chciało sprawą zająć, czy sąd przyjmie ten dowód, czy jego obrońca go nie podważy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 22:30 
Pułkownik
Pułkownik

Nawet jak uda Ci się namierzyć sprawcę i zgłosić a nawet doprowadzić sprawcę na policję to i tak będzie osądzona mała szkodliwość czynu takie mamy przepisy w tym chorym kraju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 23:07 
Kapral
Kapral

Właśnie jestem na etapie uświadamiania tego sobie. Pytanie gdzie parkować jak tam wrócę, a wrócę tam na pewno. Może koledzy znowu mnie zobaczą. hehe. Nawet jak zaparkuję przy domach będą zdesperowani znowu karę mi wymierzyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2016, 00:28 
Specjalista
Specjalista

To mogli być cykliści , masoni , grzybiarze albo marsjanie, niekoniecznie lokalni kopacze. Taka przynajmniej mam nadzieję. Bo jeśli to był kolega po kiju to świat schodzi na psy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2016, 10:06 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego sprota
Zniszczenie mienia i to za niemałe pieniądze nie będzie traktowane jako znikoma szkodliwość. Nie przesadzaj.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]