Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 19:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Las-Pole i dąb - da się ?
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 12:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Tak każdy z was gada że drzewa szkoda jak by tak mosinek albo k98 sobie leżał to nie kitujcie ze byście go sobie odpuścili pff żal was :D jeszcze jak w korzeniach to można lekko korzonek przyciąć i wyjąć jak wrośnięty w pień ahh szkoda. :>Pomyślcie zanim kogoś ściśniecie wy wielcy poszukiwacze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 16:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Betty napisał(a):
marekfx napisał(a):
Zrób podkop,jeśli niedaleko mieszkasz to z domu można :lol:Kopałem kiedyś pod resztkami wielkiej wierzby,resztki wystawały z gleby na jakieś dwa metry,drzewo posadzone chyba na granicy działki.Koszmarna robota zważywszy że dysponowałem tylko saperką.Ale dałem radę,dobry metr w głąb.Polak da radę :D .

No co tam znalazłeś ? Warto było tak się namęczyć?
Rzecz w tym że się nie dokopałem :( .To było późną jesienią,jak już byłem w ogródku i się z nią witałem,prawie :D zaczął padać deszcz a po kilku minutach już lało...No i mi szyb zalało,się trzeba było ewakuować.Na wiosnę jak byłem w okolicy zahaczyłem o to miejsce,jakieś złe ludzie zasypali wyrobisko :( Ale przy okazji poznałem właściciela ziemi,mruk ale przyjaźnie nastawiony do kopaczy.Jak będę miał dobry dzień i dobry szpadel to jeszcze raz tam się wybiorę.Obok było zburzone gospodarstwo niemiecki a ciut dalej młyn,stary,więc kto wie :),może tym razem to nie będzie kolejny poniemiecki śmietnik .Ja to do takich rzeczy na luzie podchodzę :D .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 19:00 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Przypomina mi się moja walka z dębami - dwoma konkretnie - w pierwszym przypadku po godzinie walki z korzeniami wyjąłem podkowę, w drugim - tu już tylko jakieś 0,5h - butelkę z jakimś płynem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 19:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

jutro ide na wykopki (bez siekierki ;) )to wrzuce fotki co wyjdzie;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 20:20 
Kapral
Kapral

pewnie jest ciekawość duża ale i robota taka jak w kamieniołomie, jeśli dąb to jest,to rzeczywiście coś możne być cennego.
Jeśli natomiast jest to stary orzech to na wstępie dałbym spokój, ponieważ bardzo często daje się pod korzenie jakieś żelastwo lub kamienie żeby system korzeniowy nie rozwijał się pionowo a obwodowo a drzewo żeby rosło w koronę.Wiec wtedy uszkodzenie drzewa jest zbyteczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 21:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam, na początek prosę o spokojne podchodzenie do tematu i uszkodzeń drzewa:), bo takich nie ma, da sie cos wyciągnąć nawet nie uszkadzając mniejszych korzeni, zapewniam.

dziś troszkę tez tam pokopałem, krótko, bo większość czasu spędziłem na innej miejscówce, a z pod korzeni wyszło cos takiego, co na fotce, z jakimiś oznaczeniami, nie wiem od czego to jest:) może od pługa hehe:) ale sygnał dalej jest i na kolor daje w dalszym ciągu, będę kopal pod koniec tygodnia to dam znać, a teraz proszę o id od czego to może być.

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 22:09 
Kapral
Kapral

Czyli jak mówiłem jakieś żelastwo pod korzeniami myślę ze zupełnie przypadkowe, żeby lepiej rosło drzewko. tylko dziwne ze nie owocowe a dąb. Co do tego co to jest to nie mam fioletowego pojęcia niech się inni wypowiedzą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 22:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

ano dąb, cholera wie co to, poszukam dalej to moze cos wyskoczy, ale moze faktycznie smieci i tyle, prucz tego bylo kilka prostokatnych stalowych kawalkow, i jakies okragle walce o srednicy 3 cm tz stalowe na jakims precie.
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 07:45 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Znalezisko jest częścią pługa-piętka pługa (w tym przypadku chyba konnego).

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]