Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 05:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: poradnik dla poszukiwaczy "skrytki, schowki, depozyty"
PostNapisane: poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 23:27 
Moderator
Moderator

Ładne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2013, 00:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nawet bardzo ładne :D tylko jak to się ma do tego "depozytu" ,rozumie,że depozyt wiecej niż 1 sztuka :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2013, 07:18 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

:666 spoko będą i inne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 20:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wydaje mi się że dawali żabki, gwoździe, metalowe śmieci itp te drobne rzeczy w dużych ilościach, bo myśleli iż wrócą nie jako przegrani po ciuchu w ciemności lecz jako wygrani :D wezmą konia przeora-ją kawałek i od razu będą wiedzieć gdzie dokładnie jest ich depozyt po tych właśnie drobnostkach w ziemi typu gwoździe itp.
Dobrze wiedzieli że wojna to nie przelewki i całe lasy płonęły, a czas może wiele zmienić.

To takie moje spostrzeżenie. Bo każdy kto znalazł depozyt opowiadał o tego typu śmieciach wykopanych przed depozytem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 15:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

witam. sprzątałem stary od lat nie używany kurnik.pisałem kiedyś chyba o tym w tym wątku.znalazły się fotki

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 15:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

niby nic...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 15:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 15:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 15:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

a tu prosze:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 15:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

schowek(ten akurat) był pusty. ale emocje przy otwieraniu....wiadomo:) jak widać szukać trzeba wszędzie. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 14:22 
Plutonowy
Plutonowy

Akurat ten schowek mógł być używany dla najcenniejszego skarbu - ludzkiego życia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 17:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

raczej nie. budynek powojenny-lata 60. wiem z opowieści, że ten kto budował ten schowek miał sporo broni po partyzantach(jeszcze w latach 80-tych). niestety męszczyzna ten zmarł w połowie lat 80-tych. a ślad po tych jego "skarbach" się urwał....ale ja jestem cierpliwy:) mogło też chodzić o ukrycie bimbrowni-bo sporo elementów znalazłem w tym gospodarstwie:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 00:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

tak sie chwile zaczytałem a waszych opowiadaniach to dorzucę swoje "trzy grosze"
historie z pierwszej ręki i na pewno prawdziwe:
pierwszą powiedział mi mój tata jak zacząłem chodzić z wykrywką otóż jak miał on ok 10lat to do jego domu rodzinnego w Bielawie przyjechali niemcy prawdopodobnie byli właściciele, zatrzymali sie oni u jednego z sąsiadów bo po wojnie dom został podzielony na mieszkania. Dziwną rzeczą było że ci niemcy co chwila schodzili po cichu do piwnicy w której była studnia z której kiedyś pewnie czerpali wodę a przed ucieczką zatopili kilka skarbów. Przyjechali tylko raz nigdy więcej nie pojawili się w tym domu...
Druga historie znam już od dawna że pewien mieszkaniec wsi z okolic Dzierżoniowa znalazł na polu zakopany bardzo wartościowy skarb, było tam złoto srebro i nawet jedzenie w puszkach, oczywiście nigdy sie nie przyznał, ale w latach 70-80tych jego gospodarstwo nagle miało kombajn kilka traktorów itp, nagle nie wiadomo skąd ze starej "stodoły" powstało nowoczesne i bogate jak na tamte lata gospodarstwo. Niestety wraz ze skarbem przyszedł strach i oglądanie sie za siebie...na tyle że jeden z domowników wpadł w jakąś chorobę psychiczną...
Trzecia historia którą opowiadał mi starszy znajomy, znalazł on też w okolicach Dzierżoniowa całkiem przypadkiem dużą skrzynie ok 1,5m na 80cm w której była masa porcelany. skrzynia była głęboko zakopana ale jakieś 40lat temu była powódź w tych okolicach i mała rzeka stała sie silnym potokiem, przerwała stare wały i wypłukała skrzynie którą on zobaczył idąc z bratem przez las wzdłuż potoku. Niestety większość porcelany była potłuczona, ale trochę się zachowało po dziś dzień. Inne dokumenty czy przedmioty rozlatywały sie po dotknięciu...Wiem w którym to miejscu było i że owa skrzynia prawdopodobnie pochodziła z okolicznego pałacu. Mam w planach przejść się kiedyś tym strumieniem od pałacu do miejsca gdzie została znaleziona, może coś się jeszcze trafi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 22:52 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

ładne te historyjki!! naprawdę ładne. takich więcej. może przyniosą za sobą jakieś wskazówki. wiemy już gdzie(przy wejściu do lasu z prawej strony, na skrzyżowaniu dróg itd.) mniej więcej szukać! na co zwracać szczególną uwagę tj. pagórki, dołki wzniesienia, podnóża wzniesień itp! coś wam powiem! do tej pory nie zastanawiałem się :? tak naprawdę skąd kawałek porcelany na polu. wszak rozwiązań może być wiele np: kiedyś dużo czasu spędzano na polu i tam też jedzono więc może jakiś sie potłukł? chyba zacznę większą uwagę przywiązywać do kawałków porcelany na polu bądź w lasach pod warunkiem że nie będą one pochodzić z pobliskiego dzikiego wysypiska. być może że nieopodal jest jakiś depozyt!!! proponuje przeglądnąć stare mapy na nich często gęsto jest takie określenie "Gut." co znaczy dworek bądź duże gospodarstwo i pójść tropem rodem z szerloka holmsa czy jak to tam sie pisze. porozglądać sie w okolicy Gut-a kto wie. przede wszystkim najlepiej kopać wszystko w miarę możliwości bez dyskryminacji. nawet jeśli wykopalibyście tone złomu to nie ma się czym łamać bo w końcu trafi się jakiś depozyt a nawet jeśli nie to na pocieszenie dodam że za tonę złomu można zgarnąć od 600 do 750 zł :lol: tak że nie ma sie czym łamać hihi :jump
pozdrawiam poszukiwaczy i licze na fotki jakichś depozytów i rzecz jasna piszcie więcej pomysłów gdzie szukać, czym się kierować. osobiście sam mam jedno miejsce do sprawdzenia. zobaczymy co z tego będzie. co do miejsc to po tym poście zajmę się dokładnie zagadnieniem typu stodoła, belki, strych a potem okolicą. pozdrawiam raz jeszcze chamil_86

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 22:38 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

hej jak o złomie to u mnie płacą po 800zł i więcej:)) kolega sprzedaje co drugi dzień sporą ilość bo kopią tego dużo jak coś się trafi w dobrym stanie to zostawia, a reszta na złom...

a co do tematu to wczoraj rozmawiałem z prawdziwym poszukiwaczem który chodzi od ponad 20lat i nakopał bardzo wiele (kilkadziesiąt) depozytów jakiś czas temu, kiedy to jeszcze mało kto miał wykrywacz bo teraz to za wiele nie zostało:( widziałem jego kolekcje, to mógłby muzeum w domu otworzyć a i tak wiele ze znalezionych rzeczy których nie kolekcjonuje to odsprzedaję.
powiedział że jeżeli coś się chce znaleźć to szybkie machanie sondą w tym nie pomaga, do tego trzeba czasu, cierpliwości i tryb all metal

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]