Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 04:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zgłaszanie niebezpiecznych znalezisk
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 11:57 
Generał Broni
Generał Broni

mirko100 napisał(a):
Koledzy nie oszukujcie się każdy :cop będzie na was wkur..... , musi jechać, spisać protokoły, zeznania, telefonować po patrol, ogrodzić i co najgorsze pilnować - nawet po godzinach i za to ma was ukochać :lol:

Rzeczywiście, a jak jest wezwany do interwencji, bo np. pijany mąż bije żonę, albo jakiś małolat buchnął batonik ze sklepu, to nie musi jechać, spisywać zeznań, tylko siedzi w aucie i śpi. :roll:

Tak się składa, że miałem do czynienia ze zgłoszeniami niewybuchów nie raz i nie pięć, z lokalnym patrolem rozminowania jestem na "ty" i przy okazji poznałem wielu funkcjonariuszy Policji i SM, którzy pilnowali niewybuchów - każdy był niemal szczęśliwy, że przyszło mu siedzieć w aucie, nudzić się i jeść kanapki, zamiast wykonywać swą nieraz niewdzięczną codzienną pracę. Był też raz przypadek, że niewybuchów trzeba było pilnować od rana do wieczora i jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś tam siedział "po godzinach", zwyczajnie przyjechała zmiana i pilnowała niewybuchów do końca. Albo więc w swoich doświadczeniach miałeś do czynienia z samymi malkontentami, którym po prostu nie pasuje, że muszą cokolwiek robić (nawet spisać durny protokół, co jest banalne), albo to co opowiadasz, to jakieś zasłyszane i niepotwierdzone historie (nie wiem, nie widziałem, nic nie sugeruję).

Leszel napisał(a):
Przy kopaniu nie ma praktycznie szansy na detonacje niewypału/niewybuchu. Przez tyle lat od kiedy siedze w temacie słyszałem o jednym przypadku poparzenia, wszystkie pozostałe przykre wypadki miały miejsce podczas manipulowania lub rozbrajania.

Nie żebym się całkowicie nie zgadzał, ale dysponujesz jakimiś wiarygodnymi statystykami od np. lat 60-tych do czasów obecnych w skali kraju, czy tylko tak sobie gadasz? Bo ja np. słyszałem o takich przypadkach, ale zaliczam je do marginalnych nieszczęśliwych wypadków. Lepiej więc nie pisać, że "nie ma praktycznie szansy", bo szansa w niewielkiej liczbie przypadków jest, tylko że znikoma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 12:26 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Nie żebym się całkowicie nie zgadzał, ale dysponujesz jakimiś wiarygodnymi statystykami od np. lat 60-tych do czasów obecnych w skali kraju, czy tylko tak sobie gadasz? Bo ja np. słyszałem o takich przypadkach, ale zaliczam je do marginalnych nieszczęśliwych wypadków. Lepiej więc nie pisać, że "nie ma praktycznie szansy", bo szansa w niewielkiej liczbie przypadków jest, tylko że znikoma.

Nie wiem, mówie o czasach III RP i praktyce eksploratorskiej w formie takiej jak nasza, tj sygnał podziemny, kopiemy i znajdujemy niewypał. I mówie to ze swojegu punktu widzenia, ale nie słyszałem zeby ktos zginął podczas wydobywania przedmiotu przy poszukiwaniach. Przy czym za "majstrowanie" grożące wybuchem uznaje także sytuacje kiedy ktos dokopuje sie do przedmiotu który wie lub jest niemal pewny ze jest to niewypał i wcydłubuje go na wierzch we celu sfotografowania lub oglądania. W sytuacji gdy dokopiemy sie do dziadostwa i nie bedziemy go ruszać nie ma prawa sie nic stać.

Ja tez słyszałem o przypadkach detonacji w czasach PRL, ale były to niewypały leżące na wierzchu i niepotrzebnie dotykane lub wyjątkowo groźna bron o bardzo czułych zapalnikach (np. takie niemieckie cudenka spuszczane na malutkich spadochronikach) praktycznie dziś niespotykana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 13:14 
Specjalista
Specjalista

Voucur napisał(a):
Rzeczywiście, a jak jest wezwany do interwencji, bo np. pijany mąż bije żonę, albo jakiś małolat buchnął batonik ze sklepu, to nie musi jechać, spisywać zeznań, tylko siedzi w aucie i śpi.

