Teraz jest piątek, 19 września 2025, 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 01:55 
Generał Broni
Generał Broni

PUT - a możesz powiedzieć (napisać) gdzie jest ta miejscowość?
A może mógłbyś zrobić parę fotek i przesłać je do mnie na mail?

Ta sama prośba do wszystkich:
Jak będziecie w jakieś miejscowości gdzie jest jakiś cmentarz żydowski - zróbcie parę fotek i prześlijcie mi na mail, please!
W niewielki sposób moge to wynagrodzić ale na pewno w albumie w którym ewentualnie wykorzystam informację i fotki na 100% bedzie podziekowanie dla każdego kto się przyczyni do powstania tego albumu.
Co by przytrzeć coponiektórym złośliwe zapędy zaznaczam, że album nie będzie komercyjny - to znaczy ja na nim nic nie zarobię bo wszelkie zyski (poza zwrotem kosztów) pójdą na Fundację Pamięci Ofiar Holocaustu, który statutowo ma za zadanie opiekować się takimi miejscami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Cmentaż w Gąsawie województwo kujawsko-pomorskie.
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 10:44 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

W mojej miejscowości jest (a właściwie był) cmentarz Żydowski. Niestety na miejscu cmentarza pobudowano stacje benzynową. Z tego, co wiem nikt nie ekshumował zwłok, więc nadal jest to miejsce pochówku. Prawdopodobnie po cmentarzu nie pozostał żaden ślad.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 lipca 2006, 15:13 
Kocio napisał(a):
jedna z radnych - jak dowiedziała się że ja reprezentuje Fundację Pamięci Ofiar Holocaustu to przekazała mi bardzo smutną informację o kirkucie w Nowym Dworze (Mazowieckim)
Okazuje się że tam jest cmentarz żydowski, którym oficjalnie opiekuje się Gmina Żydowska a nieoficjalnie się nim nie opiekuje......
To znaczy syf i malaria - ponoć. Przykro mi to było usłyszeć i jadę tam w poniedziałek zrobić raport foto i dowiedzieć się komu narobić wstydu.......

Sprawa Nowego Dworu stała się głośna w maju - byłem tam i postanowiłem powiadomić media. Temat poruszył Polsat, Wiadomości TVP oraz Wyborcza. Zapraszam na http://www.kirkuty.xip.pl/nowydworm.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 00:44 
Porucznik
Porucznik

Jak jedzie się z Kątów do Krempnej (woj. podkarpackie) jest cmentarz pomordowanych Żydów. Niemcy roztrzelali tam 156 - 170 osób z miejscowości Żydowskie, około 6 km za Krempną w stronę Ożennej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 09:21 
Generał Broni
Generał Broni

Zdaje się, że nasza praca została trochę doceniona - po raz pierwszy w prasie. Co prawda w regionalnej ale cieszymy się.....

http://tc.ciechanow.pl/modules.php?name ... e&sid=3680

Jak ktoś z Was jest zainteresowany współpracą z nami przy tworzeniu Centrum Pamięci Martrologi i Holocaustu w Pomiechówku to proszę na priwa....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 00:11 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Fotki jeszcze cieplutkie , robione dzisiaj . Smutne to troche ze prawie nikt o ten cmentarz nie dba ... jedynie kilka zablakanych zniczy , stare kwiaty i przewazajace nad wszystkim zmiszczenie .
Cmentarz z Glogowka , znajduje sie na wlocie do miasta od strony Opola / Krapkowic z prawej strony . Moze ktos jest w stanie cokolwiek poruszyc by choc troche zadbano o te pozostalosci niegdys zapewne ladnego cmentarza . [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

I jeszcze kilka fotek : [ img ] [ img ] [ img ]

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 12:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

e ten to jest jeszcze w niezlym stanie. Ile to cmentarzy innych wyznan jest w gorszym stanie i nikt afery nie robi, a nawet jesli to sie na takich nie zwraca uwagi?

Na Lotniczej, we Wroclawiu trwa postepujace "oczyszczanie", drzewostan w ruinie, nagrobki poprzewracane, w kryptach smietnik... to nie "satanisci" to gmina...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 16:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Na moich fotkach nie widac poprzewracanych nagrobkow bo sa zarosniete trawa ... sporo z nich zostalo skradzione ( granit i inne ) :( .
A to , ze inne wyznanie to kwestia marginalna ... to tez byli ludzie .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 maja 2007, 22:13 
WAZA Z BAZIN

czesc u nas w Biłgoraju tez jest cmentarz zydowski -ale z roku na rok coraz mniej z niego zostaje, dochodzi do tego ze ludziska robili z plyt nagrobnych chodniki!!!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]