|
Witam
zastanawiam się nad trochę inną możliwością odczytania tego napisu..
Z całym przekonaniem i jako filolog klasyczny twierdzę, że nie jest to ani łacina, ani greka. Co ciekawe KANOI to indyjskie nazwisko, a HEMA to imię, ale nie wiem, czy tak samo jest w cygańskim, a przede wszystkim Hema to imię żeńskie, a gdyby był to grób to raczej mężczyzny.
Zgadzam się, że najprawdopodobniej nie jest to napis oryginalny, ale nawet gdy dwa pierwsze słowa nabierają jakiegoś znaczenia, zwykle nie pasuje ostatnie: WAR.
Jeśli dobrze rozumiem, litery nie zostały po prostu poprawione na starym materiale, ale na nowo napisane ze zniszczonego oryginału, a więc możliwe są nie tylko zmiany kształtu, ale nawet pominięcie całego znaku albo dopisanie jako litery czegoś, co było tylko pęknięciem na drewnie.
I tu moja propozycja:
może rok na górze to nie 1907, ale 1807 - data znacząca, bo w tym roku Wyszków i okolica zostały włączone do właśnie powstałego Księstwa Warszawskiego. Niewyraźna 8 może przypominać 9..
kolejne słowo mogłoby brzmieć ANNO ('w roku') i oodnosić się oczywiście do daty, a początkowe K i końcowe I mogły zostać dopisane..
dalej pojawia się najsłabszy punkt mojej hipotezy, bo słowo HEMA w znikomym stopniu przypomina coś związanego z wyrazem XIĘSTWO, ale może to być jakiś skrót?
i ostatni wyraz, który w tej wersji wydaje się najbardziej logiczny: WAR jako oczywisty skrót od WARSZAWSKIE..
Byłby to więc obelisk upamiętniający stworzenie na tych terenach zalążku państwowości, może faktycznie postawiony w 1907 r. a więc w okrągłą rocznicę, ale wtedy chyba byłoby to częścią legendy, a nikt o tym nie wspominał..
Może to naciągane domysły, ale może coś w tym jest..
pozdrawiam:)
|