Tak się składa, że miałem do czynienia ze zgłoszeniami niewybuchów nie raz i nie pięć, z lokalnym patrolem rozminowania jestem na "ty" i przy okazji poznałem wielu funkcjonariuszy Policji i SM, którzy pilnowali niewybuchów - każdy był niemal szczęśliwy, że przyszło mu siedzieć w aucie, nudzić się i jeść kanapki, zamiast wykonywać swą nieraz niewdzięczną codzienną pracę. Był też raz przypadek, że niewybuchów trzeba było pilnować od rana do wieczora i jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś tam siedział "po godzinach", zwyczajnie przyjechała zmiana i pilnowała niewybuchów do końca. Albo więc w swoich doświadczeniach miałeś do czynienia z samymi malkontentami, którym po prostu nie pasuje, że muszą cokolwiek robić (nawet spisać durny protokół, co jest banalne), albo to co opowiadasz, to jakieś zasłyszane i niepotwierdzone historie (nie wiem, nie widziałem, nic nie sugeruję).

Wszystko zależy od tego gdzie jest niewybuch, czy w szczerym polu na zabitej wiosce czy bliżej siedzib, tam na pewno nie będą spali w aucie. Co do doświadczeń to tak się składa, że byłem dowódcą patrolu rozminowania przez parę dobrych lat i chyba coś o tym wiem. Ale masz prawo mieć własne zdanie i to cenię u ludzi. :D :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 13:44 
Generał Broni
Generał Broni

Przynajmniej jeden, co ma adekwatny awatar. :D

Hm, co do spania w aucie to nie popadajmy w skrajności, ale widziałem już i pieczenie kiełbasek i kilkugodzinne opowieści o d**ie Maryny - jednak czas na tym zajęciu upływa przyjmniej niż w normalnej pracy. No, ale widocznie z uwagi na to co napisałeś, raczej miałeś do czynienia z malkontentami... albo funkcjonariuszami, którzy uważają, że zostali powołani do wyższych celów (np. szarpania się z pijanym żulem spod sklepu). ;)

PS. Ja też trochę z tej branży, ale "prywatnej", więc u mnie w robocie ex-dowódców patroli mnogo, no i większość raczej dzieli się podobnymi doświadczeniami. :)

PS. 2 Co do wypowiedzi Leszela - przypuszczalnie zdetonowanie czegokolwiek na skutek kopania jest przypadkiem dużo rzadszym jak to, że z dachu spadnie przechodniowi cegła na głowę (inaczej bym przy rozminowaniach nie robił, bo zasadniczo lubię siebie w całości), jednak jakoś głupio by mi było, gdyby w końcu przypadkiem do takiego zdarzenia doszło - chyba odczuwałbym moralny dyskomfort.

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 13:50 
Specjalista
Specjalista

Voucur napisał(a):
PS. 2 Co do wypowiedzi Leszela - przypuszczalnie zdetonowanie czegokolwiek na skutek kopania jest przypadkiem dużo rzadszym jak to, że z dachu spadnie przechodniowi cegła na głowę (inaczej bym przy rozminowaniach nie robił, bo zasadniczo lubię siebie w całości), jednak jakoś głupio by mi było, gdyby w końcu przypadkiem do takiego zdarzenia doszło - chyba odczuwałbym moralny dyskomfort.

Pewnie nie tylko moralny. :lol: Ale jak to mówią "nosił wilk razy kilka ....", lepiej niech ci co nie wiedzą co robią gdy znajdą niewybuch zostawią kopanie tym co w tym robią. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 23:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam jestem nowym i słyszałem ze można chodzić z wykrywaczem jeżeli się szuka meteorytu i mam pytanie czy to prawda czy nie???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2012, 22:11 
Szeregowy
Szeregowy

Nie można. Wykrywacz możesz powiesić na ścianie i traktować jako obiekt kolekcjonerski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 września 2012, 14:02 
Podporucznik
Podporucznik

W lesie zakazane jest np. rozkopywanie ściółki, niszczenie systemu korzeni itp.