Teraz jest środa, 25 marca 2026, 04:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: szukanie przy zdetonowanych pociągach
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2006, 22:29 
Sierżant
Sierżant

Co sądzicie o poszukiwaniach w miejscach gdzie partyzanci wysadzali załadowane niemieckie pociągi?
Szukał już ktoś? Wydaje mi się że można znależć sporo ciekawych rzeczy oprócz zniszczonej amunicji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 00:20 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
No ja się parę miesięcy temu strasznie nastawiłem na takie miejsca. Przewertowałem pamietniki i wspomnienia żołnierzy AK, którzy przeprowadzali takie akcje w moim rejonie oraz inną literaturę tematu i pewnego pięknego dnia ruszyłem w teren. Moje zdziwienie siegnęło zenitu kiedy to w kilku dokładnie opisanych miejscach, gdzie miały być wysadzone i ostrzelane huraganowym ogniem km-ów niemieckie pociągi, nie znalazłem dokładnie nic... nawet złamanej śróbki, pogietej łuseczki etc, etc...
Złaziłem kilometry wzdłuż torów i doszedłem do wniosku, że te akcje to fikcja literacka lub daleko posunięta konspiracja w kilkadziesiąt lat po wojnie (bo te miejsca zasadzek na pewno się jeszcze przydadzą :666 )

Głośno na razie tego nie mówię ale zamiast super fantów to chyba odkryłem tworzenie "innej" historii.

A tak ogólnie to jeżeli ktoś juz trafi takie miejsce to może wygrzebać całkiem ciekawe rzeczy. Wysadzano i bombardowano nie tylko pociągi zaopatrzeniowe ale również te, którymi podróżowali zwykli żołnierze i znaczni oficerowie III Rzeszy.

Pozdrawiam
yoo2

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 10:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przy dzisiejszych cenach złomu opłaca się. Robiłem jedno takie miejsce - szczątki amunicji porozrzucane w promieniu około kilometra :zygi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 19:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

a broni to mozna pomazyc, pomyslcie, skoro partyzanci wysadzili pociag to chyba starali sie pozbierac wszystko....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 20:01 
Sierżant
Sierżant

Bo ja właśnie znam takie miejsce, na razie też jeszcze na nic ciekawego na nim nie trafiłem ale zniszczone poszarpane łuski nawet bez wykrywki się znajduje, leżą jeszcze nawierzchu ziemi. Są też i dobrze zachowane ale to rzadkość. Za to przy torach znajdowałem sporo carskich rzeczy, chyba z czasów budowy kolei przez rosjan (Warszawa-Brześć)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 23:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kiedys przy okazji przekopywania innej miejscówki, poszliśmy z kolegą na takie miejsce zasadzki - ilość złomu żelaznego jaka zalegała w pobliżu torów była tak olbrzymia, że wykrywacz stawał się zbędny - po prostu metalowa ziemia i to w większości takie kawałki, że nie sposób ich było ruszyć, więc sobie odpuściliśmy, ale temat jest ciekawy, myślę że warto się nim zająć, ważne jedna, aby w miare możliwości zorientować się co przewoził pociąg.
Pozdro
Jadzia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 00:27 
Weteran
Weteran

Weźcie pod uwagę fakt, że często "wysadzenie pociągu" polegało na zniszczeniu torów. Pociąg się jedynie wykolejał i przez jakiś czas blokował tory. Doznawał oczywiście uszkodzenia, ale nie było to wielkie "bum", które rozrzucało go wraz z zawartością na setki metrów.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 11:56 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

czy w okolicach Sosnowca wysadzono jakies pociągi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 13:30 
Specjalista
Specjalista

W Kłodzku są takie miejsca ale niestety nie ma mozliwości przejścia z wykrywką - Wieksza częśc wpadła do Nysy. A to środek miasta i niestety niejak nie da rady. A fanty podobno niezłe, gdzieś koło dworca ludzie w latach 50 i 60 P-38 wyciągali... Jeśli macie takie miejsca to proponuję czeszać, czesać i jeszcze raz czesać...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 14:01 
Strzelec galicyjski

Witam . Potwierdzam że większośc opisów jest nietrafna , bo czasem dochodzi się do wniosku że w ksiązkach piszą dyrdymały o rożnego rodzaju potyczkach . Co do wysadzanych pociągow też uważam że wagony raczej się wykolejały a nie wybuchały , wiec raczej cudów nie znajdziesz , no a i sami niemcy raczej nie zostawiali złomu -czyścili jak trzeba . Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 20:52 
Sierżant
Sierżant

111 napisał(a):
Weźcie pod uwagę fakt, że często "wysadzenie pociągu" polegało na zniszczeniu torów. Pociąg się jedynie wykolejał i przez jakiś czas blokował tory. Doznawał oczywiście uszkodzenia, ale nie było to wielkie "bum", które rozrzucało go wraz z zawartością na setki metrów.

111

Ale nie zawsze,znam jedno miejsce i jego historię. Partyzanci czekali na pociąg i detonowali z ukrycia aby pociąg wysadzić a nie wykoleić.Zakładano też ładunki które explodowały w momencie najechania na nie przez pociąg. Łuski poniszczone znajdowałem w promieniu 500 metrów a koło od wagonu spadło na jeden z budynków 2 km od wybuchu. Od ludzi starszych wiem że ludność po wojnie ciekawe rzeczy zbierali na polach w rejonie wysadzenia, nawet srebrne sztućce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 15:48 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Namierzyłem taką miejscówkę na podstawie opowiadań mieszkańców z tych okolic :1 Trafiłem bezbłędnie :) Mijsce po wysadzonym pociągu z amunicja na ostfront. Skład częściowo spadł do rzeki (most), a część spłonęła. Dookoła same wiatraczki od moździerzy a i całe nie sa rzadkością. Nic poza tym więcej :n Co ciekawe miejsce jest znane w okolicy ale teren nawet nie ruszony przez saperów :wq Na powierzchni można znaleźć granaciki z zapalnikami w niezłym stanie :666 Zastanawiam się jak to ugryźć, żeby ktoś :cop posprzątał :jump Szansa na inne fanty niż rozrywki znikoma :n Przez to miejsce przebiega szlak turystyczny :jump a rozerwane granaciki( spłonki całe) robią gdzieniegdzie za bruk :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 19:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

ookami może mówisz przypadkiem o miejscowości za żukowem a mianowicie Rudki??? bo tam to samo. A co do szukania przy wysadzonych pociągach to po moich doswiadczeniach to ja podziękuje i odraze bo sam złom zero broni troche amunicji a jak juz jest coś to są duże rozrywki!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 21:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dokładnie tam! Jak sam zauważyłeś to bardziej przypomina pole minowe niż szlak turystyczny :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 21:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

a widziales te dwa pociski w prawo od mostu jak sie wjeżdza od strony zukowa? tak z 10 kg

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]